Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Min dator blev proppmätt

Så var det dags igen. När jag satt och redigerade bilder kom plötsligt en varningsskylt upp på skärmen som sade att diskutrymmet var för litet och att jag måste ta bort filer. Nu hade jag inte kollat hårddisken på ett tag men märkt att det gått lite trögt på slutet och när varningsskylten slocknat gick det inte att öppna bilder i PS längre. När jag kollade såg jag att utrymmet bara var drygt 2 GB! Jag rensade tills jag hade drygt 11 GB utrymme men det gick fortfarande trögt.

Jag har en 24 tums iMac från 2009 och hårddisken går naturligtvis att byta ut men då får man lämna in den till, i mitt fall, Macoteket i Uppsala. Den fulla interna hårddisken får man montera i ett kabinett och använda som extern hårddisk. Jag var lite tvehågsen så jag åkte in till Macoteket för att få råd. Jag funderade på om det var bättre för mig att satsa på en Mac Pro, med lätt utbytbara hårddiskar, i stället. På Macoteket avråddes jag från att köpa Mac Pro just nu. Den senaste modellen är ca 1,5 år gammal och förmodligen kommer det nya och billigare modeller ganska snart.

Naturligtvis slog jag tankarna ur hågen och kollade deras externa hårddiskar i stället. Priserna tyckte jag var skyhöga och det berodde enligt försäljaren på att det varit brist på hårddiskar på grund av höstens stora översvämningar i Thailand. Jag blev intresserad av en My Book Studio på 3TB men den skulle de ha 3 795 kr för! Skillnaden mellan en hårddisk på 2TB och 3TB låg på knappt 500 kr så 2 TB var aldrig något alternativ. Medan vi stod där och dividerade om det höga priset kollade försäljaren det aktuella dagspriset och plötsligt hade priset sjunkit med 1 100 kr! Det blev affär.

Installationen gick på nolltid och jag förde över alla bilder från 2012 till den nyinköpta hårddisken och vips var utrymmet på den interna 50GB och helt plötsligt var iMacen pigg som en mört igen ;).

De här bilderna har just nu gott om utrymme och behöver inte trängas ;).

Han valde den smala vägen

Sadelskydd

Lite förmer

Någon fryser

Hembiträde som tröttnat?

Mötet

På väg

Dilemmat med damcyklar

Cheese please!

Studenter på väg

Trappan

Loop

Två ensamma

Efter installationen av den nya, externa hårddisken fungerade inte flera sökvägar i Lightroom. Som tur är är det lätt åtgärdat. Man behöver bara högerklicka på aktuell mapp så söker programmet upp mappens nya plats. Teknik är underbart – när det fungerar ;).

På återseende

/Torbjörn


Inlagt 2012-01-25 12:10 | Läst 4190 ggr. | Permalink
Fina bilder med fyndiga titlar!
//Ewa
Svar från pic-tor 2012-01-25 18:00
Tack så mycket Ewa. Man fick tänka till lite ;)

/Torbjörn
Läckra bilder! mvh/eva
Svar från pic-tor 2012-01-25 21:18
Tusen tack Eva. Vad roligt att du gillar bilderna ;).

Torbjörn
Jag måste också skaffa ett bättre backupsystem, som det är nu lagrar jag alla mina digitalbilder på en extern disk vilket inte är så smart om den skulle rasa. Men som så många inser man inte riktigt att det behövs innan katastrofen är ett faktum.
-affe
Svar från pic-tor 2012-01-25 23:05
Det där är en ständig källa till huvudvärk och man kan egentligen aldrig släppa grubbleriet om man gör rätt. När jag importerar i Lightroom konverterar jag råfilen till DNG, som tidigare lagrades på den interna hårddisken, nu på den nyinköpta externa. Samtidigt lagrar jag Sonys ARW-fil på en annan extern hårddisk. JPG-filerna har jag bara på en disk. Efter det att en extern hårddisk av mindre känt fabrikat kraschat (bilderna kunde räddas) köper jag bara kända, väletablerade märken som Western Digital och LaCie. Det finns säkert ett antal fler märken som också är pålitliga. Dumsnål får man absolut inte vara. Egentligen borde man ständigt göra backuper på en särskild extern hårddisk men jag vet inte om Time Machine kan göra backup från en extern hårddisk till en annan. Tidigare gick det inte.

/Torbjörn



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg