Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Var ska jag placera tummen?

Jag fortsätter testa min Sony NEX-5N som grön nybörjare. Det är ju ett helt nytt koncept för mig. Liten är den och jag vet inte riktigt var jag ska placera tummen. Jag kommer hela tiden åt något med den och inställningar ändras. Kan man inte låsa inställningarna? I alla fall kom jag i dag åt exponeringskompensationen som gick i botten. Skärmen blev jättemörk utan att jag förstod vad som hade hänt. Jag tog min bild i alla fall och det var först efteråt jag såg på skärmen vad som hade hänt. Så här blev resultatet.

När man underexponerar så här kraftigt kommer bruset som ett brev på posten så därför har jag brusreducerat i LR. Jag får försöka bemästra min ostyriga tumme bättre i fortsättningen :).

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-12-05 14:41 | Läst 2947 ggr. | Permalink
En sak som kan vara lite tur när man lyckas ofrivilligt ställa om kameran (det händer mig också) är att det går att lyfta lågdagrarna förvånansvärt mycket på Nex 5n. Man kan nästan lyfta sotsvarta områden och få ut mycket detaljer utan att bruset blir helt oacceptabelt tycker jag. Det verkar som om denna sensorgeneration är bättre på detta än på min 5D Mk2 tycker jag.
-affe
Svar från pic-tor 2011-12-06 15:57
Jag har både ökat på exponeringen och Fill light samt även målat lokalt med justeringspenseln i LR. Det går säkert att göra det mycket bättre med hjälp av lager i PS men jag är inte så bra på lagerhantering. Vid normal exponering ger sensorn väldigt rena bilder i alla fall upp till ISO 1600. Jag har inte testat högre ISO ännu.

/Torbjörn
Den är lite svårjobbad. På en riktig systemkamera har man större möjligheter. Jag använder den mycket som dogmakamera, med gamla manuella nikkorobjektiv. Då fungerar den utmärkt.
Svar från pic-tor 2011-12-06 16:02
De gamla handgreppen sitter ju i ryggmärgen och med NEX-kamerorna är det ett helt annat sätt att fotografera. Men redan efter två dagar fungerar det bättre. Jag har en hel del manuella Pentaxobjektiv som jag så småningom ska testa. Detkommer att bli spännande.

/Torbjörn
Efter du har tagit 1000 bilder med kameran så känner du nog dig mer hemma med den :-) Det är bara en tidsfråga.. Lycka till!
Svar från pic-tor 2011-12-06 16:06
Det börjar redan att fungera bättre nu när jag programmerat in vissa funktioner. Det gäller att få till ett bra handhavande så man inte ofrivilligt kommer åt vissa inställningar.

/Torbjörn
Det gäller att ha tumme med kameran!
Det där med småttigheten tyckte jag också var jobbigt när jag började med liten kamera, det finns mycket man kan trycka på av misstag, och så vet man inte vad som hänt. Det tar ett tag att vänja sig, och det händer fortfarande att det spökar.
Och den där underexponeringen, det finns ju dom som använder det som en metod att skapa bilder, som vill ha det där uttrycket.
Lycka till i dina utforskningar.
Svar från pic-tor 2011-12-06 16:14
Även en ofrivilligt underexponerad bild går att använda :). Litenheten kanske har gått för långt och jag vill nog inte ha en kamera som är mindre än NEX-5N. Där går gränsen för mig. Jag tycker det är enbart fånigt att storleken på moderna byxors fickor ska styra utvecklingen av nya kameror. Varför kan man inte tänka tvärt emot :) Det ska bli spännande att se om NEX:en kommer att spöka för mig. Risken är väl störst vid fotografering kring midnatt kanske ;).

/Torbjörn
Tror att man måste förlåta NEX:en lite när det kommer till ergonomin, det är nog kamerans sämsta sida precis som bildkvalitén är den bästa. Själv har jag till slut förlikat mig med detta och ser NEX:en som ett digitalt bakstycke till manuell optik. Och tummens led placeras på den lilla gummi-
plattan och då tycker jag att det går bra att hålla kameran med 1/2-kilosgluggar med en hand. Min gummiplatta är alldeles nedsliten;) Sen har jag som första åtgärd stängt av skärmens touch-funktion. Om du inte känner det redan nu så tror jag att det tar minst ett par månader innan du vet om du kommer att kunna förlika dig med kamerans lite `udda´ egenskaper.

/Stephan
Svar från pic-tor 2011-12-06 16:20
Med tiden kommer vi nog att samarbeta bra NEX:en och jag :). Men, som jag skrev ovan, mindre kamera vill jag inte ha. Jag kommer att skaffa mig en M42-adapter för jag har flera gamla, manuella Pentaxobjektiv som jag vill prova. Tack för tipset att stänga av touchfunktionen på skärmen. Det måste jag testa. Kanske min ostyriga tumme inte gör någon större skada med den avstängd :)?

/Torbjörn
Rubriken ge mig associationer till ett talesätt om att man ska få tummen ur, men jag gissar att det inte var det som avsågs.

Jag tycker att NEX:arna verkar väldigt intressanta, men det här är lite det jag samtidigt har svårt för. Eftersom objektiven ändå inte blir sådär jättesmå skulle kamerahuset lika gärna kunna vara lite större. Inte som en klumpig spegelreflex förstås, men de är ju helt otroligt små. Faktiskt är de ju klart mindre än min gamla, numera havererade, kompaktkamera.
Svar från pic-tor 2011-12-06 16:29
Visst är NEX-5N en liten kamera men hanterbar. Men, som jag skrev ovan, mindre än så här vill i alla fall inte jag att en kamera ska vara. För att kunna göra mindre objektiv till NEX-kamerorna måste kamerorna göras djupare. Jag tror att vi snart kommer att få se den utvecklingen. Det går naturligtvis att konstruera mindre objektiv till dagens NEX-kameror också men det är mer komplicerat och säkert mycket dyrare. Vad jag har förstått så har det med avståndet från det bakre linselementet och sensorn att göra och som på NEX-kamerorna är extremt kort.

/Torbjörn



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg