Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Jag har sett tomten i vitögat

Uppsala kommun och Knivsta kommun inbjöd allmänheten i söndags till Lunsentorpet mellan Uppsala och Knivsta. Där bjöds på kaffe och hembakat bröd, både hårt och mjukt, som bakades inne i torpstugan. Stugan är utrustad med vedspis och stor stenugn. Inne i stugan var det varmt, mörkt men gemytlig stämning. Lite ljus kom in från två fönster i storstugan men man fick skruva upp ISO en hel del för att kunna fotografera.

Vi dricker kaffe och mumsar i oss nybakat bröd (3 200 ISO)

Fikat fortsätter (12 800 ISO)

En bit bort från torpstugan fanns grillplatserna iordningsställda med ved, vatten och kaffepannor. Här var det full aktivitet mest hela tiden.

Febril aktivitet rådde bland eldstäderna

Vid bordet till höger kunde man binda sig en egen krans av granris

Man kunde också grilla vid sådana här preparerade stockar

Tomten var naturligtvis jättepopulär bland barnen

Plötsligt stod jag öga mot öga med tomten. Det kändes stort och jag visste inte riktigt vad jag skulle säga så jag frågade hur renarna mådde. Tomten svarade att de mådde bra men att de stannat hemma

Tomten var strängt upptagen. I ladan hade han klapparna som han gav till barnen

När han hämtade tomtesäcken då blev det fart på både vuxna och barn


Den lilla bron över Pingla ström, som bäcken heter, var glashal

Stigen till Lunsentorpet var på sina ställen lerig och full med vattenpölar. Tack var utlagda spänger gick det bra att gå utan större missöden

Det blev en trevlig stund vid torpet och den snälla tomten spred glädje och julstämning kring sig. Nu önskar jag att det kommer ett par decimeter julesnö också för att den rätta stämningen ska infinna sig. Alla bilder är tagna med NEX-5N och kitzoomen 18-55.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-12-13 16:47 | Läst 3097 ggr. | Permalink
Kan inte vara lätt att vara tomten den här tiden på året utan snö till renarna. Fint reportage!

Tommy
Svar från pic-tor 2011-12-15 23:02
Tack Tommy. Nej, det kan inte vara kul att vara tomte om renarna får gå hemma och tjura i stället för att dra tomtens släde :).

/Torbjörn
Vitögat? Är det inte skägget som är vitt?
Du varierar dina inlägg, från nobelpris till hala spänger, det gäller att hänga med och inte halka på vägen. Å andra sedan ser man vad man missar...
Läs- och sevärt som vanligt
/J-O
Svar från pic-tor 2011-12-15 23:18
Tomten hade ett präktigt och krulligt skägg och visst var det snarare vitt än grått. Trots det yviga skägget kunde jag ändå få en glimt av vitögonen och jag såg direkt att det var en hygglig prick :). Variation behövs annars blir det lätt tråkigt. Vad det blir för tema i nästa inlägg? Det står skrivet i stjärnorna. Märkligt uttryck egentligen, undrar hur det kom till?

/Torbjörn
Fina bilder, och nex:en imponerar, kul med en liten kamera som är så pass bra. :)
-affe
Svar från pic-tor 2011-12-15 23:26
Tack så mycket Alf. Det är faktiskt väldigt roligt att fotografera med NEX:en och bilderna blir förvånansvärt bra. Jag har skickat efter en handlovsrem från Gordy's och det ska bli spännande att testa den.

/Torbjörn
Vackra bilder i fina färgtoner!
//Ewa
Svar från pic-tor 2011-12-15 23:29
Tack så mycket Ewa. Färger behövs nu när det mesta är grått, fast den här dagen var det fint några timmar och marken var täckt med några millimeter snö – som nu regnat bort :(.

/Torbjörn
Får väl hoppas att tomten inte är upptagen och helt slut till julafton, så han orkar komma hit.
Fina bilder och det såg ut att ha varit en trevlig dag.
Svar från pic-tor 2011-12-15 23:32
Tusen tack Margareta. Den här dagen hade tomten det körigt mest hela tiden men han såg pigg och rask ut så han kommer säkert till dina hemtrakter ;). Det var en väldigt trevlig dag med nybakat bröd och nykokt kaffe och korven gick åt som smör i solsken.

/Torbjörn



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg