Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Syrierna demonstrerar

Medan vi svenskar så smått börjar planera för den annalkande julen demonstrerar människor för mänskliga rättigheter och demokrati. Det sker nästan ständigt över hela världen. Vi har sett på TV hur regimerna i Tunisien och Libyen har fallit. Vi trodde att regimen också fallit i Egypten men det tycks som om Mubaraks män fortfarande sitter kvar vid makten och folket protesterar. I Syrien sker massdemonstrationer mot en regim som mördar sin egen befolkning. Kan en sådan regim betraktas som legitim? Soldater deserterar från armén och det börjar likna inbördeskrig. Syrier bosatta i Sverige demonstrerar också och jag råkade passera när ett stort antal syrier hade samlats vid Mynttorget. Man kunde känna flera olika stämningslägen bland demonstranterna. Beslutsamhet, glädje, förbittring och sorg. Jag stod en stund bland dessa främmande människor och kände både deltagande och samhörighet.

I Sverige får riskkapitalbolag grönt ljus av regeringen att ta över åldringsvård från kommun och landsting. Är riskkapitalbolag intresserade av åldringsvård? Naturligtvis inte, men att tjäna pengar. Bonusprogram beslutas för bolagets ledning på bekostnad av åldringarna som vanvårdas. Svenskarna samlas på gator och torg i massdemonstrationer mot en sådan kallhamrad regering. Trodde du ja. Nej, i stället ökar stödet ytterligare i de opinionsundersöknigar som presenteras. Jag begriper ingenting. Vad är det som händer?

Så tillbaka till den svenska vardagen

En man studerar veckan förslag till V75-system och ser i andanom miljonerna strömma in. Själv förbannar jag mitt usla lottosystem som ger mig löjliga 18 kr i stället för 18 Mnkr :(

På lördag är det dags för Reclaim Photography på Sergels torg kl 13–15. Jag är beredd med häftmassa i högsta hugg och hoppas många stannar upp ett tag och tittar och diskuterar. Väl mött.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-11-24 11:23 | Läst 5391 ggr. | Permalink
Är du med överallt där det händer saker?
Svar från pic-tor 2011-11-24 15:20
Japp, det gäller att ha antennerna ute :).

/Torbjörn
Jag förstår heller inte. Kanske ha vi fått det "för bra", mycket ska ha mer och det där.
Vad händer i EU? Demokratin skjuts åt sidan när det finns risk att folk röstar fel, istället införs teknokrati, kollektivavtal görs egala och det nyliberala experimentet EU blir mer o mer överstatligt.

Men men, nån gång tar det stopp. Antingen av folket, som i den arabiska våren. Eller av naturen då den inte tål den konsumism vi håller på med.

Reclaima på!
Svar från pic-tor 2011-11-24 20:47
Jag har svårt att acceptera det inslag av cynism som präglar dagens politik där man spelar ut olika kategorier av människor mot varandra.

/Torbjörn
Det är inte bara åldringsvården och riskkapitalbolagen som har tussats ihop. Skolverksamhet och riskkapitalbolagen är också såta vänner sedan något år tillbaka på sina håll. Långsiktighet och riskkapitalbolagen är däremot inte någon gångbar kombination. Och därför går saker och ting på sniskan ibland. Gamlingars blöjor vägs för att spara och ägarna skickar det sparade beloppet till Jersey. Skolan läggs ner när pengarna har pumpats ur. Eleverna? Ja, kommunen får väl ta hand om dem igen. Anställda hukar i tystnad utan rättigheter till meddelarfrihet.

Allt har förstås inte varit bra heller när kommuner och landsting har ansvarat och ansvarar för samhälleliga tjänster. Det blir dock inget bra när snabba förändringar genomförs utan eftertanke och utan bra beslutsunderlag med konsekvensutredningar. Vettiga utredningar, konsekvensutredningar, fy så tråkigt, tidskrävande, men ack så nödvändigt. Nej, idag är det snabba ryck som gäller. Och skattelättnader för alla som redan har det hyggligt bra. Därför är vi tysta...
Svar från pic-tor 2011-11-25 11:20
Tack Rauni för dina kloka ord och dina två sista meningar sammanfattar mycket bra den gisslansituation många ofrivilligt har hamnat i.

/Torbjörn
Kan det möjligtvis bero på att oppositionen inte kan hålla sams internt? Så fort de lyckas enas om en partiledare så skall någon förfördelad fraktion gå ut i pressen och försöka bränna honom/henne. Inte direkt det vinnande och pålitliga gänget som man vill rösta på!

Fina bilder!

/Ylva
Svar från pic-tor 2011-11-25 11:34
Jag vet inte varför det har blivit som det blivit. Allt snack om värdegrund i skolan mm är som bortblåst när man väl fått makten och kan göra vad man vill. En politik som har sin grund i försämrade villkor för arbetslösa, barn, sjuka och gamla till förmån för friska och arbetsföra vad har den för värdegrund? Är den i överenskommelse med den som skolbarnen får lära sig? Oppositionen verkar befinna sig i konstant chocktillstånd och förmår inte presentera alternativ politik för tillfället. Snart har pendeln nått sitt ytterläge och en återgång är att vänta, det brukar vara så i politiken.
Kul att du gillar bilderna på de engagerade syrierna.

/Torbjörn



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg