Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Hollywood på tjugotalet

Fotoklubben anordnade en fotokurs på temat Hollywood på tjugo-, trettio- och fyrtiotalet. Vi var åtta stycken anmälda, varav två kvinnor. Tre modeller hade anlitats och var och en fotograferade respektive modell i tvåminuters pass. De som för tillfället inte fotograferade var åskådare. Innan fotograferingen startade inledde läraren med en timmes genomgång av de olika epokernas fotostilar.

På tjugotalet var inte filmerna så snabba så exponeringarna blev relativt långa. Modellerna log sällan på bild utan de flesta såg väldigt allvarliga ut. Det var lättare att att knipa ihop munnen än att le i tjugo sekunder. Bilderna hade låg kontrast och med dagens mått mätt mycket oskarpa och modellerna tittade aldrig in i kameran. Ljuset kom från fotostudions enorma fönster och ljusstyrkan reglerades med gardiner. Klockhatt, pannband och långa halsband var vanligt liksom kortklippt hår.

Här följer några exempel från mitt tjugotal:

Vid konverteringen av råfilerna i LR har jag dragit ned skärpan till noll och i PS har jag sedan lagt på Gaussisk oskärpa. I Silver Efex Pro II har jag lagt på filmfiltret Panatomic-X och en svag vignettering. Alla bilder är tagna med Sony A850 med objektivet Sony SAM 2,8/85 mm.

Avslutar med en skarping fotograferad i studioljus vid ISO 1600

Jag återkommer senare till trettio- och fyrtiotalet.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-01-23 12:15 | Läst 3356 ggr. | Permalink
kul idé med att fota tidstypiska bilder, kul med informationen om varför deras poser var som de var, har aldrig tänkt på det, så jag var tvungen att kolla på Google och mycket riktigt, många alvarliga bilder är det ;-)

http://www.google.se/search?hl=sv&sugexp=cqn&dc=5&cp=18&gs_id=62&xhr=t&q=portraits+from+1920s&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.,cf.osb&biw=1212&bih=856&bs=1&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=VE0dT_mGNcXtrQeZp53qCw
Svar från pic-tor 2012-01-23 21:07
Jodå, omständigheterna gjorde att minspelet blev minimalt och likartat för de flesta som fotograferades.

/Torbjörn
Blivit tidsresenär?
Svårt att se att det var det GLADA 20-talet, det syns som fotografering var en allvarlig händelse då ;)
MvH
/J-O
Svar från pic-tor 2012-01-23 21:14
Japp, det glada 20-talet existerade utanför fotostudion. Inne i fotostudien var det inte så glatt. Där satt man still och knep käft ;).

/Torbjörn
Väntar med spänning på bilderna från nästa epok. Trevligt och lärorikt, dessutom fina bilder
/pia
Svar från pic-tor 2012-01-23 21:16
Tack Pia! Det här var roligt men jag hade gärna velat ha lite mer tid för det tar en bra stund innan det flyter på och snacket med modellen kommer igång. De kommande epokerna kommer så småningom ;)

/Torbjörn
Fina bilder, intressant info och rolig idé! Jag var på Moderna Museet igår och gillade just bilderna från förra seklets början, fina bilder på Greta Garbo m.fl. Ser fram emot de kommande bilderna.
//Ewa
Svar från pic-tor 2012-01-23 21:20
Tack Ewa! Jag tyckte också det här var en kul idé så jag nappade direkt. Vi försökte efterlikna ljussättningen från de olika epokerna. Jag har inte varit på Moderna på jättelänge men det börjar nog bli dags nu för det finns massor att titta på. Fler bilder kommer :).

/Torbjörn
Vilken härlig idé! Första bilden andas verkligen " tjugotal" !
Finemang!
Mvh Heléne
Svar från pic-tor 2012-01-23 21:23
Tack Heléne! Första bilden är nog min favorit också. Hon lade upp håret så att det såg kortklippt ut och pannbandet är så tidstypiskt.

/Torbjörn
Kul idé
Den lånar jag till en framtida workshop i klubben :)
Svar från pic-tor 2012-01-23 21:33
Ja, det här upplägget kan jag verkligen rekommendera. Om du vill kan du få kontaktuppgifter till läraren som höll i kursen.

/Torbjörn



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg