Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Det lackar mot jul

Den första snön har kommit och genast blev det lite ljusare. Om det inte blir kallare lär den försvinna inom kort för i dag är det blötsnö med mycket regn i sig som faller ned. Jag tog en dryg timmes promenad redan kl.7 på morgonen när det snöade som mest och var genomvåt när jag kom hem. Grötfrukost med smörgåsar och te smakade förträffligt efter klädombytet. Ska egentligen åka till IKEA nu på eftermiddagen för att köpa två Billyhyllor men märker att motståndet mot att gå ut i slaskvädret tilltar mer och mer.

På söndag bjuder kommunen i Uppsala respektive Knivsta på fika med nybakat bröd i Lunsentorpet. Lunsen är ett än så länge skyddat skogsområde mellan Uppsala och Knivsta och torpet är tillgängligt för allmänheten. Där finns ved och grillmöjligheter och man kan t o m övernatta i stugan. Från Knivsta tar man sig dit via en slingrig liten väg. Sista kilometrarna får man gå. Det lär visst dyka upp en tomte där och det lockar säkert en del. På lördag är det vernissage kl 12–17 hos Centrum för fotografi på Tjärhovsgatan 44 i Stockholm. Blir det hyfsat väder kanske jag gör ett besök...

I huvudstaden är julrushen i full gång sedan en tid. Folk småspringer mellan butikerna med sina kassar dignande av paket. I det här fallet är det skönt att stå vid sidan om och titta på. Hur har det kunnat bli så här? Är det det dåliga samvetet som triggar igång denna köpfest? Likt medeltidens avlatsbrev hoppas köparna få "syndernas förlåtelse" men nu går inte pengarna till kyrkan utan till köpmännen som förtjusta gnider sina händer.

Häromdagen gled jag sakta genom huvudstaden med lätt packning, vilket betyder Sony NEX-5N, på min väg till fotofikat på Twang på Katarina Bangata. På vägen dit gjorde jag följande noteringar.

Bak och fram

Fixaren

Skolutflykt med mellanmål på Nobelmuseets trappa

På Stortorget är det julmarknad och frestelserna är många

De glada tomtarna är fulla av arbetsiver

Färgglada julprydnader fanns på flera ställen

Kvistar och löv ligger fortfarande kvar på muren vid Österlånggatan

Kan en betonggris intressera den som redan har allt?

Här kan "di sma undar jårdi" fira julotta

På Katarina Bangata stod det här fina skåpet


På Twang var det någon som hade en Leica M9 med sig och det var inte bara Ulf som trånade :)

Staffan och Bengt (var inte det ett TV-program?) kollar på något intressant i lampans sken

Ja, som sagt, det lackar mot jul och enligt tidningarna lär det åter igen bli köprekord. Jag tycker man ska vara snäll året om och inte bara på julafton och är det inte dags att vi stannar upp ett tag och funderar ordentligt på vad det är vi håller på med.

Här kan du titta på en gammal goding från 1979.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-12-09 15:42 | Läst 4700 ggr. | Permalink
Fina bilder, vilken glugg hade du på nexen?
-affe
Svar från pic-tor 2011-12-09 16:12
Tack så mycket Alf. Jag använde kitzoomen 18-55 mm. "Pannkakan" har jag inte testat ännu.

/Torbjörn
Väldigt fin bild på Ulf, skulle jag ju ha skrivit i förra inlägget. ;)
Ha en trevlig helg!
-affe
Svar från pic-tor 2011-12-10 10:47
Tack så mycket Alf. Ulf har ett uttrycksfullt ansikte som är tacksamt att fotografera och nog trånade han efter M 9:an :).

/Torbjörn
Fina bilder! Börjar du vänja dig vid att komponera bilder via skärmen? Själv gillar jag inte det... Har kanske inte tränat tillräckligt? Eller så gillade jag inte kameran kanske (har gett den till maken). Själv ska jag prova på gatufotografi i Uleåborg i morgon med min Pentax.
Svar från pic-tor 2011-12-10 10:56
I början hamnade kameran ideligen uppe i ansiktet och jag letade febrilt efter sökaren. Nu börjar jag lära mig och det flyter på ganska bra men det är inte alltid lätt att få raka bilder. Jag använder kamerans hjälplinjer och de är till stor hjälp. Det går att lära gamla hundar att sitta :). Jag ser fram emot att få se dina bilder från Uleåborg.

/Torbjörn
Du har så rätt så , här hos oss får barnen klappar .
Vi tycker det är kul att träffas eftersom vi bor så långt ifrån varandra.
Julpynt har jag det som jag minns som liten.
Alltså, du kan aldrig ana vad som sker efter jul..... då lämnas allt nytt julpynt som folk köpt in till Röda Korsets second hand affär, så man kan förnya sig till julen efter. Helt otroligt vad folk slösar.
Vi sparar och säljer till nästa jul. Gissa om folk köper.
Ha en skön kväll
Marianne
Svar från pic-tor 2011-12-10 11:07
Jag tycker själv det är trevligt med julklappar men de behöver inte vara så många och dyra. Fiffig idé att lämna in julpyntet till Röda Korset. Jag har mycket gammalt julpynt också men julbocken tackade för sig förra julen ;). För några jular sedan köpte jag en plastgran. Det är bekvämt men kanske inte lika vackert och stämningsfullt som en levande.

Ha det gott

/Torbjörn
Gillar "mellanmålsbilden" på trappan. Vad ser jag,......... sitter det inte en tjej högst upp där, utan rosa eller lila kläder ?? :-)))
Trevlig helg !
ing-marie
Svar från pic-tor 2011-12-10 11:13
Tusen tack Ing-Marie. Ja, det var väldigt vad de färgerna dominerar bland barnens kläder. Fast det finns några som har valt en annan linje. Det sociala trycket kan vara hårt så det är roligt att se att några "väljer själv" vad de vill ha för kläder.

/Torbjörn
Du verkar trivas med nexen Torbjörn. ISO på Twang bilderna? Jag står i valet och kvalet mellan nexen och Panasonics gf1:a som lär komma frammåt jul. Har läst det mesta om gf1:an på nätet och den verkar också lovande. Fast jag trivs rätt bra med min lilla LX3:a, synd bara att den börjar balla ur om man går över 400 ISO.

Trevlig helg!
/Bernt
Svar från pic-tor 2011-12-10 00:44
Efter att i början ha hållit i Nexen som en hal tvål ungefär börjar vi fungera riktigt bra ihop. Twangbilderna är tagna med ISO 3 200. Det är en mörk lokal, i alla fall den här årstiden. När jag blivit riktigt varm i kläderna ska jag bestämma om jag ska köpa till EVF-sökare. Jag är mycket nöjd med bildkvalitén på den här kameran. Hittills har jag bara använt kitzoomen men jag ska testa "pannkakan" i helgen :).

/Torbjörn
Vilka fina bilder Torbjörn:o)
Kram
Svar från pic-tor 2011-12-10 11:14
Tack så hemskt mycket Synnöve. Jag hoppas att allt är väl med dig.

/Torbjörn
Många fina bilder här. Fastnade mest för alla barnen på trappen å så löven.
Verkar som det är någon som inte vet var skåpet ska stå som varit i farten.
Svar från pic-tor 2011-12-11 20:24
Ha ha, vet man inte var skåpet ska stå åker det ut på gatan :). Ja, den var bra. Skolklassen var så färggrann där de satt och åt sin medhavda matsäck. Julmarknaden på Stortorget är så mysig fast ibland är det så tjockt med folk att man omöjligen kommer fram.

/Torbjörn



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg