Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Trappsteg som jag nött

Visst händer det att jag åker hiss men för det mesta tar jag trapporna. Det gör jag för den gratismotion man får men även av säkerhetsskäl.

En sommar när jag feriearbetade på massafabriken i Norrsundet fastnade jag tillsammans med en till i sodahusets hiss. Sodahuset är över 60 meter högt och hissen fastnade ungefär halvvägs. Jag hade jobbat färdigt för dagen och var på väg till omklädningsrummet för att duscha och åka hem medan den andre killen skulle gå på sitt skift. Till råga på allt började den här killen att röka! I en hisskorg, som i och för sig var relativt rymlig, men ändå. Jag antar att han var väldigt nervös. Vi larmade förstås och man försökte få igång hissen men det hade blivit fel på hissmotorn så det gick inte. Man blev då tvungen att handveva hissen upp till nästa våning för vi hade hamnat precis mellan två våningar. Det tog jättelång tid och värmen steg hela tiden inuti hissen. Det hela var väldigt obehagligt och när vi till slut kunde kliva ur hissen var jag ordentligt utmattad. Vi blev mycket väl omhändertagna och fick både salttabletter och dryck för vi var genomblöta av svett efter de två timmar vi hade suttit innestängda i hissen.

De här trapporna leder upp till mitt arbete på centrala förvaltningen vid Uppsala universitet.

Här tar jag nästan aldrig hissen utan det blir till att nöta både skosulor och trappsteg. Med ett ganska stillasittande arbete är den här lilla motionen nödvändig. Trapphus kan vara intressanta att fotografera särskilt om de är försedda med fönster som släpper in mjukt ljus utifrån. Den här gången har jag använt pannkaksobjektivet 2,8/16 mm till NEX-5N.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-12-15 11:23 | Läst 2681 ggr. | Permalink
Så väldigt obehagligt att fastan i en hiss. Tur att du inte är astmatiker, då hade du väl storknat.
Lite motion skadar aldrig , jag går ut med hunden.
Ha en skön dag.
Marianne
Svar från pic-tor 2011-12-16 09:31
Ja, det var verkligen obehagligt och varmt. Nu är fabriken nedlagd sedan ett par år. Det trodde jag aldrig skulle kunna hända. Dessutom läggs det stora sågverket ned vid årsskiftet. Norrsundet blir sig aldrig mer likt.

Ha det bra

/Torbjörn
Jag fastnade en gång en fredag e.m. med 4-5 kollegor i en hiss. Det var rätt trångt och högsommar, men vi lyckades hålla modet uppe. Det skulle komma någon hisskille som just då befann sig på andra sidan stan (fredag rusningstrafik). Jag kommer inte ihåg hur länge vi satt där med det blev nog inte längre än ca 1timme. Sen dess är jag lite försiktig med hissar men tar dem rätt ofta ändå av lathet. :-)
Fina grafiska bilder, nr. 2 blir favorit med ljuset från fönstret.
//Ewa
Svar från pic-tor 2011-12-16 09:38
Tack så mycket Ewa. En tid efter incidenten med hissen åkte jag ytterst sällan hiss utan tog trapporna. Oavsett hur många de var. Nu händer det oftare att jag tar hissen. Runda trapphus med svängda trappor gör sig ofta bra på bild.

/Torbjörn
Tjusiga bilder.
Jag är också en sån där knäppis som går igång på trappor. Måste va nåt frånfödseln...

Tommy
Svar från pic-tor 2011-12-16 09:50
Tack så mycket Tommy. Trappor är bildmässiga och har något slags liv i sig. Svängda trappor är ju dessutom inte helt lätta att bygga så det finns också ett inslag av beundran inför den geniala och samtidigt vackra konstruktionen. Trapporna på mitt jobb är gamla och tillverkade av mycket vacker marmor.

/Torbjörn
Trappor har man gått i många, tänk på alla nötta skoltrappor, trapporna på söder, trapporna på söder...
Instängd i hiss, det har jag nog inte råkat ut för, inte så det satt några spår, men jag kan tänka mig känslan, att bli instängd i trånga utrymmen känner jag fasa för.
Som fotomotiv är trappor fascinerande, vilket du visar genom en upptrappning av bilderna
/J-O
Svar från pic-tor 2011-12-16 09:58
Många är de trappor man knatat upp för. När man väl kommit upp vill man njuta ett tag av prestationen innan man knatar ned igen. Exakt så tänkte jag när jag besökte Fåfängan sist. Trappor är väldigt bildmässiga. Som solitärer eller med människor i.

/Torbjörn
Använder också gärna trappor. Trots att jag numera bor på 7. våningen så blir det av faktiskt ibland ändå. Till våning 5 funkar det bra och sedan tar det emot lite... Verkar fin, din NEX-5N. Eller är det som många säger: det är fotografen bakom som gör jobbet...!
Svar från pic-tor 2011-12-16 10:05
Det är strongt av dig att ta trapporna ända upp till sjunde våningen. Mjölksyran gör sig naturligtvis påmind den sista biten. NEX:en är mycket bra men det är klart att någon måste ju hålla i den också, den klarar sig inte helt själv ;).

/Torbjörn



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg