Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Jag såg rött men blev det skarpt?

Jag fick hem en M42-adapter till Nex 5N häromdagen och i dag testade jag att fotografera med ett manuellt objektiv, Zeiss Flektogon 2,4/35 mm. Kameran ställde jag i A-läge och sedan var det manuell fokus som gällde. Till hjälp har man den förträffliga funktionen "Focus Peaking" och jag har valt att ha röd "peakingfärg". Vid dagens fotorunda använde jag däremot inte förstorad skärmbild vid den manuella fokuseringen. Kanske borde jag ha gjort det för det blev inte knivskarpt alla gånger. Fast jag såg rött på vad jag tyckte rätt ställe. Jag tror inte oskärpan berodde på kameraskakningar då jag i överlag hade korta tider. Nästa gång ska jag förstora upp bilden på skärmen när jag ställer in skärpan och det ska bli intressant att se om det blir fler skarpa bilder.

Här följer några testbilder:

När jag har samlat mina tankar efter premiärturen med manuell fokusering så är det övervägande positiva tankar. Focus Peaking fungerar alldeles utmärkt men kanske ska den vid närbilder kombineras med förstorad skärmbild för exaktare fokusering. Den här optiken har i alla fall skärpepotential men oskärpan blir kanske inte alltid så snygg. Jag har fler M42-objektiv som jag också ska testa men redan nu kan jag säga att den här kameran fungerar utmärkt med manuella objektiv. Du kan naturligtvis välja manuell fokusering med dina AF-objektiv också om du tycker att du då får bättre kontroll.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-03-07 07:19 | Läst 2152 ggr. | Permalink
Kul experiment o trevlig läsning. Sista bilden är effektfull. Ha en fin dag, Tommy
Svar från pic-tor 2012-03-07 10:48
Jag tycker det är fantastiskt roligt att hypermodern teknik kan kombineras med gammal dito. Alla närbilder blev inte skarpa men här lyckades jag bra.

/Torbjörn
Bättre att oskärpan är osnygg, än att skärpan är det ;) Men ännu bättre förstås om båda är snygga. Min erfarenhet är att det är vid närbilder som de stora osnygghetsproblemen uppstår
Det är en spännande värld.

Att fokusera på skärmen har aldrig fungerat något vidare för mig när jag använder manuella objektiv. Det var därför jag skaffade en G2 med inbyggd sökare. Då funkar det bättre.
Men jag använder lika ofta avstånds- och skärpedjupsmarkeringarna på objektivet, när det inte gäller närbilder.

Lycka till med utforskandet!

/J-O
Svar från pic-tor 2012-03-07 11:03
Osnygg skärpa är en styggelse men dito oskärpa kan tolereras ;). På korta avstånd är det nog nödvändigt att förstora skärmbilden fast det stör ju komponerandet av bilden samtidigt. Kanske det går att snabbkolla i det läget och sedan återgå till bildkomponeringen i det vanliga läget. Det går i så fall lite långsammare men det är inte alltid till nackdel. Tillbehörssökaren kostar f n drygt tre tusen kr och det känns väldigt dyrt i sammanhanget men jag gillar inte halvmesyrer så kanske det till slut ändå blir att införskaffa en sådan.

/Torbjörn
Snygga bilder, sista är underbart snygg. Är det utanför Länkarna? haha.
Svar från pic-tor 2012-03-07 11:12
Tack så mycket Per. Det här var ett mycket roligt experiment även om jag kanske ibland trodde det var lättare än det egentligen var ;). I det här fallet var det nog jag som var den svagaste länken i kedjan ;).

/Torbjörn
Det ser ju riktigt snyggt ut det där, och skarpt så det förslår verkar det vara också.

Har du hämtat hem LR4?
Jag gjorde det igår och det är väsentligt förbättrat när det gäller högdagrar skuggor och klarhet bland annat. Dessutom funkade Silver efex utan att man behövde installera om det. :)

-affe
Svar från pic-tor 2012-03-07 21:36
Tack så mycket Alf. Det som blev bra blev verkligen bra men jag blev lite förvånad över missarna. I alla fall har jag i dag testat ett gammalt SMC Takumar 1,8/55 och har precis laddat in det i LR. Återkommer med synpunkter senare. Jag är så gammaldags att jag har köpt LR 4 på skiva ;) och den dyker väl inte upp förrän till veckan. Förbättringen vad gäller högdagrar och skuggor var verkligen efterlängtad. Kanske speciellt justering av högdagrar som i dag är svårt att få till bra.

/Torbjörn



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg