Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Dokumentera mera, gärna i färg

Dokumentärfotografi är detsamma som svartvitt. Så tänker kanske många av oss. I vissa fall kanske det svartvita fotot passar bättre men i de flesta fall torde färgbilden vara att föredra. Färgen ger massor av information som det svartvita inte kommer i närheten av. Ska man t ex fotografera en folkdräkt är färg nästan ett måste och det finns massor av liknande situationer där färg är helt överlägset. I sommar har jag varit på några spelmansstämmor och där finns alltid några som bär folkdräkt. Både män och kvinnor. Förmodligen var det vanligare förr.

Den senaste stämman jag besökte var Rapp-Kalles spelmansstämma i Västland, Tierps kommun. Här följer några bilder därifrån.

Den sista tyckte jag passade bäst i svartvitt. Den svarta hatten och dito hår behöver ingen färginformation. Färgerna på västen och halsduken går man förstås miste om. Det finns säkert några till av bilderna som skulle kunna göras i svartvitt men jag har ändå valt att visa dem i färg. Den här möjligheten att välja färg eller svartvitt av en och samma bild är en av digitalkamerans stora fördelar.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-08-23 21:50 | Läst 4690 ggr. | Permalink
Härliga bilder från stämman Torbjörn! trevligt att du kunde gå omkring och fånga så mycket buskspel relativt obemärkt. Färg eller monokrom är väl kanske upp till vad man vill förmedla med sina bilder, så bägge sätten har väl sitt berättigande i dokumentärt sammanhang, själv är jag ju till stor del anhängare av färgfotot.
Hälsar Leif M
Svar från pic-tor 2011-08-23 22:48
Tack så mycket Leif. Många av spelmännen och spelkvinnorna börjar kanske känna igen mig nu för de åker ju runt på flera stämmor. Färg contra svartvitt kan ju diskuteras i det oändliga men min utgångspunkt är den att eftersom svartvitt är en abstraktion av färg så ger det senare en mer exakt information av det vi vill dokumentera.
Folkdräkternas färgprakt kräver färg! En annan sak är förstås att svartvitt kan mycket väl passa beroende på vad man är ute efter att skildra. Detta var väl ett "lagom" sätt att resonera, man retar ingen... :-) Väljer du förresten svartvitt redan i kameran eller konverterar i efterhand?

Noterar ännu en gång att folkmusikanter ser rätt så allvarliga ut när de spelar, trots att musiken i sig så ofta går snarare i dur än i moll.
Svar från pic-tor 2011-08-24 10:20
Jag konverterar alltid i efterhand. Musikanterna är nog mer koncentrerade än allvarliga tror jag. Låtarna de spelar är ganska så knixiga så det gäller att de grå är på alerten och styr fingrarna dit de ska :-). Stämningen är verkligen skön på de här stämmorna. Synd att jag missade den stora Byss-Kalle stämman i Älvkarleby i söndags men den här gången fick fotofestivalen företräde.
Kan ju inte annat än hålla med dig. Med den digitala tekniken kan man ju också tillägga att lagringsbeständigheten är lika god för färg som för svartvitt, så man behöver inte låta det styra. Men ibland kan ju informationsöverflöd förvirra och då kan ju svartvitt vara ett sätt att fokusera på det väsentliga.
Svar från pic-tor 2011-08-24 10:28
Jag tycker inte man ska negligera det värde som färgen tillför den dokumentära fotografin. Den digitala lagringen gör ju ingen skillnad på färg eller svartvitt, precis som du själv påpekar.
Trevligt med lite bilder från västland,Min far och hans bröder är från västland och hade kvarnen där för länge sedan( dom är alla döda sen länge) kanske dax att ta en tur och se om den finns kvar.
Svar från pic-tor 2011-09-15 10:18
Jag är inte så hemma i Västland så om kvarnen finns kvar vet jag inte. Du kanske ska gör en lite tur och kolla? I alla fall var det ett trevligt ställe där spelmansstämman höll till. Tack för din kommentar.

/Torbjörn



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg