Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Porträttfotografen

Som intresserad och nyfiken fotograf får man ibland ikläda sig olika roller. I dag var det porträttfotografens. Sista dagen på Uppsala fotofestival hade vi riggat upp en liten tältstudio och erbjöd förbipasserande att bli avporträtterade. Vi var två stycken som alternerade och det var väldigt roligt. Vi tog inte betalt utan "kunderna" får sig tillsända ett antal lågupplösta bilder först. Sedan får de tala om vilka 3-4 de vill ha. Dessa mejlar vi tillbaka med såpass hög upplösning att de går att skriva ut i 20-30-format.

Snart väntar kulturnatten och då kör vi samma grej. Då lär det bli knökfullt i tältet och vi behöver nog bli två fotografer till. Här följer några av mina porträtt.

Vid ett sådant här tillfälle vill vi visa hur porträttfotografering kan gå till. Okonstlat och roligt. Vi vill uppmuntra människor att ta porträtt av varandra men även att gå till en duktig fotograf och låta sig fotograferas, gärna tillsammans med barnen, sin käresta, syster, bror eller kompis. I dag ansträngde vi oss i huvudsak på att få ett hyfsat bra ljus mindre på att få till en snygg bakgrund. På kulturnatten blir det snyggare och större bakgrunder så att vi även kan ta helbild.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-08-21 21:03 | Läst 3995 ggr. | Permalink
Spännande! Och modigt att ge sig på, tycker jag, även om det är okonstlat.
Resultatet blev ju bra.
Svar från pic-tor 2011-08-21 21:14
Tack Jan-Olof. Vi hade alla väldigt roligt. Både de som var bakom kameran och framför.
Vilken rolig idé! Porträtt foto är ju skitkul, och -svårt men när det sker så spontant och förutsättningslöst blir det en höjdare verkar det som.

Ha det gott! /Thomas
Svar från pic-tor 2011-08-22 08:54
Tack Thomas. Visst är porträttfoto kul. Det handlar ju om möte mellan människor och det är väl vad det handlar om egentligen. Livet alltså :-).
Kul grej!
Jag funderar på en liknande grej i mina hemtrakter.

Lycka till på kulturnatta!
Anders
Svar från pic-tor 2011-08-22 08:56
Ja, det här var kul och jag rekommenderar det starkt. Tveka inte att köra igång. Tack Anders.
Snyggt! Alla ser så avslappnade ut så du måtte ha talang för att få folk känna sig bekväma framför kameran.

Ni är rätt generösa med bilderna. Ett par år sedan lät vi oss bli fotograferade under Kulturnatten (samma koncept, utanför UFS) och då var det inte tal om att få välja några bilder. Efter någon månad kom ett par bilder och det var inte mer med det. Ert upplägg verkar faktiskt lite roligare.

Bakgrunden tycker jag om!
Svar från pic-tor 2011-08-22 09:04
Tack Rauni. Studion som vi satte upp var ju lite primitiv och det gjorde kanske att folk blev mer avspända. Sedan gjorde jag korta break där vi tillsammans tittade på bilderna och det uppskattades av alla. Jag upplevde att det hade en avslappnande inverkan. Om vi kan vara lika generösa på Kulturnatten vet jag inte för då lär det komma betydligt fler som vill bli fotograferade.
Kul ide det där. Kanske något för kulturdagarna härhemma nästa år.
Jag gillar bild nummer 3.
Bra gjort att våga. Har du fotat porträtt förut?
Marianne
Svar från pic-tor 2011-08-22 10:23
Hej Marianne. Det är två systrar på den tredje bilden och de hade aldrig blivit fotograferade tillsammans tidigare enligt vad de sade själva. Jag fotograferar porträtt lite då och då men då är det inte så här arrangerat utan mer som en form av gatufoto. Har ni möjlighet att rigga upp en liten studio tycker jag ni ska göra det. Vi använde oss av två blixtar. En indirekt och en riktad med paraply.
Verkligen kul!

En liten teknisk anmärkning: det är ett svagt rödstick i bilderna. När jag gör en sådan kommentar brukar fotografen stundom protestera och skylla på min skärm eller något annat. Kanske det, men när jag använder "color picker"-verktyget i Firefox kan jag få RGB-värdena för varje punkt i bilden, de som alltså skickas till skärmen. Om jag lägger färgplockaren på något vitt i någon av bilderna visar den ett klart överskott av rött.
Svar från pic-tor 2011-08-23 09:37
Tack så mycket för tipset. Jag har nu laddat ned ColorZilla. Fotoblixtarna är avstämda för dagsljus, dvs 5 500 K, men jag har låtit kamerans automatiska vitbalans bestämma och då ligger färgtemperaturen runt 5 000 K. Jag tycker att 5 500 oftast ger för varma färger. Det skulle vara intressant att göra en jämförelse. Tala om var du sätter mätpunkten någonstans och avläs RGB-värdena ska jag göra likadant. Sedan kan vi jämföra. Jag inväntar besked från dig.
EGW 2011-08-23 19:41
Det kan ofta vara knepigt att hitta en yta som inte har någon egen färg. Man vill ju ha en neutral grå eller vit yta. Textilier är av någon anledning sällan riktigt pålitliga. Ett vitt papper någonstans i bilden är bra. Granit och asfalt funkar ofta, men där kan det finnas punkter med mer egen färg än man väntar sig. När man är hänvisad till bilder av människor funkar ofta ögonvitor och tänder bäst. Man får om möjligt mäta på flera olika objekt, och man får man sällan exakt samma resultat från de olika mätpunkterna. Men man kan se en tendens.

När jag justerar vitbalansen gör jag på liknande sätt, med ett verktyg som liknar Colorzilla i mitt bildbehandlingsprogram. Men jag vill stryka under att det alltid finns en subjektiv komponent i det hela. Även om bilden har flera till synes neutralvita eller neutralgråa ytor blir resultatet vanligen beroende av vilken av dem jag använder som referens. Så jag får välja den yta som jag tycker ger det mest naturliga bildutseendet.

Många fotografer vill gärna ha en varm ton i bilden, vilket innebär ett överskott av rött. Det kan göra ett angenämt intryck, men själv uppfattar jag det ofta som rödstick. Här får man ta med i beräkningen också att den egna hjärnan korrigerar intrycket och justerar den vitbalans man som betraktare erfar.

Det direkta svaret på din fråga är i alla fall att jag använt personernas tänder och ögonvitor som referensytor/mätpunkter.
Svar från pic-tor 2011-08-23 21:16
Jag har använt de vita klädesplaggen och där kan jag inte finna något överskott av "R". Ögonvitorna innehåller ju en massa röda blodkärl så jag undrar om dessa är särskilt lämpliga att använda i sådana här sammanhang. Tänder kan ju också vara fläckade av läppstift, mat mm så jag vet inte om de är så lämpliga heller.
EGW 2011-08-24 14:40
I sista hand måste man som sagt göra en subjektiv bedömning. Och så länge du är nöjd själv är ju allt OK.(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg