Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

In i dimman med min enbente följeslagare

Förra helgen sveptes Uppsala in i tät dimma som framåt sena eftermiddagen gjorde sikten väldigt kort. Jag tog med mig mitt Manfrotto enbensstativ, som jag knappt har använt sedan jag köpe det på eBay för ett par år sedan. Överhuvudtaget är det väldigt sällan man ser någon använda enbensstativ. Det är kanske inte så konstigt med kameror som får allt bättre hög-ISO kvalitet och som i många fall dessutom har inbyggd antiskakfunktion. I alla fall så var det en trevlig upplevelse att fotografera med det här stativet. Min Sony A850 är ju en relativt tung kamera och den balanseras upp fint och det fungerar också alldeles utmärkt på "frihand". D v s man lyfter upp stativet med kameran på så att det ligger vågrätt i luften och det gör att kameran stabiliseras.

Min kamera har inbyggd bildstabilisering men den stängde jag av vid det här tillfället. Det finns de som menar att man alltid ska slå av den när man använder stativ och det finns de som menar att man aldrig ska stänga av den. För mig fungerade det i alla fall utmärkt att ha den avstängd. Det går lite långsammare att fotografera med enbensstativ och i många fall är det enbart positivt. Du kan komponera bilden under längre tid utan att bli trött i armarna. På stan blir man naturligtvis inte lika rörlig som utan men då får man ställa sig på ett ställe och låta motiven komma till dig i stället. Det kan vara värt att prova.

Vid det här tillfället använde jag Minolta 1,7/50 och Sigma 2,8/105 Makro.

Många s k turistmotiv blev det. Men i annorlunda ljus blir de genast intressantare. Jag tar nog med mig min enbente följeslagare vid fler tillfällen för det här var riktigt roligt.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-11-19 11:51 | Läst 3326 ggr. | Permalink
Det finns många vinklar och vrår i Uppsala som jag inte har sett ännu, det ser jag på dina bilder.

Det tekniskt intressanta är väl vilka tider du använt. Har du använt ungefär sådana tider som du ändå skulle ha använt, eller har du valt betydligt längre?
Svar från pic-tor 2011-11-19 13:12
Det finns en hel del kvar att upptäcka även för mig och dimman gör att intrycken blir annorlunda. Tiderna är de "ordinarie" men om jag inte hade använt stativet hade jag fått skruva upp ISO-värdet ytterligare. Här tror jag inte att det överskrider 800.

/Torbjörn
janolof 2011-11-19 13:26
Just det, det fanns den parametern också!
Åhh så många vackra bilder Torbjörn:o)
/synnöve
Svar från pic-tor 2011-11-19 13:13
Tusen tack Synnöve. Vad roligt att du tyckte om bilderna :).

/Torbjörn
Tyri 2011-11-19 13:20
Du får kolla dina meddelande jag har skickat dig ett;o)
(mässan imorgon?)
Skrev jag att jag gillade bilderna? Nej, det gjorde jag inte...
Så då talar jag om det nu!
/J-O
Svar från pic-tor 2011-11-19 13:14
Tack så mycket Jan-Olof.

/Torbjörn
Superfina bilder Tobbe
Svar från pic-tor 2011-11-19 14:17
Tack så mycket Per :).

/Torbjörn
Instämmer i kören! Ettan och tvåan tilltalar mig mest, sen kan bogserbåten? få hänga med också
// Leif M
Svar från pic-tor 2011-11-19 21:19
Tack så mycket Leif. Kul att bilderna uppskattas :).

/Torbjörn
Fina bilder Torbjörn! Måste nog ta mig till Uppsala ngn gång och fota lite. Ser att vi har samma kamera! Kul, vi är ju inte så många jämfört med Canonister och Nikonister. För övrigt tycker jag att vår kamera är mycket snyggare än både Nikon och Canon. Canons systemkameror är skitfula...
Otten 2011-11-19 18:24
Kan du inte komma på nått av våra fotofikan? Första lördagen varje månad, klockan 10:00 på Broströms Cafe vid stationen. Vore kul att träffas när vi heter så lika :-)
Svar från pic-tor 2011-11-19 21:22
Tack Per. Jaså, du har också en A850. Jag tycker den är jättebra och lättarbetad och visst är den snygg :).

/Torbjörn
Vilka vackra bilder! Alla är så fina, men bild nr 2 är klockren! Skulle platsa som tavla precis var som helst!
Ha det gott!
Mvh Heléne
Svar från pic-tor 2011-11-19 21:24
Tack så hjärtligt Heléne. Kanske man ska göra en förstoring och rama in tvåan då när du säger så :).

/Torbjörn
Den näst sista vill jag ha i A4 på väggen, i ram Tobbe!
Svar från pic-tor 2011-11-19 21:27
Det ska jag väl kunna fixa åt dig Per. Jag är själv ganska nöjd med bilden. Jag hade det korta telet och den drar ihop bilden lagom mycket.

/Torbjörn
Sköna miljöer i fina höstfärger, och charmiga svartvita bilder.. Hur kan jag ha missat Uppsala? :)

/Jenny
Svar från pic-tor 2011-11-19 21:33
Tusen tack Jenny. Du kanske inte såg upp och hamnade i Sala :). Usch, den är gammal som gatan. Jorå, det finns en hel del sevärt här i Uppsala också så planera gärna in en tur till våren.

/Torbjörn
Vansinnigt vackra färger!

Har ett enbensstativ som nästan har fallit i glömska. Antagligen för att jag tyckte inte att den gjorde någon större nytta de gånger jag använde den, dvs jag var inte van vid den vilket medförde att resultatet blev bättre utan. Fast ett ben är mer praktiskt förstås än trebensstativet så jag borde väl öva mer.
Skulle vara intressant att höra mer om varför man ska stänga av antiskak. Vet att det kan vara bra vid makrofotografering, men annars...?
Svar från pic-tor 2011-11-20 22:31
Tack snälla Rauni. För att bildstabiliseringen ska fungera optimalt, har jag läst någonstans, måste den ha en skakig bild att jobba med. Därför ska man stänga av den när man använder stativ. Nu vet jag inte om det är sant men jag tycker att det fungerade bra med att ha den avstängd. Efter det här blir det med all säkerhet fler gånger med monopoden för det är ett trevligt sätt att fotografera på. Lite stillsamt och gammaldags :).

/Torbjörn



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg