Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Vinter i stan

Vintern har kommit till Uppsala. Några centimeter snö har äntligen kommit och termometern visar några minusgrader. Apropå termometern så skrev för länge sedan en liten flicka en uppsats om Anders Celsius. Där kunde man bl a läsa hur Celsius gjorde för att bestämma kok- och nollpunkt på termometerskalan:

– Först satte han ändan i kokande vatten och sedan i smältande is.

Man får hoppas att han gjorde det i den ordningen ;).

Nysnö och svarta vatten blir ofta väldigt bra i svartvitt. Man exponerar efter snön och vattnet blir kolsvart. Lite blänk i vattnet ger liv åt ytan och snö behöver ha lite sol annars blir det grått och tråkigt. Den här dagen tittade solen fram och gav både blänk i Fyrisåns vatten och fick nysnön att skina vit. Jag har använt Sony NEX-5N med kitzoomen 18-55. Vitbalansen var inställd på automatik, vilket jag så gott som alltid gör. I PS har jag kanske varit lite extra noga vid inställningen av svart- och vitpunkt i Nivåer. Det vita får inte bli grått eller utfrätt och svart ska vara svart. Vid konverteringen till svartvitt i Silver Efex Pro II har jag lagt på en svag Seleniumtoning för att understryka "kylan" i bilderna.

 

I går såg jag bandy på Studenternas IP. Sirius mot Sandviken där de senare vann med 6-3. Det snöade och blåste kraftigt och spelarna hade det inte lätt på planen. Jag träffade en gammal bekant här från fotosidan som hade fotouppdrag från några tidningar. Jag var inte alls avundsjuk på honom där han stod i blåst och snöyra i två timmar.

I dag blir det tennis i UTK-hallen på eftermiddagen. Finalspelet i Rosendals Supervintertour, med svenska elitspelare, avgörs då. Tar nog min Sony A850 med mig fast det inte är en utpräglad "sportkamera". Det brukar bli hyfsade bilder ändå.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-01-15 12:01 | Läst 2767 ggr. | Permalink
Hej Torbjörn!

Härligt svartvita bilder, så ska en "riktig" svartvit bild se ut.
- Det är inte helt enkelt att överföra den s/v känslan i en bild från digital färg!
Kanske jag är petig, men för många timmar i fotolabb då det begav sig har satt sina spår. *L*

Trevlig söndag /Lasse
Svar från pic-tor 2012-01-15 20:01
Tack Lasse! Det är inte alltid konverteringen blir så lyckad – mycket hänger på färgoriginalet. Jag är nog ganska noga med exponering och vitbalans när jag konverterar råfilen.

/Torbjörn
Jag tror att jag får gå en kurs i svart vitt hos dig. Du behärskar det med bravur.
Gillar snöfågelängeln.
Ha det bra
Marianne
Svar från pic-tor 2012-01-15 20:09
Tack så mycket Marianne. Det är bara att träna och träna ;). Snöfågelängeln tror jag var en duva eller möjligen kaja och särskilt lång stoppsträcka behövde den int :). Jag hoppas på lite mer ren, vit snö för den gör sig så bra i svartvitt.

Må så gott

/Torbjörn
Du har ett fint bildspråk. Dina svartvita bilder tilltalar mig mycket!
Svar från pic-tor 2012-01-15 20:10
Tack så mycket Per för din vänliga kommentar ;).

/Torbjörn
Attans, vad fint det blir när man behärskar sv/vitt och ser motiven!
Skönt att höra att Saik vann, ser fram emot sportbilder från dig. :-)
//Ewa
Svar från pic-tor 2012-01-15 20:18
Tack Ewa. Det är kontrasterna man får söka efter. Svart vatten plus vit snö blir ofta väldigt snyggt i svartvitt t ex. SAIK vann utan att spela på topp. Jag var bara åskådare och hade lämnat kameran hemma. Jag träffade en Sandvikenbo i förskingringen och vi såg matchen tillsammans. Jag har lite tennisbilder som jag kanske lägger ut senare.

/Torbjörn
Attans, vad fint det blir när man behärskar sv/vitt och ser motiven!
Skönt att höra att Saik vann, ser fram emot sportbilder från dig. :-)
//Ewa
Superfina bilder. Första bilden är utanför biblioteket va?
Svar från pic-tor 2012-01-15 20:19
Tack så mycket Per. Visst är det utanför biblioteket jag tagit bilden. Det ska bli trevligt att f träffas på Fotografiska :).

/Torbjörn
Vilka härliga bilder du bjuder oss på idag! Favoriter blir......allihop!
Ha en fin Söndag!
Mvh Heléne
Svar från pic-tor 2012-01-15 20:21
Tusen tack Heléne! Vad roligt att du tycker om bilderna. Det gläder mig mycket. Jag hoppas att du fick en fin söndag. Jag tittade på tennis och träffade en gammal vän som jag inte sett på flera år :).

/Torbjörn
Fina bilder som vanligt från dig, men den saknade snöängeln tar nog priset // Tommy
Svar från pic-tor 2012-01-15 20:23
Tack så mycket Tommy. Det fanns en hel del snöänglar på Fyrisåns is att välja mellan den här dagen ;).

/Torbjörn
Det går inte att välja ut någon favorit idag, alla är bäst på sitt sätt. Undrar om det "bara" är Silverprogrammet som gör det svart-vita så fint eller om det är fotografen som har ett finger med i spelet. Ljus, skugga, motivval och avvägning av bildvinkel för att framhäva kontraster. Jag har mycket att lära.
Nu börjar handbollen.
/pia
Svar från pic-tor 2012-01-15 20:32
Tack så mycket Pia. Jag hoppas verkligen att fotografen i alla fall har ett litet finger med i spelet för när jag är ute med kameran så jobbar jag aktivt och koncentrerat ;). Silver Efex Pro II är ett bland många bra s k insticksprogram som i regel gör ett bra jobb. Ingen blir någonsin fullärd. Det är bara att nöta på ;).

/Torbjörn



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg