Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Hollywood på trettio- och fyrtiotalet

Trettiotalet var Hollywoods guldålder och nu kunde filmstjärnorna porträtteras med snabbare film och bättre ljusarrangemang. Objektiven kunde bländas ned och det bättre ljuset, i form av studiobelysning, gav också kortare exponeringstider. Allt detta ledde till att de stela och allvarliga uttrycken i 20-talets porträtt övergick till något helt annat. De kvinnliga modellerna hade nu längre hår och de var mycket mer avslappnade. Nu log och skrattade man och man tittade till och med rakt in i kameran. Klädprakten var fortfarande stor på trettiotalet med mycket påkostade och långa klänningar. Modellerna bar också ofta långa handskar. Under fyrtiotalet rådde, på grund av kriget, stor brist på många tyger och modellerna bar enklare klänningar som inte krävde så mycket tyg. Bara axlar och ryggar var vanligt mode under den perioden.

Den tekniska utvecklingen under den här tiden möjliggjorde skarpare och mer uttrycksfulla porträtt. Det stela och allvarliga 20-talet var nu ett minne blott.

I det här inlägget flyter de två decennierna ihop utan någon tydlig gräns. Vi hade ingen möjlighet att klä upp modellerna med kläder som var tidstypiska utan vi jobbade i huvudsak med ljussättningen. Från det utslätade ljuset på 20-talet till det mer kontrastrika och modellerande under de därpå följande decennierna. Vid ljussättningen försökte man nu få en fjärilslik skugga under näsan för att dölja näsborrarna. Den här ljussättningen kallas följdriktigt också för "Butterfly". På 30-talet var det mycket vanligt med diagonal komposition och det var vanligt att kameran lutades för att få fram den effekten.

Ljussättningen av de två sista modellerna blev inte optimal. Läraren hjälpte till att flytta huvudljuset så att ljuset föll rätt även när modellerna rörde på sig. Tyvär var han upptagen med annat när det blev min tur att fotografera de här två personerna. Vi har använt oss av en s k kicker som belyser modellens hår bakifrån. Vid konvertering till svartvitt i Silver Efex Pro II har jag använt filmfiltret Fuji Neopan Acros 100.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-01-24 17:49 | Läst 5639 ggr. | Permalink
Tack så mycket för den intressanta lektionen Torbjörn! Den första gillar jag mest.
//Ewa
Svar från pic-tor 2012-01-24 21:16
Tack själv Ewa! Vad roligt att du uppskattade inläggen ;). Alla bitar föll på plats på första bilden ;).

/Torbjörn
Härligt! Gillar som Ewa den första bilden bäst!
Ha det gott!
Mvh Heléne
Svar från pic-tor 2012-01-24 21:18
Tack Heléne! Ettan är min favorit också ;).

/Torbjörn
Samma här, ljussättningen på första bilden är klockren, som att se ett porträtt från en tidstypisk film

Hälsn. Leif M
Svar från pic-tor 2012-01-24 21:20
Tack Leif! Ettan är jag mycket nöjd med själv men det tog ett tag innan jag fick henne att visa tänderna ;).

/Torbjörn
Förnimmelsen av 30-40 talets Hollywood finns där absolut. Trevliga bilder och modellerna likaså. Ettan blir min favvo föjt av femman.
Svar från pic-tor 2012-01-24 21:24
Tack så mycket Monica! Vad roligt att du tycker att ettan har tidsatmosfär ;). Till skillnad från mannen så har kvinnorna ingen erfarenhet alls av modellarbete. De gjorde alla ett mycket fint arbete :).

/Torbjörn
Som sagt, den första gillar jag bäst och tycker att den känns väldigt "tidstypisk". :)
-affe
Svar från pic-tor 2012-01-24 21:29
Tack så mycket Alf! Ljussättningen blev väldigt lyckad på den första bilden och modellen log så vackert ;). Posen är ju typisk för 30-talet.

/Torbjörn
Ettan är väldigt fin och verkligen rätt i tiden.
Trollkarlen med hatt på gillar jag också bra, fin kontakt. Men hade han ingen kanin i hatten?
Svar från pic-tor 2012-01-24 21:33
Tack Jan-Olof! Det är roligt att du nämner kanin. Killen har trolleri som hobby och jag frågade naturligtvis efter tagningen om han kunde plocka fram en kanin ur hatten. Men han bara log ;). Ettan blev nog dagens bästa bild för mig.

/Torbjörn
janolof 2012-01-24 21:47
Jag tyckte han såg så tydligt trollkarlig ut!
Synd man inte var med, denna hade jag velat gått oxå. Mycket trevliga inlägg, båda två om detta.
Svar från pic-tor 2012-01-24 21:36
Tack så mycket Per! Du missade en väldigt trevlig kurs men jag tror nog att den kommer tillbaka. De har en hel del trevliga saker för sig på UFS så det gäller att kolla deras hemsida då och då. Nu på torsdag är det månadsmöte kl.19.

/Torbjörn



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg