Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

När man ser det lite grand så här från ovan...

Här följer några rader från det trevliga fotofikat på Arlanda i går.

Per Ottenström ska ha ett stort tack för det fina arrangemanget och för rundvandringen i tornet. Det känns tryggt att veta att tornet är befolkat när man lyfter eller landar på Arlanda ;). Uppe i tornet fann jag ganska snart att min NEX-5N inte var det rätta verktyget och jag kan inte förstå varför jag inte tog min systemkamera med mig.

Det verkar som om jag inte kan komma ur min analoga fotolunk, fast jag mestadels fotograferar digitalt ;). Micke Borg beskriver i sitt senaste inlägg att han låter sina negativ torka över natten. På något vis gör jag på samma sätt med mina RAW-filer.

En digital fil kräver ju också omsorg för att slutresultatet ska bli bra. Det får ta den tid som motivet kräver. Besvärliga ljussituationer kräver en hel del arbete i Lightroom, som jag i huvudsak använder för "framkallning" av RAW-filerna. En del verkar tro att alla digitalfotografer ställer programvredet på "P" och sedan kör på. Jag har aldrig någonsin gjort det. Har man en påkostad systemkamera så antar jag också att man är en någorlunda erfaren fotograf och vet hur man ska styra sin fotografering. I det avseendet ser jag ingen skillnad alls mot att fotografera analogt.

Vi hann även med att möta juniorvärldsmästarna i ishockey när de anlände till Arlanda. I trängseln bland anhöriga och media var det inte så lätt att få med så mycket matnyttigt. Glädjen och stoltheten bland spelare och anhöriga var skön att se och vi kände alla en stor samhörighet när vi stod där med kamerorna och trängdes.

...och plötsligt stod tiden still...

Anna och Rauni uppe i tornet

Bilspår

Alf, en ny och trevlig bekanskap

Vi möter juniorvärldsmästarna i ishockey

Här blandar jag fredligt färg med svartvitt allt efter eget tycke och smak.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-01-08 11:46 | Läst 4514 ggr. | Permalink
Hej
Vilken grej att få kolla i tornet, det måste ha varit en upplevelse.
Jag gillar bild nummer 1 med de nyfikna lilla flickan
Marianne
Svar från pic-tor 2012-01-08 12:00
Tack så mycket Marianne! Det var väldigt roligt att stå där uppe i tornet och se flygplatsen breda ut sig under oss. Den här dagen var inte trafiken så tät och det blåste kallt däruppe så vi blev inte kvar så värst länge. Kul att du gillar bilden på den lilla flickan som storögt kollar in glastaket :).

/Torbjörn
Tjusiga bilspår!
Men det där att jaga juniorerna för att få några bilder är något jag inte förstår mig på, vare sig jakten eller bilderna, jag finner inget nöje i det.
Svar från pic-tor 2012-01-08 22:13
Kul att du gillar bilden på bilspåren. Det har skrivits svensk idrottshistoria. Ishockeyjuniorerna har blivit världsmästare. Det var 31 år sedan sist. En händelse som har väckt stor uppmärksamhet i många länder, inte minst i Canada där våra juniorer och ledare har blivit ordentligt hyllade. Vid hemkomsten till Sverige möter släkt och vänner upp samt naturligtvis media och ett gäng amatörfotografer, däribland jag. Vi som stod där kunde inte undgå att se spelarnas stolthet och glädje. Anhöriga poserade för oss fotografer och bad att bli fotograferade.
Om 31 år är nog både spelare och anhöriga väldigt tacksamma för att vi stod där och dokumenterade den historiska händelsen. Du tycker inte om att man ska ta sådana här bilder och det får stå för dig. Jag har ingen aning om vilka bevekelsegrunder du har för ditt ställningstagande men du är nog ganska ensam om dem.

/Torbjörn
janolof 2012-01-08 22:27
Nu läste du nog in mer i min kommentar än vad jag menade. Jag ogillar i största allmänhet den typen av folksamlingar, oavsett anledning och håller mig helst ifrån dem. Det innebär inget förringande av prestationen eller folks intresse för det. Men själv har jag inget nöje att stå i en folkhop. Men andra får gärna delta, och får gärna fotografera och får gärna ha nöje av det, men det har jag inte sagt ett ord om. Jag sa bara att jag inte hade lust att gå dit.
Svar från pic-tor 2012-01-08 23:26
Det är lugnt Jan-Olof ;).

/Torbjörn
Klockbilden är otrolig, ett mästerverk. Jag tycker om hockeybilderna och fårtår tjusningen med att ta dem.
Svar från pic-tor 2012-01-08 22:21
Tack så mycket Per för dina vänliga ord. Det var väldigt trevligt att stå där och trängas och se dessa fantastiska hockeykillar. Stoltheten kunde ingen ta miste på och det var även härligt att se de anhörigas glädje. Ett stort ögonblick var det också för mig själv som jag länge kommer att minnas.

/Torbjörn
Gillar ditt "von oben" perspektiv, roligt att få ta del av allt ni såg igår. Bilspår är grafiskt jättesnygg och även den första bilden. Och ett fint porträtt i "von unten" på Alf.
//ewa
Svar från pic-tor 2012-01-08 22:33
Tack så mycket Ewa. Tur för mig att det hade kommit lite snö så att det blev lite bilspår. Det är kul att testa lite olika vinklar när man fotograferar i stället för att alltid göra likadant.

/Torbjörn
Fick mig ett gott skratt: "Micke Borg beskriver i sitt senaste inlägg att han låter sina negativ torka över natten. På något vis gör jag på samma sätt med mina RAW-filer." - En passande verklighetsbeskrivning!
Själv har jag aldrig(!) kört med "P" i någon av mina systemkameror. P i min nuvarande kamera betyder t.ex. att även ISO-valet sker automatiskt och DET gillar jag inte alls! Däremot använde jag i början av min digitalfotokarriär autoinställningen för bländare resp tid. Men det var nu ett bra tag sedan...
Bilden på Affe är trevlig. Bilspåren gillas! Man gör sina misstag när man har flera kameror att välja på, men sannolikt upplevde du mer än vi andra när du inte fotade så mycket....
Svar från pic-tor 2012-01-08 22:42
Tusen tack Rauni. Jag tycker metaforen är på sin plats för oftast tar jag ganska god tid på mig när jag konverterar mina RAW-filer och det av flera skäl. Jag ogillar starkt att stressa fram bilderna och jag testar ofta att konvertera till svartvitt innan jag bestämmer mig. Sedan tycker jag det är roligt också ;). Vad trevligt att du uppskattar några av bilderna. Jag var väl inte så handikappad med NEX:en men uppe i tornet saknade jag mitt 70-300 objektiv.

/Torbjörn
Jag passerade också Kungsan i går, men någon timma senare. ;)
Bilden med bilarna var riktigt fin.
-affe
Svar från pic-tor 2012-01-08 22:47
Bilden på bilarna är, som du ser, ganska så hårt croppade. Här saknade jag min "stora" kamera och 70-300 zoomen.
Roligt att du gillar den ;). På Arlanda var det ganska litet med folk i jämförelse med hur det var i Kungsträdgården. Men stämningen var mycket god och folk var glada. Tack för din kommentar.

/Torbjörn
Helt underbara bilder Tobbe, du är banne mig så duktig på foto.
Så bra på människor =) Din stil är beundransvärd.
Bild nr ett är en riktig tiopoängare med den lilla flickan som ser ut att titta upp mot klockan...för barn står ju tiden still men ju äldre man blir desto fortare går den. UNDERBAR BILD!!!!
Kram Lena
Svar från pic-tor 2012-01-08 22:54
Tack snälla Lena för din härliga kommentar som gör mig varm i hela kroppen ;). Barn i den här åldern brukar ju inte stå still särskilt länge men flickan såg något intressant som gjorde att hon blev stående precis så länge som det behövdes ;). Tur för mig naturligtvis :-).

/Torbjörn
Sååå fina bilder...den första på klockan och flickan - precis rätt ögonblick! Och den med bilarna och spåren...den kan man ju titta på hur länge som helst, nästan vacker...
Och dina härliga bilder på alla människor...jag håller med föregående talare, du är ju sååå bra på foto!

Det verkar också som idén med att fotofika och utflykt blev en fullpoängare!

Mvh Lena
Svar från pic-tor 2012-01-08 23:09
Vad glad jag blir av din kommentar Lena. Bilden på klockan och flickan tycker jag själv blev lyckad men jag var inte riktigt säker på hur bilden blev förrän jag kom hem. Man behöver inte alltid kika på skärmen utan ibland är det kul att se bilderna för första gången i dagtorn ;). Jag uppskattar mycket att du tycker om bilden på bilarna och spåren. Jag tvekade länge innan jag tog bilden för jag hade för "kort" objektiv och blev tvungen att croppa ganska hårt efteråt. Men ibland har nöden ingen lag. Bilden ska fram ;). Att fotografera människor är ändå nummer ett. Ibland lyckas man och ibland blir det pannkaka. Det är kanske detta faktum som gör det så intressant och utmanande :).
Vi hade en mycket trevlig stund på Arlanda med kaffe, kladdkaka och intressant guidning av Per :-).

/Torbjörn
Om du nu hade "fel" kamera i tornet så fick den jobba desto mer nere bland guldhjältarna i alla fall, där fick du en bra serie.
Men som många andra så föredrar jag nog klockan. Men att tiden stod stilla kan man nog inte säga för oss, för när man har roligt går ju tiden fort.
Mvh
Bert-Ola
Svar från pic-tor 2012-01-08 23:15
Tack så mycket Bert-Ola. Jag tänkte helt enkelt inte på att vi skulle upp i tornet. Därav mitt kameraval. Jag tycker om den där klockan och den lilla flickan som stod och kikade upp i taket blev ju en bonus i sammanhanget ;).

/Torbjörn
Både första och tredje bilden är riktigt bra! Kul att få se några bilder från ståhejet med Småkronorna, för jag stod kvar och pratade i Sky City... Nej, inte med mig själv alltså. ;)

Om råfilerna får "torka" eller inte beror lite på. Jag brukar ta en bild lite då och då medan jag gör något annat på datorn. Igår blev det några fördigskruvade lagom till kl 23 eller så. Då fick det bli ett inlägg, men några andra kom idag nyligen. Att köra ut bilderna helt som de är gillar jag inte riktigt. Jag kan tyck att de ser ok ut direkt, men så fort jag varit på en och justerar den lite syns det direkt att de nog inte var helt klara ändå... Då flyttas referensen helt enkelt.
Svar från pic-tor 2012-01-08 23:25
Tack så mycket Martin och vad roligt att du också tycker om de här två bilderna :). Tyvärr missade jag några bilder på hockeykillarna p g a felaktig hantering av kameran. Jag är inte lika hemmastadd med Nex:en som jag är med A 850. Jag kollar alltid exponering och vitbalans. Vid besvärligt ljus får man trixa litet men annars gör jag inte så mycket med råfilerna.

/Torbjörn



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg