Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Kungen och drottningen sänkte Lightroom

Tidigare i somras hade jag problem med Lightroom 3 som ibland segade ner sig så att det i praktiken stod still. Jag kör LR på en välutrustad iMac. Frågan togs upp i forum och där menade någon att LR rullade bättre på PC än på Mac. Jag kontaktade Adobe i ärendet och efter lite skrivväxling kom svaret att det var justeringspenseln som var boven i dramat. Jag framkallar mina RAW-filer i LR och har då använt justeringspenseln väldigt flitigt då jag tycker den är suveränt bra i LR.

En dag körde jag ordentligt fast och det var när jag jobbade med bilden här nedan. Jag redogjorde för Adobe precis vilka inställningar jag hade när LR började sega. Därefter skickade jag filen till dem och efter ett par dagar meddelade de att de fick exakt samma problem som jag. Både på PC och Mac. Plattformen har ingen betydelse det är i stället respektive dators bestyckning som kan spela in. Till svar fick jag också att justeringspenseln i LR inte fungerar på samma sätt som i Photoshop. I LR kan den endast användas i begränsad omfattning medan den i stort sett kan användas obegränsat i Photoshop.

Kungen och drottningen sänkte Lightroom

I det här fallet har Adobes service fungerat alldeles utmärkt och jag har fått väldigt vederhäftiga svar. Nu hoppas jag bara på att Adobe ger justeringspenseln i LR samma funktion som i Photoshop.

På återseende

/Torbjörn


Inlagt 2011-08-31 11:30 | Läst 3327 ggr. | Permalink
Då har även jag fått svar på en fråga jag länge undrat över. Tack för din insats Torbjörn!

/magnus
Svar från pic-tor 2011-08-31 11:49
Många som använder LR på liknande sätt som jag har säkert drabbats av den här segheten och jag hoppas verkligen att Adobe fixar hur korrigeringarna med justeringspenseln i LR sparas på liknande sätt som i Photoshop.
Snygg bild på kungaparet! Och intressant med info om Lightroom. Som tur är kör jag med Photoshop och på Windows plattform och det funkar mycket bra. Justeringspenseln är en helt suverän finess som jag först efter en tid "upptäckte". För att skapa en naturtrogen vignettering eller lokal effekt av skuggning/efterbelysning är den otroligt bra.
Svar från pic-tor 2011-08-31 13:06
Tack Staffan. Jag trodde först att det var taggningen av bilderna som ställde till det för jag tyckte det gick bättre när jag tog bort dem. Efter ett tag insåg jag att det måste vara något annat för vid närmare kontroll fann jag ingen skillnad. Jag kan bara instämma med dig – justeringspenseln är en suverän funktion.

/Torbjörn
Tänkte väl att det måste bero på Kungen och Drottningen ;-)
Hälsar /Claes :-)))
Svar från pic-tor 2011-08-31 13:01
Ja, monarkin är en styggelse för oss som jobbar i Lightroom :-).

/Torbjörn
Jag har fått skrota LR eftersom den inte pallar mitt sätt att jobba. Jag jobbar mycket med att ljusa och mörka. Det funkar perfekt i Camera Raw...

Kul att få en förklaring på problemet.
Svar från pic-tor 2011-08-31 16:32
Camera Raw ska det naturligtvis vara. Jag ser att vi jobbar ungefär på samma sätt och insett begränsningarna i LR. Jag hoppas ändå att Adobe utvecklar sparafunktionen för justeringspenseln i LR till samma nivå som den är i Camera Raw.(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg