Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Ställtid behövs fortfarande

För tio år sedan kom Lundaprofessorn Bodil Jönsson ut med boken "Tio tankar om tid". Där skriver hon bl a om vikten av att planera in "ställtid" i sitt liv.

Inlagt 2012-03-10 12:24 | Läst 2801 ggr. | Permalink
Jag hoppas inte att du tycker att jag kritiserat dig för det har jag verkligen inte gjort Tobbe.
Förstår dig och håller delvis med om det du skriver.
Även om jag har fullt upp med småbarn, livet, träning, jobb och fotografering så lever jag det liv jag trivs med. Men mitt projekt pressar mig att prestera mer än jag kan och det är frustrerande. Det är nog det som är på topp 1 vad gäller mina bildtankar.
Ha en underbar helg.
Kram Lena
Svar från pic-tor 2012-03-11 00:03
Hej Lena! Att man får kritik på ett inlägg hör till spelets regler och behöver inte urskuldas på något vis av den som ger den. Nu vet jag ju inte om du har varit så kritisk. Skulle så ändå vara fallet är det naturligtvis helt OK. Vi bloggare kan ju inte tycka lika om allting då skulle livet vara tråkigt. Även om jag, när jag skrev den här bloggen, till en viss del haft dig i mina tankar och hur du sliter med din fotografering så har jag i alla fall försökt skriva i allmänna termer. Det är många här på FS som skriver om sin fulltecknade vardag och visst så är livet för många av oss och tiden räcker inte till allt. Syftet med mitt inlägg här har naturligtvis varit gott och jag delar med mig av egna och andras erfarenheter. En sak är jag dock helt övertygad om och det är att skapandeprocessen tar tid, och behöver få ta tid. Jag är helt ense med Bodil Jönsson om att man inte bör stycka tiden i för små delar för då blir det mesta man gör fragmentariskt och inget blir riktigt bra.

Ha det gott
/Torbjörn
Det var kloka ord Torbjörn. Livet rusar alldeles för fort fram och det är svårt att hinna ta hand om sig själv. Nåt som jag själv är väldigt dålig på.

Önskar dig en fin lördag MED ställtid.

mvh Tommy
Svar från pic-tor 2012-03-11 00:14
Ja, livet far fram med oss och det är inte alltid lätt att veta vad man ska prioritera. För prioriterar gör vi ju hela tiden fast vi kanske inte tänker på det. Jag hade en chef en gång som tyckte att vi alla regelbundet skulle ha sammanträde med oss själva och det var helt OK att sätta upp en skylten "Sammanträde pågår" på dörren. Det var ett annat sätt att säga att det är bra att avsätta tid till reflektion och eftertanke.
Jag gjorde en runda på stan i Uppsala i dag med Nex 5 och några gamla Pentaxobjektiv och då blev det utrymme för ställtid. Flera gånger dessutom ;).

Ha det gott
/Torbjörn
Kloka tankar Tobbe.
Ha en bra helg.
Hälsningar
Ronny
Svar från pic-tor 2012-03-11 00:16
Tack Ronny! Den senaste tiden har jag haft mycket tid till reflektion och eftertanke och jag har haft mycket stor nytta av det.

Ha det bra
/Torbjörn
Det var väldigt klokt sagt Torbjörn! Det är sant det du säger!
Man stressar alldeles frö mycket idag.
Ha en fin kväll!
Mvh Heléne
Svar från pic-tor 2012-03-11 00:27
Tack så mycket Heléne! Visst är livet stressigt för många av oss men det hindrar inte att man stannar upp ett litet tag ibland och tar sig en funderare. Kanske resultatet blir en omprioritering av aktiviteter eller t o m att aktiviteter faller bort. Jag har själv inte alltid levt som jag lärt utan rusat fram genom livet i hundra knyck (lite långsammare än Peter alltså;)) men har tvingats att anpassa mig p g a förhållanden jag inte kan styra över. Det är naturligtvis trist att det ska behöva gå så långt innan klokskapen kommer men bättre sent än aldrig ;).

Ha det gott
/Torbjörn
Jag tycker om det du skriver..och håller med, och bilderna i sammanhanget är ju fantastiskt bra. Mycket fint och klokt inlägg. Trevlig kväll/ Elisabeth
Svar från pic-tor 2012-03-11 18:51
Tack så mycket Elisabeth! Bilderna dök hastigt upp, speciellt den andra, och med tanke på att jag använde ett gammalt manuellt objektiv får man vara nöjd ;).

Ha det gott

/Torbjörn
Det är med livet som med musik. Utan pauser inget liv. Det svåra är att lära sig att planera in tystnaden. Man måste våga möta det den framkallar. Om man söker fördjupning är det vägen att gå tycker jag. En anteckningsbok och en penna är bra verktyg för reflektion. Ha det. /Annika
Svar från pic-tor 2012-03-11 18:53
Tack för din kommentar och dina tips Annika! Gillar analogin med musik och instämmer naturligtvis ;). Pauser skapar dynamik och spänning.

Ha det bra

/Torbjörn
Så himla bra skrivet Torbjörn! Håller med dig till fullo, men är inte så bra på att omsätta så kloka tankar alltid. :-)
Att definiera vad som är viktigt för en själv är nog ett steg i rätt riktning för att inte brinna upp.
Ha det fint!
Ewa
Svar från pic-tor 2012-03-12 10:16
Tack så mycket Ewa! Jag håller med dig om att det inte alltid är lätt att omsätta goda tankar i praktiken men det är ändå positivt att de tankarna blir tänkta ;).

/Torbjörn
Riktigt kloka ord! Känner ju till Bodil Jönssons bok, men har inte läst den, ska nog leta rätt på den. Själv har jag inte drabbats av någon utmattningshistoria på det viset som du har upplevt, men däremot har ju kroppen sagt ifrån på ett annat sätt. Tror att det är så det kan fungera, antingen går man "in i väggen" på det psykiska planet eller så får man någon fysisk åkomma som påminner en om att sakta i backarna. Har man tur så blir det ingen reaktion alls, men ingen vet i förväg hur man själv fungerar i det avseendet egentligen.
Har ett par kolleger som ibland ser att jag "springer för fort" igen, de säger då till... Tacka vet jag sådana medmänniskor! Det där med "en bild om dagen" verkar väldigt lockande, men det skulle nog inte vara bra för mig att hålla på med ett sådant projekt...
Svar från pic-tor 2012-03-12 10:26
Man skriver ju alltid utifrån sina egna erfarenheter och sedan kan man tillfoga vad andra människor också har upplevt. Vi upplever saker och ting olika. En del människor vill absolut ha dygnet fulltecknat jämnt och ständigt och tycks må bra av det medan andra inte alls klarar av det. Fast när det gäller det kreativa skapandet har jag den absolut bestämda uppfattningen att det, liksom dibarnet, kräver speciella omsorger och inte kan stuvas in hur som helst i det dagliga tidsschemat.
Det låter underbart att du har "farthållare" på jobbet ;).

/Torbjörn



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg