Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Kvarbliven film funnen i en Spotmatic

Jag har i ett tidigare inlägg berättat om en kvarbliven film som jag fann i min gamla Pentax Spotmatic. Filmen är nu framkallad och skannad. Jag minns att kameran krånglade mest hela tiden både vad gäller exponeringsmätning och filmframmatning. Det senare ledde till ett flertal ofrivilliga dubbelexponeringar som i och för sig gav en del roliga effekter. Jag tippar att filmen har legat exponerad och oframkallad i ca tre år.

Så här blev det.

En gammal Amazon med lister i krom

Snygg med vita hjulsidor står den och en spökcykel på S:t Eriks torg i Uppsala

Hemkokt dricka

Övre Slottsgatan

Dombron

Kullerstensmix

Trolltyg

Trio

Plakatreklam

Bilförarmix

Närakut

Kompisfika

Krister, Ulf och Alf (?) på Ellens

Ulf

I ett förråd har jag en kartong med fotoattiraljer. Jag har tidigare sett att där ligger ett antal filmkasetter som man laddar själv men jag har inte kollat om det är film i dem. Det blir mitt nästa projekt i sökandet efter exponerad gammal film. Sedan blir det enbart färskvara ;).

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-01-14 13:11 | Läst 3327 ggr. | Permalink
Kul med gamla filmfynd :)

Jag har massor av oframkallade rullar ligger lite här och var, men det är mest färgfilmer (både C41 och E6) och i och med att de legat i drygt 20 år är det knappast värt att låta framkalla dem (en del av dem är förmodligen oexponerade dessutom).
Svar från pic-tor 2012-01-14 19:06
Visst är det roligt med gamla filmfynd och jag tycker naturligtvis att du borde framkalla de exponerade filmerna. Det kan ju bli världens överraskning när du får se bilderna ;). Jag tycker också att du ska "knäppa upp" de oexponerade filmerna för det kan bli helt knasiga färger ;).

/Torbjörn
Anders F. Eriksson 2012-01-14 19:07
Mjo, men det är så saaatans dyrt att lämna in dem för framkallning om det bara är skräp :)
Roligt att se de här bilderna, Tobbe. Kanske hittar du fler gamla bortglömda rullar ...

/ mvh FiCa1
Svar från pic-tor 2012-01-14 19:10
Hej Finn! Vad kul att du gillar bilderna ;). Ska kolla en låda i förrådet om det finns några gamla, oexponerade filmer där. Jag misstänker dock att jag röjt där tidigare.

/Torbjörn
Spännande effekter!
Slumpfotografering? Föga anar man vad det ska bli, spännande eller bara skräp.
Svar från pic-tor 2012-01-14 19:13
Bilderna kanske blev intressantare med dubbelexponering ;)? Jag brukar ju alltid spänna filmen men den här gången minns jag inte vad det var som hände med frammatningen.

/Torbjörn
Måste vara spännande att framkalla gammal film, och att få uppleva vad man har tagit på när man hänger filmen på tork.
Härliga bilder blev det.
Hälsn//Rolf
Svar från pic-tor 2012-01-14 19:16
Det är jättespännande och jag var länge i ovisshet om vad som fanns på filmerna. Trots att jag kikade på dem när de hängde på tork. Det var först vid skanningen som det började klarna ;). Tack för titten.

/Torbjörn
Trevliga överraskningar! Trodde först att rullen var från Amazonens tidevarv. Kompisfika och den sista är fina.
//Ewa
Svar från pic-tor 2012-01-14 19:21
Man kunde kanske tro det ;). Amazonkombin var väldigt välvårdad och fin. I dag ser man inte så ofta Amazoner efter vägarna som man gjorde förr. Kul att du gillar fikakompisarna och porträttet på Ulf ;9.

/Torbjörn
Vad spännande att framkalla en sån gammal film =)
Bilförarmix är ju suverän Tobbe =) Den gillar jag skarpt.
Som en Sverigeresa där du sitter bakom ratten och talar om gamla minnen, 10 poäng =)
Kram Lena
Svar från pic-tor 2012-01-14 19:28
Den här filmen var ju inte så gammal. Tre, fyra år ca tror jag. Men det var spännande ändå för jag hade ingen aning vad som skulle dyka upp. Bildförarmix har Kristoffer tagit, i alla fall den ena exponeringen, den på mig ;). Den andra exponeringen vet jag inte vem som tog av oss. Men det stannar inom familjen i alla fall ;). Jag håller med dig, den blev ganska kul och "tillbakablickande". Tack för fullpoängaren :-)!
Förresten så träffade jag Bert på bandyn i dag. Har ni fortfarande kontakt?

/Torbjörn
Mannen i bilen som har "öka" i hjärnan, blev ju för rolig!
Han borde sänka tempot tycker jag ;-)

mvh Tommy
Svar från pic-tor 2012-01-14 19:30
Kanske var vi sena och mitt undermedvetna bad mig gasa på ;)? Slumpen kan göra underverk ibland ;).

/Torbjörn
Kul fynd! :)

Jag hamnar dock på en lite annan linje än de övriga, nämligen att du vandrat runt i Ektorp med Spotmaticen. Det kan bero på att jag är född på Nacka BB (medan Nacka Sjh faktiskt var ett sådant...) och bodde inte jättelångt därifrån i över 20 år. Ett fiskedrag har jag fått avlägsnat från bakhuvudet också på denna sjukvårdsinrättning... Kroken fungerade precis som tänkt, men placeringen blev inte den tilltänka om jag säger så.

Bilförarmixen är ICA:n bakom Ektorp Centrum, plakatreklamen är på samma ställe ungefär fast vänd åt det hållet Nacka Sjh ligger. Till vänster i bilden där är byggnader som tillhör Ektorp Centrum. Ett centrum som drabbades av betänklig nedgång då Forum Nacka öppnade. Numera heter det dock Nacka Forum, vilket väl var det alla kallade det för ändå. Länge låg det förresten en affär i Ektorp Centrum som hette Presento som en gammal dam hade. Hon var minst sagt förbi pensionsålder, men höll ut otroligt länge. Mycket mindre nödvändigt fanns det, men samtidigt var det kul att affären fanns så länge.

Närakuten är (som du möjligen vet eller förstått vid det här laget) den vid Nacka (när)sjukhus.

Egentligen har du en exklusiv kamera. Man kan ju få betala extra för att få dubbelexponeringsfunktionalitet, men möjligen hade det varit önskvärt med en mer kontrollerbar version. ;)
Svar från pic-tor 2012-01-14 19:42
Tack för din utförliga kommentar Martin. Jag har grubblat på var de där bilderna togs. Ett tag jobbade Kristoffer i Nacka och jag skjutsade dit honom några gånger. Hade mina aningar om att det kunde vara Nacka men tack vare dig så vet jag nu besked.
Jag fick en gång en spinnare i underläppen som provinsialläkaren (det hette så då) i Hamrånge lirkade ut med hjälp av en tång från verktygslådan ;)? Jo, det stämmer. Vårdcentralens "verktyg" var för veka så han gick ned i källaren och hämtade kraftigare doningar. Det var två tänger. En kraftig plattång och en avbitare. Efter att ha kokat dem ett tag så tryckte han igenom hullingen med plattången och klippte bort den med avbitaren ;). Detta har Socialstyrelsen inte en aning om ;).

/Torbjörn
ztenlund 2012-01-15 00:11
Jaså Torbjörn, du har också smakat på vådan av fiske. ;)

Det gjordes vissa primitiva försök på mitt fiskedrag också, dock inte hos någon sjukvårdsinrättning. Stora delar av draget blev offer för en ganska rejäl avbitare. Dock hjälpte det inte, utan kroken satt envist kvar och gick inte att "trä ut" åt motsatt håll jämfört med hullingarna. På det något mer professionella stället bedövade de lokalt och tog till kniven för att får bort kroken. Man kan också säga att det inte var första gången de sett till detta prekära fiskerelaterade problem. ;)
MEn Torbjörn; En SPotmatic kan väl inte krångla:-)) HAr en Spotmatic 2 ligger i skåpet. Senast jag använde den äresäkert 5 år se'n och då funka den utmärkt.
Tur att de visar vad som är FRAM på Amazonen. SÅ längese'n de fanns att jag glömt vad som var fram och bak.
Bilförarmix är ju läcker och Ulf är ju helt rätt.
En massa bra!//Kurre
Svar från pic-tor 2012-01-15 09:20
Spotmatic är en slitstark kamera men min fina, gamla, svarta behöver få lite omvårdnad just nu. Då är den snart på benen igen ;). Någon bak har jag visst inte plåtat på den där trevliga Amazonen ;). Bilförarmix blev ju ganska lyckad trots missödet och Ulf blir ofta bra på bild :).

Tack för din kommentar och ha det bra

/Torbjörn



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg