Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Älgen som knäböjde och manuell fokusering kräver ljusstarka objektiv

För drygt ett år sedan gjorde vi på jobbet en personalutflykt till Gårdsjö älgpark som ligger i Heby, Uppland. I ett jättestort hägn strövar älgarna fritt omkring. Besökarna får sitta på en för ändamålet specialgjord vagn som dras av den gamla trotjänaren "Grålle". D v s ägaren av älgparken, Leif Lindh, kör runt besökarna i en gammal Fergusontraktor.

Vi får se både tjurar, kor och kalvar. Det är augusti och brunsten har inte satt igång ännu så det är relativt lugnt i hägnet. Ungtjurarna tjafsar lite förstås och får en uppsträckning av den tjur som står högst i rang. Hjälper inte det så ingriper Leif och då lugnar de ner sig. Det är märkligt att se vilken god hand han har med älgarna. De kommer fram till vagnen och, som det verkar, vill bli klappade. Vi blir tillsagda att dra upp benen för säkerhets skull ifall de blir rädda och sparkar.

För dagen har jag en gammal Pentax Spotmatic F med mig och ett ännu äldre Super Takumar 3,5/35 mm. Trots att ljuset är bra har jag svårt att ställa in skärpan. Sökaren blir inte tillräckligt ljus för mina väl begagnade ögon ;). Det är bara att erkänna. Numer behöver jag ljusstarka objektiv för att kunna fokusera manuellt korrekt och på en rimligt kort tid.

Ljuset varierade kraftigt den här dagen från strålande sol till mulet. Älgarna befann sig ofta i (för mig) besvärligt motljus. I kameran hade jag TMAX 400.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-01-31 21:47 | Läst 3690 ggr. | Permalink
Jag gillar känsla i bilderna. Det känns speciellt på något sätt och det fungerar för mig! Snyggt fångat
Svar från pic-tor 2012-02-01 11:18
Tack Mikael! Vi kom älgarna väldigt nära och det var en väldigt speciell känsla. Ibland kändes det som om deras små skärmytslingar bara var en show för oss ;).

/Torbjörn



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg