Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Filmen i pottan är nu framkallad

Filmen som jag hittade i en porslinspotta när jag höll på att städa köket är nu framkallad och skannad. Det är en T-MAX 100. Den är drygt tio år gammal och kvalitén är väl inte den bästa. Exponerad film ska framkallas så snart det går för maximalt resultat. I alla fall bör man inte vänta mer än tio år som det blev i mitt fall. Den har under de här åren legat ganska varmt vilket säkert haft en negativ inverkan. Filmen får liksom en hinna och krispigheten och skärpan försvinner. Dessutom tycks silverkornen klumpa ihop sig vilket syns tydligast i de ljusa partierna. Ljusa himlar är väldigt känsliga för det här fenomenet.

Det här fann jag på filmen.

Kristoffer på Skansen

Kristoffer och jag är på en utställning men vilken har jag glömt

Hästporträtt

En lada på fallrepet

Schack i Kungsträdgården

Nybroviken

Utsikt från Djurgårdsbron

Sjuan

Sigtunavägen

Det här var riktigt roligt trots att kvalitén inte blev den bästa. Det är inte norrsken som syns på bilden från Djurgårdsbron utan jag tror det är effekter från spiralen i framkallningsdosan. Har jag agiterat för mycket? För litet? Jag har använt en modern Patersondosa med plastspiraler. Ska testa min gamla JOBO-dosa för att se om den ger bättre resultat. Den är lättare att ladda men drar mer soppa ;).

Nu väntar filmen jag hittade i min gamla Pentax Spotmatic på att bli skannad.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-01-13 18:50 | Läst 3232 ggr. | Permalink
Roligt med gamla fynd!
Svar från pic-tor 2012-01-13 19:02
Ja, det här var oväntat och jag har mycket svaga minnen från tillfällena när bilderna togs. Men kul var det;.

/Torbjörn
Kul att se! :-)
Tio år känns inte så länge, men när man ser bilderna känner man faktiskt att det stämmer. Små skillnader i frisyrer och tygmönster. :-)

Jo, slöjbildning är väl typiskt för filmer som legat för länge. Man kan eventuellt öka tiden i framkallaren något. Det rådet fick jag en gång när jag skulle soppa 50 år gammal film. Faktum är att de gamla bilderna på den filmen trots allt blev bättre än några nytagna.
http://www.fotosidan.se/blogs/olles/verichrome-pan-eller-det-som-goms.htm
Svar från pic-tor 2012-01-13 22:50
Jag märkte efter skanningen att Silverfast var felinställt och det kanske tog bort en del av krispigheten. Just nu skannar jag den andra filmen, en Tri-X, som bara är några år gammal och nu är programmet korrekt inställt ;). Jag har tvärtemot erfarenhet där de nytagna bilderna på en gammal icke helt exponerad film blev mycket bättre än de först exponerade. Filmerna är framkallade som om de varit nyexponerade. Ditt länkade inlägg har jag nog missat och jag tycker mig känna igen djurparken i Furuvik.

/Torbjörn
Lilla hästen med sin min är ju fin! Skojigt med sådana här fynd som du gjorde. Jag rotat fram några av våra gamla kompaktkameror också och ett par av dem har visat sig innehålla filmer! Spännande...
Svar från pic-tor 2012-01-14 09:40
Hästen var snäll och samarbetsvillig men var den är fotograferad minns jag inte ;). Se till att få dina nygamla filmer framkallade nu innan det blir för sent. Det är jätteroligt att göra sådana här fynd. Är det svartvit småbildsfilm kan jag hjälpa dig med framkallningen.

/Torbjörn
Inte illa för att ha varit gömd och glömd i en porslinspotta! Första bilden gillas mest.
//ewa
Svar från pic-tor 2012-01-14 12:39
Nej, men pottor kan ibland innehålla guldklimpar ;).

/Torbjörn
Som du skrev i svaret på Nils kommentar så använde du ju färsk soppa, och agiterade ordentligt.
Jag känner igen de där slöjorna under perforeringshålen. Kan du ha råkat ha lite för lite soppa i tanken, eller kan spiralen ha halkat upp något på centrumspolen, så att täckningen blivit dålig? Då förbrukas den snabbare lokalt, och det skulle kunna få samma resultat som gammal framkallare.
Svar från pic-tor 2012-01-22 23:26
Jag framkallade den här filmen samtidigt som Tri-X:en och den här filmen var placerad längst ned mot botten av dosan så täckningen var det inga problem med. Dosan kräver 290 ml per film och jag hade drygt 600 ml i dosan. Filmer som har legat exponerade en längre tid kanske har börjat att degenerera och kan då ge sådana här effekter vid vissa typer av motiv?
Tack så mycket Olle för ditt engagemang ;).



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg