Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Inget märkvärdigt alls, bara vanliga vardagsbilder

Man samlar på sig bilder. Hela tiden. För en tid sedan debatterades här på FS om vi fotografer är någonting annat än samlare. Vi samlar på bilder medan andra samlar på frimärken, tomtar, kylskåpsmagneter mm. Jag tänker inte ta upp den debatten igen för det är många som inte håller med utan hävdar någonting annat. Det får vara hur det vill med den saken men av vilken anledning vi än må ha för vårt fotograferande så blir det efter ett tag massor av bilder. I negativpärmar och hårddiskar.

Julen är i antågande

Jag karaktäriserar mig själv som en flanerande fotograf med kameran i en rem om halsen eller försedd med en handlovsrem i handen.  Andra går ut med hunden, jag går ut med kameran.

Där satt den!

Fördelen med kameran är större flexibilitet. Du går ut när du har lust helt enkelt. Nu har jag flanerat en runda i Stockholm igen och ni som bor där känner igen vartenda steg jag tagit.

Samtal pågår

Det här är inget märkvärdigt alls, bara vanliga vardagsbilder. Just den här dagen var de här människorna ute på stan. Någon annan dag är det några andra.

Tummen sitter där den ska

Man ska inte gå för fort och helst ska man vara ensam. I alla fall fungerar det bäst för mig. För att det ska fungera måste man vara observant på sin omgivning och det går inte om man har sällskap.

Rast

Är du i en situation där du normalt tilltalar människor ska du naturligtvis också göra det när du har kameran med dig. Fråga om det går bra att ta en bild. Kafétjejerna sade ja utan att tveka och brydde

Steget efter

sig sedan inte det minsta om mig. Snickaren och kvinnan i gropen vinkade jag åt och de vinkade tillbaka. Acceptans och respekt. Sunt förnuft helt enkelt. Oftast räcker det att öppet visa kameran.

Kaffe och lite sol

Nu kan man ju inte skrika högt och fråga människor som står lite längre bort. Många blyga fotografer tar bara sådana här bilder. Det är en bra början om man är nybörjare inom den här genren, som jag

Upp- och nedgång

medvetet inte nämner vid namn. Den kan vara död och återuppstått i annat namn. För mig spelar det ingen som helst roll. Jag flanerar vidare, observerar och plåtar.

Pianissimo på gitarr

Det finns blyga människor även inom andra konstformer. Det går väl bra att dra några ackord hemma på kammaren men att göra detsamma vid Slussen och dessutom försöka pipa fram några verser av

Där borta ska den sitta

Bob Dylan är naturligtvis inte så lätt. Även här krävs det lite mod. Blyga pojkar får aldrig de snyggaste tjejerna sägs det. Blyga fotografer tar inte de bästa bilderna heller. Det underlättar mycket om man visar intresse för vad det tilltänkta fotoobjektet håller på med. Den här snickaren förklarade utan

Det blev kanske lite för dyrt

vidare vad han höll på med. Jag tackade så mycket och gick vidare. Ibland händer saker så fort att man

På väg till tältet?

inte hinner få upp kameran till ögat utan skjuter av på vägen upp. Ibland lyckas det, ibland inte.

Kursändring på gång?

Tänk på att teknikutvecklingen går rasande fort. Jag tar ibland bilder på människor som håller på med tekniska nymodigheter som mobiltelefoner och Segways t ex. Om några år ser de garanterat

Kurvtagning

annorlunda ut och man kommer att tycka att de gamla grejerna var urfåniga. Det i dag vanliga blir snart ovanligt.

På återseende

/Torbjörn


Inlagt 2011-10-30 17:04 | Läst 5478 ggr. | Permalink
Goa bilder och fint skrivet.

Mvh, Daniel
Svar från pic-tor 2011-10-30 17:20
Tack för din kommentar Daniel.

/Torbjörn
Intressanta reflektioner och fina bilder. :)
-affe
Svar från pic-tor 2011-10-30 17:42
Tack så mycket Alf för att du kikade in och kommenterade.

/Torbjörn
Härlig läsning och mycket trevliga bilder :-) önskar jag hade vågat det där med att fota på folk men det går bara inte . Får nog gå på kurs tror jag minsann haha

Kram Pia
Svar från pic-tor 2011-10-30 20:23
Tack så mycket Pia. Det är klart du ska prova på att fotografera människor på stan. Det är naturligtvis lättare i en större stad, eller överhuvudtaget där man inte blir igenkänd. Inte behöver du gå någon kurs. Det kostar bara pengar. Själv är bäste dräng :).

/Torbjörn
Härligt att få lite Sthlm till sig! Tackar för det... :)
och bilderna gillas förstås...
Mvh lena
Svar från pic-tor 2011-10-30 20:27
Tack så mycket Lena. Du har ditt Norrköping och för mig blir det oftast Stockholm eller Uppsala. Det börjar kanske bli dags att utforska andra miljöer också men Stockholm blir man aldrig färdig med. En utflykt till annat ställe kan ge nya impulser som man sedan kan tillämpa på "hemmaplan".

/Torbjörn
Den där liknelsen med att gå ut med hunden respektive kameran är bra! Har upplevt hur kameror kring halsen har fungerat som en samtalsöppnare i vissa situationer: I stället för; "Är din hund tik eller hane" alternativt "Vilken fin hund du har; vad heter den?" - säger jag (eller den andre): "Vad har du för en kamera" och "Fotar du mycket? Vad är det du fotar mest?"

Min svägerska frågade mig häromdagen: Blir inte folk arga när du fotar dem? Hon fick nämligen ett tillfälle att bevittna under några dagar hur jag fotade folk på gator och torg. Nej, var svaret. Visar gärna att jag fotar. Frågar också ibland. Ingen har blivit arg, däremot har det ju hänt att någon har markerat att han/hon inte vill bli fotad. Och det respekterar jag. Har inte visat så mycket av den typen av bilder här på FS för jag tycker inte att de duger riktigt... Jag är väl inte så blyg på gator och torg, men här på FS blir man väldigt blyg...
Svar från pic-tor 2011-10-30 20:30
Tack så mycket Rauni. Det finns väl ingen anledning att vara blygare här på FS än på gator och torg. Gräv fram lite bilder nu :).

/Torbjörn
Promenadfoto är trevligt! Gillar snickar´n då det är mindre vanligt med bilder på knegare. /Matti
Svar från pic-tor 2011-10-30 20:34
Tack Matti. Visst är promenadfoto väldigt trevligt och jag tycker mycket om Gunnar Smolianskys sätt att "promenera" med kameran. Kul att du gillar den ene snickaren (det är två :)). Hantverkare gör sig bra på bild. Speciellt om de har de för yrket typiska arbetskläderna på sig.

/Torbjörn
Intressant läsning och härliga bilder från Stockholmsvimlet.

//Rolf
Svar från pic-tor 2011-10-30 20:48
Tack så mycket Rolf. Det gläder mig att du tycker om både text och bild :).

/Torbjörn
En lysande promenad!
Svar från pic-tor 2011-10-31 22:07
Tack Jan-Olof. Till en början var ljusets karaktär åt det lysande hållet men ju längre dagen och promenaden led desto gråare blev det.

/Torbjörn
Skön bilder! Jättebra att du kommer nära motivet som förstärker bilderna, dessutom är bilderna i svartvitt som fungerar nästan alltid inom gatufoto :-) Du kan prova att lägga till lite brus i bilderna för att förstärka känslor ännu mer.
Svar från pic-tor 2011-10-31 22:12
Tack så mycket Mikael för din utförliga kommentar. I min fotografering försöker jag för det mesta efterlikna verkligheten så som jag uppfattar den. Någon slags High Fidelity som inom musiken. Konstlade bilder kan vara kul ett tag men i alla fall jag tröttnar fort. Verkligheten är gott nog.

/Torbjörn
Hej Torbjörn!

Verkligen en helskön bildkavalkad från Stockholms gator och torg du publicerade här Torbjörn! Det känns fint med dina personliga kommentarer till varje bild! Det skapar mening och mål! Svartvitt "lugnar" ner bilderna och de känns mera tidlösa!

Har i veckan tänkt kring begreppet "vardagsbilder" och så finner jag din generösa och välbeskrivna Stockholms fotopromenad med just vardagsbilder!
Dessa bilder är väl så värda att visa upp, eftersom varje bild situation är en unik dokumentation av ett aldrig mera återkommande innevarande-ögonblick av livet här och nu! Livet kan vi inte "spola" tillbaka utan levs här och nu! Fotografin kan mycket välfungera som att skriva dagen som en bild-dagbok!

Det känns också särskilt betryggande att få ta del av dina tankar kring hur det känns att vara en flanerande gatufotograf i Stockholm, och att ta del av bilderna och dina personliga reflektioner kring den intressanta bakgrunden och historierna bakom de enskilda bilderna och hur de kommit till!

Känner att just vardagsbilder borde få en renässans och ges i alla fall aningen mera utrymme även här på FS och en uppskattning de förtjänar som unika inblickar i livet på olika håll i Sverige eller någon annanstans!
Vet ej om det möjligen är så, men det kanske finns ett outtalat "krav" att, som i den allmänna samhällsdebatten så bör man eftersträva att vara politisk korrekt och att detta även kanske i viss mån gäller för bildspråket med, för att fotografierna blir accepterade och rätt uppskattade!
Idag fotograferas mera än någonsin förut under människans historia - mera än 3000+ fotografier laddas det upp varje minut på Flickr och man uppskattar att ett tusental nya bilder laddas upp på Facebook världen över varje sekund! Å andra sidan kanske man kan förstå att det även kan finnas en bildtrötthet eftersom det finns så många fantastiska bilder att se och att kanske det oftast blir bara de absolut unikaste bilderna som "sticker ut" och får spontan uppskattning bland dessa mängder av nya bilder - dock är det ett faktum att varje fotografi är en unik representation av en verklighet som aldrig återkommer och dessutom ger ett personligt perspektiv på tillvaron via fotografens medvetna bildval!

Varmt tack till dig Torbjörn för din fina fotopromenad med utsökta Stockholms gatubilder du delat med oss här på FS! Hoppas det blir fler gånger!

Mvh

Carl :-)
Svar från pic-tor 2011-11-26 09:28
Tack så mycket Carl för din långa och intressanta kommentar. Vardagen är nog ofta underskattad som bildtema och många söker hela tiden det exklusiva, det originella. Man möter de ständigt med kameran hängande om halsen men man ser de aldrig fotografera fast motiven hopar sig framför dem. För mig utgör vardagens alla människor och händelser en outsinlig källa att ösa ur. Det är bara att ta för sig och vägen kantas ständigt av intressanta möten.

/Torbjörn



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg