Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Livet drar sig tillbaka

Jag gjorde en sväng till Stockholm under torsdagen (mer om detta i en senare blogg). På förmiddagen var det rätt så kyligt men temperaturen steg till behagligare nivå efter ett par timmar. Det kan fortfarande vara fina, soliga dagar en tid men det är bara att acceptera; vi går mot vinter och mörker. Dagarna kommer allt senare och kvällarna allt tidigare. Om ett par månader möts de – nästan. Jag strosade runt en del på Norr Mälarstrand och tittade bl a på de gamla, gistna båtarna som ligger vid kaj samt alla de fina björkar som växer längs nästan hela området.

Liver drar sig tillbaka

I trädgårdarna är fortfarande en del buskar fortfarande lövade. De städsegröna är naturligtvis fortfarande gröna men övriga växter skiftar snabbt nu från grönt till gult och brunt. Ljuset och värmen räcker inte längre till för att upprätthålla växternas liv utan de tynar sakta bort och innan det är helt godnatt har många planerat och avslutat de förberedelser som krävs för att åter kunna vakna upp när vårsolen om 5–6 månader (suck) tittar fram.

Ännu en tid har vi tillräckligt med ljus för att de flesta av oss fotografer ska vara nöjda. En del lägger av helt när vintern kommer men jag kör på som vanligt, likt de städsegröna buskarna, och tar vara på det ljus som erbjuds. Hur gör du?

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-10-21 13:08 | Läst 2547 ggr. | Permalink
Hösten - vemodets tid. Själv är jag en typisk sommarmänniska. Vintern är en plåga. En evig längtan.
Svar från pic-tor 2011-10-22 10:57
Visst andas det kanske lite vemod i texten och jag erkänner utan omsvep att den mörka årstiden inte är något jag ser fram emot. När jag var yngre älskade jag vintern men det var då det. Det är frånvaron av ljus jag hatar allra mest. Det verkar som om vi kunde ta varandra i hand där :).

/Torbjörn
Nu finns så mycket vackert ute. det är bara att ta för sig
Ha en skön helg
// Marianne
Svar från pic-tor 2011-10-22 11:00
Hej Marianne. Du har så rätt. Just nu finns en uppsjö av motiv och det är ju nu vi lever. Inte sant? Det är det kommande mörkret som jag inte alls gillar. Fast det går att stå ut om solen tittar fram.

Ha det bra

/Torbjörn
Inte kan man låta bli att använda kameran för att det blir mörkt och kallt, har det som Claes instängd i veckorna, men det finns ju luncher och helger. Ser fram mot en snörik vinter gärna med minusgrader så saltbilen får vila, alla årstider har sin tjusning!
//Barbro
Svar från pic-tor 2011-10-22 11:06
Hej Barbro. Jag håller med dig till 100%. Jag fotograferar jämt och ständigt, oavsett väder. Gärna en vinter med lagom mycket snö. Snöfattiga, våta och smutsiga vintrar är inget vidare. Det ska i alla fall bli spännande att se vilken vinter vi får. Jag har inte sett domherrar på flera år där jag bor men hoppas få göra det i vinter.

/Torbjörn
Jag har inget emot att årstiderna växlar. Alla årstiderna har sin tjusning. Fast november är inte min favoritmånad, om det nu inte kommer snö tidigt förstås. Tycker att ljuset som kommer med snön lyfter upp tillvaron till nya höjder... Men dina gröna och halvgröna blad lär ju inte gilla den kommande tiden. Och andra sidan kommer de ju igen med ny kraft på våren igen.
Svar från pic-tor 2011-10-22 11:14
Hej Rauni. Det finns faktiskt forskare som menar att det är hälsosamt för människan att ha fyra årstider som vi har. Nu minns jag inte varför men jag kan tänka mig att de regelbundna växlingarna gör oss gott. November, och numer ofta även december, kan vara riktiga tråkmånader med ständigt mörker som det tycks. Som jag redan skrivit så fotograferar jag året om även om jag kanske inte är lika flitig under den mörkaste tiden som under resten av året. Jag hoppas på en lagom kall och snörik vinter. Typiskt svenskt alltså :).

/Torbjörn



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg