Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Premiärrunda med Sony NEX-5N

I lördags kunde jag så äntligen testa min NEX-5N som kom sent i fredags. Ovant är det att titta på en skärm i stället för i en sökare och kameran hamnade ideligen uppe i ansiktet. Med tiden vänjer man sig väl med det här sättet att fotografera också. Går det inte alls får jag skaffa den lösa sökaren som finns som tillbehör.

Jag använde enbart kitzoomen 18-55 och den känns helt OK. Det känns välbyggt och relativt tungt och vad jag kan bedöma efter den korta stunden är både skärpa, kontrast och färgåtergivning bra. Kameran har en tendens till underexponering och frånsett ljusstarka lampor har jag inte råkat ut för utfrätta högdagrar. Jag måste nog säga att jag så här inledningsvis är positivt överraskad över den bildkvalitet kameran levererar. Än så länge har jag bara fotograferat i RAW och vitbalansen inställd på auto. Bilderna ser väldigt "färdiga" ut och behöver ytterst lite justeringar. I Camera Raw har jag aktiverat objektivkorrigeringen men ingen brusreducering har gjorts. Frånsett en tendens till underexponering vid vissa situationer är bilderna välexponerade.

Här kommer en kavalkad från lördagen. Inomhusbilderna har ISO 1600 och utomhusbilderna 400.

Den stora trappan vid Resecentrum med hotellbygge i bakgrunden

Plattläggning pågår kring Resecentrum och det nya hotellet

Tre jobbar och en tittar på :)

Det var fotofika i lördags på Broströms café. Jan-Olof kollar om det blev något

Närbild på Johan

Påtår på gång. Dan serverar Göran, Rauni och Per

Det nya hotellet tornar upp sig bakom det gamla godsmagasinet där bl a Broströms café håller till

En skolklass säljer bakverk till en körresa

På Fyris torg är julhandeln i full gång

Martin, Jan-Olof, Rauni och jag är på väg till Kåre Bondessons fina utställning i UFS lokaler

Hårdmetall och tjejjour

Liksom Berlin har även Uppsala en Alexanderplatz

Här var det någon slags inspark på gång och jag hann inte riktigt med i svängarna

Men här gick det bättre :)

Vådan av för många Big Meal? Korvmojjen i Knivsta

Det här var en trevlig bekantskap och nu gäller det att snabbt lära sig alla finesser och genvägar. Utvecklingen går framåt och det är roligt att få ta del av den.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-12-04 11:23 | Läst 3425 ggr. | Permalink
Både kamera och fotograf gör fint ifrån sig.
Det är alltid roligt att läsa din blogg (och titta på bilderna)
Några av motiven har fastnat även i min kamera, undrar hur det kan komma sig... De kanske kommer i en blogg nära dig inom en snar framtid.
Ha det gott/J-O
Svar från pic-tor 2011-12-04 16:57
Den här lilla kameran gör verkligen bra ifrån sig och jag försöker hänga med så gott det går :). Kanske våra kameror är synkroniserade på något vis :). Ska kolla in din blogg senare.

/Torbjörn
Kul att se bilder från den kamerahus :-) Självklart det är inte bara kamerahus som gör bilder utan du som fotograf förstås :-) Bra jobbat! Hoppas att du kan återkomma med en recension efter ett par månader..
Svar från pic-tor 2011-12-04 17:08
Jorå, visst är det så. Ett samspel mellan fotograf och kamera. Trivs man med en kamera så blir bilderna också bättre. NEX-5N var en mycket positiv överraskning och jag ska använda den flitigt nu så jag lär mig hanteringen ordentligt. Jag återkommer med fler synpunkter när jag blivit varm i kläderna.

/Torbjörn
Mycket färgtrogna och naturliga bilder.
Svar från pic-tor 2011-12-04 17:17
Tack Ragnar. Jag har bara justerat exponeringen lite grand i några av bilderna, dragit upp klarhet en smula samt ställt in svart- och vitpunkt i nivåer och lagt på skärpa med High pass-filtret.

/Torbjörn
Fina bilder, men var är bilden på dig som du lovade???
Att komponera på skärm är kul. Det gör jag ofta med min kamera.
// Marianne
Svar från pic-tor 2011-12-04 17:55
Det har du rätt i Marianne ;). Uttrycksfullt porträtt kommer när jag är till min fördel :). Tyvärr går det inte att vrida skärmen så att man ser sig själv i den så det får bli på känn.

/Torbjörn
Fina bilder, gillar speciellt Hårdmetall och tjejjour i dag.
Visst är den behändig Nex 5n, och jag tycker att det funkar att använda skärmen bättre och bättre vart efter man vänjer sig.
-affe
Svar från pic-tor 2011-12-04 18:04
Tack så mycket Alf. Visst vänjer man sig. Jag använder just nu stödlinjer modell Gyllene snittet som hjälp men ska det inte finnas vattenpass också? Jag har i alla fall inte upptäckt det än. Jag har lagt in snabbknappar för ISO och exponeringsområde också har jag lagt ut fokusområde, som du kan flytta runt godtyckligt. Nu tror jag att det finns förutsättningar för smidigare hantering. Jag kör med A-inställning som jag för det mesta gjort med mina andra kameror.

/Torbjörn
Ser bra ut tycker jag. Blir nog väldigt bra när du blivit `varm i kläderna´. Att använda skärmen går ju inte att jämföra med en riktig sökare men det fungerar ganska bra efter lite invänjning.
Har hunnit testa N-varianten ett tag nu och tycker faktiskt att den största fördelen jämfört med min gamla (utan N) är att den är mycket tystare samt responsen i avtrycket. Den känns direkt rapp i jämförelse faktiskt. Sedan är ISO 1600 som du visar inget som helst problem.
Skall bli spännande att få se fortsättningen och jag vill ha en kvalitetsvidvinkel
typ 28-35/2 som är anständig i storlek.

/Stephan
Svar från pic-tor 2011-12-06 15:38
Kameran är riktigt bra. Det kan jag direkt konstatera. Skärmhanteringen fixar sig nog också efter ett tag. Snabbkommandona jag programmerat fungerar bra för mitt sätt att fotografera. Zeiss 1,8/24 mm (36 mm på NEX) finns ju men den är inte billig. En vidvinkel motsv 35/2,8 skulle duga för mig och ett sådant blir också något mindre. Batteriet hade dålig kapacitet på första laddningen men ett batteri behöver ju laddas fullt ett antal gånger innan det presterar maximalt. Ska förresten skaffa mig ett till för det behöver man.

/Torbjörn
Det finns nästan inget slut på bilderna man dyker upp på...

Jag kollade på kartan, för jag kom faktiskt inte ihåg vad torget hette, och det heter Riddartorget enligt mer officiella uppgifter. Det måste vara någon som tyckte sig vara kreativ som har monterat upp skylten, för det känns lite tveksamt att kommunen skulle göra det.

Vådan av för många Big Meal var onekligen en klar poäng. :)
Svar från pic-tor 2011-12-06 15:49
Umgås man med fotografer får man utstå en del :). Skylten Fanny und Alexanderplatz är placerad i ena änden av Ingmar Bergmansgatan. Gatstumpen fick sitt namn för inte så länge sedan. Det ser inte ut att vara en "officiell" skylt. Att flitigt sätta i sig Big Meals kan få förödande konsekvenser för både hälsa och möblemang :).

/Torbjörn



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg