Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Vem vill bära ett rävlik om halsen?

När jag släntrar runt bland loppisstånden på Hötorget denna soliga, men kyliga, söndag ser jag rävboan ligga där på en kartong. Den ser ruskigt naturtrogen ut och den stirrar liksom vädjande på mig med sitt emaljöga. Vilket öde att efter ha tassat omkring i markerna på jakt efter sorkar och annat matnyttigt bli skjuten med hagel, garvad och preparerad, slängd om midjan eller halsen på något fruntimmer och så till slut hamna på loppmarknaden på Hötorget. Stackars sate tänker jag medan jag tar ett porträtt på den fordom så listige men till slut övermannade Mickel räv.

Jag ser din vädjande blick Mickel men jag kan tyvärr inget göra...

Erinrar mig i sammanhanget historien om mannen som med häst och trilla varit till stan och köpt sig en kagge med brännvin. På vägen hem bar det sig inte bättre än att han körde på en stor sten varvid trillan välte och mannen hamnade fastklämd under. När han låg där och begrundade sitt öde såg han att kaggen med brännvin också hade hamnat på marken. Han såg att proppen hade gått ur och han kunde höra det kluckande ljudet när de dyrbara dropparna rann ut på marken. I sin förtvivlan kved han:

– Jag hör dig käre vän men jag kan tyvärr inget göra.

Rävar och annat vilt gör sig bäst i det fria tycker jag, och inte garvad och preparerad slängd om halsen på något fruntimmer. Vem vill förresten bära ett rävlik om halsen?

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-03-06 12:55 | Läst 2605 ggr. | Permalink
Eller gå omkring i ett par dött djur, eller hålla upp brallorna med ett dött djur, eller förvara sina pengar och kvitton i ett dött djur, eller lägga döda djur på tallriken...
Here we go again...

Mvh
/Björn
Svar från pic-tor 2012-03-11 08:45
Det finns många infallsvinklar på det här onekligen. Många inte fullt så uppenbara som rävboan på bild.

/Torbjörn
Jag minns mina mostrar och fastrar, dom bar dessa kring halsen och föresten andra djurarter också. Men det var då det, långt innan djurrättsaktivismens tidevarv...
Med vänlig hälsning
Svar från pic-tor 2012-03-11 08:47
Visst var det vanligare förr nu ser man väldigt sällan kvinnor bära päls eller boa. Priset har säkert betydelse men även modets växlingar och till viss del även djurrättsaktivister.

/Torbjörn
En räv bakom örat är väl en sak, men runt halsen... ;)

Å andra sidan, pälsar och skinn och läder bär ju många på.
Svar från pic-tor 2012-03-11 08:49
En liten räv bakom örat är OK för mig ;). Jodå, visst utnyttjar vi djuren hårt och i många fall är de en förutsättning för vår överlevnad.

/Torbjörn
Rävstackarn påminner mig om vår framlidne sheltie. Micki hette han... döpt faktiskt så pga sin likhet med rävar.

Rolig historia den där om en kagge brännvin!
Svar från pic-tor 2012-03-11 08:52
Jag har bekanta som också har haft en Shetland sheepdog och det var nog minnet av den som gjorde att jag "fick kontakt" med den här rävstackarn ;).

/Torbjörn



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg