Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Riktiga bilder

Jag hann nätt och jämnt ställa mig i kö på ICA, för att köpa månadsbiljett mellan Knivsta och Uppsala, förrän den söta expediten utbrast:

– Vilken fin kamera du har! En sådan där som tar riktiga bilder.

Jag blev både glad och förvånad över flickans intresse för min Yashica Mat 124G som jag hade hängande över axeln. Jag tog fram den och hon fick naturligtvis titta ner i sökaren. Vi pratade en stund om kameror och nog märktes det att hon var sugen på en kamera som tar "riktiga bilder." Det blev min tur och flickan återgick till sina sysslor.

Det är verkligen roligt att fotografera med en tvåögd spegelreflexkamera. Man får en känsla av enkelhet och fotografins ursprung när man står där och kikar ned i schaktet och försöker ställa in skärpan. Ställa in skärpan ja – för mig är det det stora kruxet. Speciellt dagar som är gråare än grått. Trots att jag använder luppen så ser jag inte tillräckligt bra och till slut börjar mitt öga att rinna av ansträngningen. Om det var möjligt skulle jag låta montera dit en lupp med störra förstoring. Egentligen borde man invänta dagar med bättre ljus men jag hade en sådan lust att plåta med Yashican just den här dagen.

Jag har använt Fuji Acros 100 som framkallades i pinfärsk X-TOL. Det är kanske inte rätt film sådana här dagar med klent ljus men nu hade jag ingen annan sort i kylen. Fast Alf säger att den fungerar utmärkt på natten och det kanske ska testas någon gång nattsömnen inte vill infinna sig ;).

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-01-19 22:10 | Läst 3798 ggr. | Permalink
Fina vardagsbilder! Gillar verkligen näst sista bilden!

Ställa in skärpan är inte det enklaste, men det här ser ju OK ut.

/Ylva
Svar från pic-tor 2012-01-19 22:31
Tack så mycket Ylva! Fönstrens utplacering fick mig att ta den här bilden. I bra ljus går det naturligtvis bättre men lätt är det aldrig. Ibland glömmer jag bort att ställa skärpan. Vanan att använda AF sitter djupt rotad ;).

/Torbjörn
Det var ju tur att du fotograferade just denna dag, för annars hade vi missat dessa fina clownerier i Knivsta.
Grinden är störtläcker.
Svar från pic-tor 2012-01-19 22:34
Tack så mycket Jan-Olof. Grinden passerar jag på min väg till tåget och har jag kameran med mig blir det för det mesta en bild. Jag gillar helt enkelt grindar och den här är så charmig. Clownen hängde alldeles intill det bord jag satt och åt min lunch på Café Thunman i Knivsta.

/Torbjörn
Gillar verkligen den näst sista. Och helst som en riktig stor silverprint.
Svar från pic-tor 2012-01-19 22:37
Tack så mycket Magnus! I fotoklubben har vi tillgång till mörkrum och naturligtvis borde man utnyttja den möjligheten.

/Torbjörn
Den näst sista bilden är toppensuperläcker.
Marianne
Svar från pic-tor 2012-01-19 22:41
Tack så mycket Marianne! Vad roligt att du gillar den bilden ;). Jag gick en bra stund och tittade på den där gaveln men jag tyckte att träden störde. Till slut tog jag ändå bilden.

/Torbjörn
Hallo! Jag var faktiskt först med att imponera på en söt (sic!) expedit med MIN Yashica-A redan i höstas! ;-) Jag hade med mig kameran in i den lokala fotobutiken för att höra mig för om de kunde hjälpa mig med att fixa till den lite. Det kunde de ju inte. Därefter hamnade vi i en trendig klädbutik i förhoppning om att B skulle hitta ett par shorts, under tiden han provade olika modeller fastnade expeditens ögon i min kamera och det utspelade sig ungefärligen samma scenario som du var med om... Lite roligt faktiskt att rätt unga människor får upp ögonen för sådana här gamla saker. Ett gott tecken om att det finns hopp om framtiden?
Vad jag kan bedöma blev dina bilder fullt acceptabla och mer än så. Röstar på den nästa sista som vinnare denna gång.
Slutkommentar: Noterar att ett par till har valt den näst sista som favorit. Hade inte sett kommentarerna innan, men hamnade i rätt sällskap för en gångs skull...
Svar från pic-tor 2012-01-19 22:48
Tack så mycket Rauni! I och för sig hade det varit trevligt om jag hade imponerat på den söta expediten utan en gammal kamera hängande på axeln ;). Nåja, man får glädjas åt de korta ögonblick som livet bjuder ;). Kul att du också gillar gavelbilden :).

/Torbjörn
Fina bilder! Snyggt med träden mot den vita väggen!

Per
Svar från pic-tor 2012-01-19 22:50
Tack så mycket Per! Den där husgaveln är riktigt intressant ;).

/Torbjörn
Du tar alltid så fina och vardagsliga bilder, kul att se på:o)
//synnöve
Svar från pic-tor 2012-01-20 10:29
Tack snälla Synnöve! Vardagen har mycket att bjuda på – gratis ;).

Ha det gott

/Torbjörn



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg