Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Kanske Jularbos bästa?

Carl Jularbo var dåtidens Jimi Hendrix men till skillnad mot Hendrix så spelade Jularbo dragspel. Han var oerhört stor och lockade massor med publik vart han än åkte med sin stora amerikanare. Jag minns när farmor Elin berättade en gång om när hon var på dans på ett ställe där Jularbo spelade. Smederna kom direkt från arbetet och hade inte hunnit tvätta sig. Jularbo satt på en pall och spelade och folk dansade som tokar. Elin hade en ljus klänning på sig och när hon kom hem var ryggen alldeles svart av smedernas otvättade händer.

Först så går det upp...

...så går det ned...

...så går det upp...

...sen så går det upp...

...så går det ned...

...så går det upp..

Ja, så här håller det på mest hela tiden. Naturligtvis är det en vals. Jularbo spelade nästan bara valser. Håller ni inte med mig? Det här är nog hans bästa.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-09-17 19:32 | Läst 3311 ggr. | Permalink
En snygg serie. Fortsättning på det du visade nyligen?
Svar från pic-tor 2011-09-17 22:40
Jag försökte mig på att illustrera en av Calle Jularbos allra största hits på samma sätt som Tage Danielsson en gång gjorde. Melodin går liksom upp och ned hela tiden så graffitin har inget med låten att göra. Men jag säger inte (än) vilken melodi jag tänker på :).

/Torbjörn
Du har hittat en härlig modern vals.
Väggar i valstakt
// Marianne
Svar från pic-tor 2011-09-18 06:52
Det är en gammal komposition Marianne. Livet i finnskogarna. Först så går det upp, så går det ned, så går det upp, sen så går det upp, så går det ned, så går det upp....... :-).

/Torbjörn
Dragspel...... Nej jag säger som min landsman, Sten Broman....
"Dragspel, detta djäääävulens instrument".... ;-) /Peter
Svar från pic-tor 2011-09-20 16:33
Dragspel är härligt tycker jag, men det beror naturligtvis på vem som trakterar instrumentet och vilken repertoar som spelas. För min egen del så är det hellre Jularbo än Frosini :-). Jag har varit på några spelmansstämmor i sommmar och där har det naturligtvis spelats dragspel, fast instrumentet har inte alls dominerat. Det har fiol och nyckelharpa gjort. De spelmän som spelade dragspel har alla varit väldigt skickliga. Sten Broman hade egentligen inget emot dragspel utan han hatade väl mest den "simpla" musik man oftast spelade på det. För Bromans del var det nog hellre Frosini än Jularbo :-).

/Torbjörn
Peter-L 2011-09-20 17:25
Nja, är inte helt säker på det..... han gillade inte "väsljudet".... men ansåg att det dög bra "som surrogat ute i finnskogarna"..... :) Har svårt att tänka mig Broman och Frosini... :)
Men, dragspel är väl som foto, en smaksak.... Och det är ju helt okej....

Jag gillar dina bilder bättre än dragspel.... :) //Peter



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg