Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Boden – Uppsala t o r

Jag lämnar in bilen på service vid åttasnåret och fördriver tiden fram till lunch, när bilen ska vara färdig, med att först strosa runt i hamnkvarteren och sedan upp till stadens centrala delar. Uppsala har faktiskt en hamn, även om den är liten. Där ligger en del flytetyg som används som permanenta bostäder och några fartyg som används för nöjestrafik på traden Uppsala–Skokloster–Sigtuna. När jag vaggar fram likt en gammal sjöman längs den steniga kajkanten ser jag till min stora glädje att det gamla träskeppet Sunbeam ligger förtöjt i hamn. Det har en lång och brokig historia och har använts till en mängd olika saker. Det har bl a fungerat som forskningsfartyg i Östersjön och Bottenhavet med en f d Knivstabo som forskare och skeppare ombord. Det har också använts till passagerartrafik från Uppsala via Stockholm till Birka. Skeppet har massor med fin nautika tillverkat av trä och tågvirke. Jag fotograferar det jag kommer åt från kajen.

Bortanför hamnkontoret och restaurangen sitter en äldre man på en av de träbänkar kommunen ställt ut. Han är i klädd i jeans, svart skinnjacka och har en sportkeps på huvudet. Han röker på en cigarill och tycks sitta och njuta i det ovanligt varma novembervädret. Han ser intressant ut och jag frågar om jag får ta några bilder. Han svarar ja och undrar om jag håller på att dokumentera Uppsala.

Det visar sig att mannen kommer från Boden och har en lägenhet i Uppsala. Kvar i Boden finns en stuga som han flitigt besöker. Nu följer ett timslångt samtal med en enorm spännvidd. Från 30-åriga kriget via Hasse&Tages limerickar till räntan på Italienska statspapper. Den här mannen är någonting extra. Han besitter historiska kunskaper av en sådan vidd att jag nästan blir stum. Han är engagerad i kommunalpolitiken i Boden och är synnerligen påläst.

Klockan närmar sig tio när jag till slut reser på mig och förklarar att jag ska fotografera mig för mitt körkort måste förnyas. Vi tackar varandra för en trevlig pratstund och går åt var sitt håll. Han medströms och jag motströms.

– Håller du på att dokumentera Uppsala, undrar mannen

Mannen redogör för slaget vid Breitenfeld den 7 september 1631

– "Det bodde en kvinna i Gränna som sin stjärtmuskel så kunde spänna att hon i detta hål kunde strypa en ål och till och med vässa en penna"

Berlusconi är en pajas och det är synd om italienarna

Medan jag väntar på att bilderna till mitt nya körkort ska bli färdiga tar jag en stor kopp kaffe och en redig smörgås på café Storken vid Stora Torget. Kaffet värmer skönt efter ett par timmar utomhus. Jag sitter inte längre än nödvändigt och går till fotoaffären för att hämta mina bilder. Där  konstaterar jag att det inte finns en enda Sonykamera. Inte ens de populära NEX-kamerorna som säljer som smör finns här. Märkligt vilken makt Canon- och Nikonleverantörerna tycks ha i denna, den enda värd namnet, fotoaffär i Uppsala.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-11-11 12:46 | Läst 3465 ggr. | Permalink
Spännande folk du träffar, jag pratade bara med fönsterputsare och en taxichaufför, på väg till jobbet idag. Och visst är mångaav dagens fotobutiker urlakade...
Svar från pic-tor 2011-11-11 17:28
Du tog väl bilder på fönsterputsarna och taxichauffören? Den här mannen var verkligen kunnig och det var ett långt och intressant samtal vi fick tillsammans. Konkurrensen från näthandeln och motsvarande affärer i Stockholm är benhård för handlarna i Uppsala och många har fallit ifrån.

/Torbjörn
Du är otrolig. Presenterar den ena spännande människan efter den andra.
Härliga berättelser knåpar du också ihop.
Kul läsning.
I kväll ska vår kör och 5 andra ha en happening. Det ska bli spännande.
Ska kanske ta med lilla kameran , som inte tar så stor plats
Ha en skön helg
// Marianne
Svar från pic-tor 2011-11-11 17:34
Hej Marianne! Minst en gubbe per dag är det som gäller :). Nejdå, så är det naturligtvis inte men nu när jag arbetar mindre så får man mer tid till att strosa runt på stan och då går det inte att undvika att träffa intressanta människor :). Kanske är detta ett arv från min far som jämt och ständigt stannade och pratade med folk. Så du sjunger i kör. Är det en blandad kör? Kör ni Köppebävisan :)?Hoppas du får en trevlig kväll och helg.

Ha det gott

/Torbjörn
Spännade möte ! Satt han där längst ut på kanten av bänken ? Då förstår jag att han var trevlig och pratsam. Har han suttit mitt på så kanske du inte fått den kontakten. ( det är ju i alla fall vad som sägs om var man placerar sig på en bänk )
Bra bilder blev det !
ing-marie
Svar från pic-tor 2011-11-11 17:39
Intressant teori Ing-Marie. Ja, han satt så där inbjudande på ena kanten av bänken och naturligtvis måste jag då anta inbjudan :). De här samtalen med för mig främmande personer är som en slags bonus till själva fotograferandet och när jag sedan tittar på bilderna kan jag erinra mig vad vi pratade om. Inte allt naturligtvis men vissa delar. Den här mannen hade mycket att berätta och tiden gick fort.
Tack för din intressanta kommentar Ing-Marie.

/Torbjörn
Gillar dina nedslag i verkligheten som ger både intressanta historier och fina bilder.
För mig är detta egentligen en form av gatufoto som jag ofta saknar, men tyvärr är ju gatufoto poolen definierad så att den här typen av bilder inte ryms där. :)
-affe
Svar från pic-tor 2011-11-11 19:00
Tack så mycket Alf. Jag har alltid gillat den här typen av fotografi. För länge sedan hade Lasse Holmkvist, och före honom Lars Madsén, en serie TV-program där de besökte och intervjuade vanliga människor. Jag tror att Holmkvists program hette "På strövtåg". Jag tyckte om de där programmen.
Vi får se om jag lyckas fånga någon intressant gubbe i helgen :).

/Torbjörn



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg