Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Occupy Wall Street och märkliga inteckningar

När jag för några dagar sedan skulle köpa LCD-skydd till min kamera (se här) passerade jag Brunkebergstorg. Det första som mötte mig var några tält och ett antal skyltar som låg lite här och där. När jag kom närmare såg jag också några människor som satt och huttrade kring ett bord. De hade övernattat i tälten som fanns uppställda runt omkring torget. Ett antal personer som såg ut att ha lunchrast stannade också till och snart var diskussionerna i full gång. Det visade sig att det här var en avlöpare från Occupy Wall Street som startade i New York för en tid sedan. Liknande demonstrationer genomförs också i Göteborg och Malmö, men det var bara i Stockholm som man demonstrerade dygnet runt, nämnde en av kvinnorna med viss stolthet i rösten.

Innan jag gick vidare såg jag en man som gick omkring på torget och framför Swedbank med ett sandwichplakat. Först trodde jag att han tillhörde Occupy Wall Street-gruppen men han var sin egen. Jag blev naturligtvis nyfiken och frågade vad han höll på med. Då berättade han att några högre tjänstemän inom Swedbank tagit inteckningar i falskt namn i mannens fastighet och på så sätt lurat till sig ansenliga summor pengar. Enligt mannen pågick intrenutredning som bäst och bankledningen var irriterad på mannens demonstration.

Med ens skämdes jag lite grand över min besvikelse och irritation över att inte Rajala foto hade LCD-skydd till min kamera. Vad är det som händer (som Leif G W Persson brukar skriva), tänkte jag? Banker som stjäl från sina kunder? Det är märkliga tider vi lever i. Läste i UNT att Volvo gör miljardvinster och gladde mig att det går bra för det gamla fina företaget. När jag läste vidare i texten stod det att företaget ska säga upp 2 000 personer? Vad är det som händer? Finns det något samband mellan detta å ena sidan och Occupy Wall Street och mannen med sandwichplakatet å andra sidan? Orkade inte bry min hjärna för tillfället utan knatade vidare mot Sony center på Regeringsgatan.

"Here come old flattop he come grooving up slowly...", jag associerar direkt till John Lennons härliga låt när jag ser den här skylten

Det fanns fler skyltar utspridda lite överallt

Demonstranterna övernattade i tält och det hade varit kalla nätter berättade en kvinna

Folk på lunchrast stannade till och diskuterade sinsemellan och med demonstranterna

Några var väldigt intresserade av vad som pågick

Precis när jag ska till att gå stöter jag på den här mannen försedd med sandwichplakat

Enligt mannen så har tjänstemän inom Swedbank gjort falska inteckningar i hans fastighet

Jag frågade en av Occupy Wall Street- demonstranterna om några politiker hade besökt dem. Nej, svarade han först, men korrigerade sig snabbt och svarade att en från Miljöpartiet hade stannat till och pratat en stund. Politikerna har väl fullt upp med att rädda Grekland och Euron för tillfället. Mannen som, enligt egen utsago, fått sin fastighet intecknad av höga tjänstemän inom Swedbank berörde mig starkt. Han var lågmäld men det syntes tydligt att han var tagen av vad som hänt.

Ja, så kan ett nedslag en helt vanlig dag i verkligheten se ut. Kära vänner, ni glömmer väl inte bort att dokumentera?

PS Det kom en bok från Blurb häromdagen.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-10-26 11:31 | Läst 4894 ggr. | Permalink
Att ha med sig kameran och våga prata med folk har sina fördelar. Inga ryggskott här inte. Förändringarnas tid är här och dokumentationen är viktig.
Svar från pic-tor 2011-10-26 11:56
Jag tycker det är trevligt att stanna upp och få några ord med dem man fotograferar. Uppskattningen är i de allra flesta fall ömsesidig. Nu har man ju inte möjlighet att prata med alla men när det passar tycker jag inte man ska tveka. Ryggskott är oftast av ondo :).

/Torbjörn
Snygga uppslag i boken!
Svar från pic-tor 2011-10-26 21:38
Tack så mycket Jan-Olof. Kul att du gillar boken.

/Torbjörn
Intressant reportage, de här demonstrationerna har ju pågått runt om i världen, fast jag tror det varit större upplsutning än här i Sverige. Ja, det är inte utan att man blir något förundrad över allt som händer med ekonomin och med banker runt om. Swedbanks chef intervjuades i går kvll på Tv och enligt honom får demonstranterna låna kontorets toaletter.
Svar från pic-tor 2011-10-26 21:41
Tack Pia-kristina. Det är gentilt och lovvärt att Swedbank låter demonstranterna låna toaletterna. Dock kan man undra till vilken ränta :)?

/Torbjörn
Den sista bilden är kanon! Gamla gubbar som gör revolt är på nåt konstigt sätt mycket roligare och inspirerande än ungdomar, som man liksom ändå förväntar sig att de proteserar mot det mesta.

Jag håller på Herr Senio :-)

Tommy
Svar från pic-tor 2011-10-26 21:42
Tck Tommy. Liksom du så håller jag verkligen tummarna för den här mannen. Stämmer allt som han berättade för mig är det ju rena maffiafasonerna.

/Torbjörn



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg