Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

S som i SAIK, en kärleksförklaring

Idrott i alla former var det som gällde när jag växte upp. Fotboll, bandy, ishockey, basket, skidor, friidrott, orientering och kanske något mer som jag glömt bort. Mycket var spontant. Vi arrangerade själva olympiska spel och tiokamp i friidrott. Höjdhoppsställningar fanns lite överallt för på 60-talet var stavhopp oerhört populärt. Vi hoppade tills det blev mörkt på kvällarna och armarna hängde slaka och orkeslösa efter sidorna...

Mit favoritlag i fotboll på den tiden var Sandvikens IF. Under en period var de snubblande nära att kvala in till division 1, som allsvenskan hette då. Jag såg flera kvalmatcher och har suttit bland vuxna män som öppet gråtit som barn när Sandvikens IF åter missat ett kval. Numer spelar laget i de lägre divisionerna och Gefle IF har sedan länge fått överta favoritrollen.

I bandy har det bara varit Sandvikens AIK som existerat för mig. Själv spelade jag i Hamrångefjärden långt ned i divisionerna. Stålmännen har länge varit bland de bästa och har figurerat i flera SM-finaler. De är regerande mästare och ska försöka försvara titeln den här säsongen. Det kommer inte att bli lätt mot Bollnäs, Edsbyn, Hammarby, Villa-Lidköping och Västerås som jag tror kommer att göra upp om SM-guldet tillsammans med SAIK. SAIK har förlorat evighetsmotorn Daniel Mossberg och tränaren Thony Lindquist till Ryssland. Daniel "Zeke" Eriksson har slutat. Nu består laget av många väldigt unga spelare och det ska bli intressant att se om de orkar hela säsongen. Jag åkte upp till Sandviken i går kväll och såg matchen mot Sirius i den fantastiskt fina hallen Göranssons arena. Sirius var totalt chanslöst mot de unga virvelvindarna i SAIK. Utan att göra någon toppmatch vann stålmännen lätt som en plätt.

Gå och titta på bandy. Det är en estetisk sport som i de bästa av stunder är en ren njutning att titta på. Dagens bandyspelare är oerhört vältränade och fantastiska skridskoekvilibrister.

Daniel Berlin bäst på plan. En fantastiskt skicklig spelare som gjorde en makalös raid i Siriusförsvaret som slutade med mål. Har varit med "hur länge som helst" men är bara 24 år

En av de lovande ungtupparna, David Brodén, 19 år

Främst i SAIK-triangeln ser vi fartvinden Mikko Aarni som tillhör lagets äldsta med sina 30 år. Mikko stänkte in en hörna så nätet stod som en strut

Linus Forslund, 23 år, tillbaka i SAIK från Bollnäs. En makalös snabbskrinnare och skicklig med klubban. En av mina absoluta favoriter på en bandyplan

Linus lillebror Rasmus, 21 år, mycket duktig på mittfältet

Mikael Nilsson, 27 år, en rese i försvaret och slitvarg

"Lillpojken" Erik Pettersson, bara 16 år, platsar redan i A-laget. Det säger allt om denne supertalang som kan bli hur bra som helst

Ja, det var några av SAIK:s alla duktiga spelare. Jag hade inte med mig något teleobjektiv för jag ville se matchen till 100% och det kan man inte göra om man hela tiden tar bilder. Jag hoppas att det unga laget håller hela säsongen ut och står som det ena laget i SM-finalen på Studenternas i Uppsala i mars 2012.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-12-01 13:24 | Läst 3290 ggr. | Permalink
Jag håller med dig, vill också se SAIK ta hem segern på Studenternas. Tack för fin uppdatering och bilder!
//Ewa

PS. Skridskor är kul, oavsett hur!
Svar från pic-tor 2011-12-01 14:26
Se där en SAIK-supporter till :). Biljetterna till SM-finalen börjar väl säljas nu så det gäller att vara ute i god tid.

/Torbjörn
Nu är du orättvis mot Sandvikens IF. De spelade många år i division 1 (allsvenskan). De låg faktiskt ett tag på fjärde plats i allsvenskans maratontabell. Jag såg dom endast en gång. SIF mot Halmstad. 1-1 tror jag det blev.
Även SAIK spelade en säsong i allsvenskan på femtiotalet. Vill minnas att de skrapade ihop hela 3 poäng.
Svar från pic-tor 2011-12-01 14:17
Naturligtvis har du rätt Olle. Visst spelade de i division ett men det var före den här perioden jag nu skriver om. Jag såg kvalmatchen mot Öster 1966, som förlorades, på Jernvallen. Öster blev sedan svenska mästare säsongen efteråt och hade ett väldigt fint lag. Jag hoppas SIF en dag åter spelar i allsvenskan.

/Torbjörn
Jag har också minnen från den tiden när man "lekte" idrott, med de till buds stående medeln. Nu blev väl inte variationen så stor i villastaden där jag till bringade min skoltid, och förra sommaren var jag tillbaks och tittade:
http://www.fotosidan.se/blogs/jo/pa-den-tiden-var-friidrott-en.htm
Lite sorgligt med förfallet...
Svar från pic-tor 2011-12-01 17:06
Vilket fantastiskt fint inlägg. Det har jag totalt missat. Roligt att läsa att ni också höll på med spontanidrott. Vi hade också ställen som ni men sedan hade vi också en fin idrottsplan där det fanns riktig utrustning som diskus, spjut, kula, höjdhoppsställning, stavar mm. Nu står allting tomt och öde. Den en gång så livaktiga idrottsföreningen med fotboll som största aktivitet finns inte längre. Fotbollen som en gång engagerade hela bygden och var ett ständigt samtalsämne är nedlagd. En händelse för mig nästan i dignitet med Sovjetimperiets fall.

Torbjörn
SANDVIKENS STÅLMÄN Sköna bilder Tobbe
Svar från pic-tor 2011-12-01 17:07
Tack så mycket Per. Stålet biter fortfarande :).

/Torbjörn
Banne mig det finaste blogginlägget under 2011! De har gjort en fin insats stålmännen! Vi får hoppas det håller hela vägen ut!
Svar från pic-tor 2012-03-11 20:25
Tack Anders för dina vänliga ord ;). Spöar de Hammarby i semi och går till final har de gjort en storartad prestation. Vinner de sedan finalen har de här ungdomarna gjort mer än vad man kan begära. Det är klart att jag håller tummarna ;).

/Torbjörn
andersbq 2012-03-25 18:56
... och vilken avslutning det blev på säsongen! Ha en fortsatt skön söndag!



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg