Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Dagens tema – ljus och skugga

När jag fotograferar händer det ofta att jag håller mig till ett tema. Listan på olika teman är nästan oändlig lång men har man bockat av den är det bara att starta om på ny kula igen. Jag uppfattar teman som mer begränsade än "projekt". Ett projekt, t ex det växande Alsike i Knivsta kommun, kan innehålla en mängd teman. Hus, trädgårdar, skolor, lekande barn, husdjur etc.

Det finns stora fördelar med att fotografera tematiskt. Du koncentrerar dig på ditt tema och splittrar inte upp din uppmärksamhet på allt annat du ser. Genom att arbeta på det här sättet tränar du upp ditt bildseende och det har du nytta av i andra sammanhang. Jag är nog inte så nitisk som det kan låta utan ser jag något "annat tema" i ögonvrån, som inte får missas, så tar jag naturligtvis en bild. Vissa teman bestäms av vädret för dagen. Regnar det kan det bli människor med paraply t ex.

Temat för dagens bilder är ljus och skugga. Nu blir dagarna längre och solljuset allt kraftigare. Det går att fotografera hela dagen och du kan fotografera såväl korta som långa skuggor. Ljuset är här i stor grad närvarande i alla bilder. En annan gång kan man ge det mindre utrymme till förmån för skuggorna. Det går att variera i det oändliga.

Café Årummet

Solen kan vara både vän och fiende när man fotograferar så det är anpassning som gäller. Man får helt enkelt gilla läget.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-03-03 09:06 | Läst 1931 ggr. | Permalink
Jag gillar Dina tankar om tema! Fin gråskala i Dina bilder!
Svar från pic-tor 2012-03-03 15:05
Tack så mycket Wolfgang!

/Torbjörn
Jag har också börjat att fota i den inriktningen, för det blir oftast bättre bilder om man kan koncentrera sig på ett tema. Det är faktiskt riktigt riktigt bra!
Ha en fin Lördag!
Svar från pic-tor 2012-03-03 15:08
Tusen tack Heléne! Vad roligt att du gillar de här bilderna.

Trevlig helg

/torbjörn
Tar till mig din idé om tema, jättebra nu när det känns lite motigt för mig. Ha det fint!
//ewa
Svar från pic-tor 2012-03-04 10:21
Hej Ewa! När något inte fungerar, t ex fotografering, får man försöka göra på annorlunda sätt. Ett sammanhållet tema för dagens fototur kan fungera så det är värt att prova på. Jag hoppas att det lossnar för dig nu när ljuset är tillbaka och värmen kommer så småningom ;).

/Torbjörn



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg