Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Ny kropp till gamla glas

Förutom Sony A850 har jag ytterligare två Sony DSLR-kameror nämligen A350 och A700. Naturligtvis borde jag ha gjort mig av med A350 när jag senare köpte A700 och A700 när jag köpte A850. En anledning till att de fortfarande är kvar är möjligheten att ansluta adapter och använda gamla, manuella objektiv. Av någon konstig anledning går inte det med A850, som ju är lite av en snikvariant av A900 - fast lika bra. A700 har jag haft svårt att göra mig av med av andra skäl också. Det är en en fantastiskt härlig kamera att jobba med. A350 har en mycket snabbt arbetande live view och fungerar alldeles utmärkt med adapter och manuella objektiv.

Men nu ska de bort! Jag har nu under en tid testat Nex 5 N tillsammans med M42-adapter och några gamla Pentaxobjektiv. Nex 5 N är på intet vis en fullkomlig kamera men den är som gjord för att användas med manuella objektiv. Du gör nödvändiga inställningar i menyerna en gång för alla och sedan är det bara att skifta mellan manuella objektiv med adapter och Nexens AF-objektiv. Kameran känner av vad som sitter på och du behöver aldrig gå in i menyerna och rota igen. Jag använder så gott som alltid A-läget och det fungerar alldeles utmärkt också med manuella objektiv. Focus peaking har det skrivits om tidigare och det är en fantastiskt funktion som underlättar manuell fotografering oerhört. Det är inte idiotsäkert för det är trots allt personen bakom kameran som drar i spakarna. Men övning ger färdighet. Slutsatsen efter några dagars testande är att Nex 5 N blir mitt kamerahus för manuella objektiv och A350 samt A700 kan säljas.

Nu ska det också sägas att jag ibland saknar sökare till Nexen. Inte så ofta när jag använder de dedicerade AF-objektiven men när jag fotograferar manuellt. Vid starkt solsken fungerar skärmen inte så bra och det är svårt att se peakingfärgen. Skärpeinställningen vid lite längre brännvidder skulle förmodligen också bli enklare med en sökare.

Super Takumar 3,5/35 mm

Super Takumar 3,5/35 mm

Super Takumar 1,9/85 mm

Super Takumar 1,9/85 mm

Super Takumar 1,9/85 mm

SMC Takumar 2,5/135 mm

SMC Takumar 2,5/135 mm

SMC Takumar 2,5/135 mm

Det finns säkert de som hänger upp sig på Nexkamerornas design. De är ju på intet vis Leica look-alike t ex, om det nu är avgörande för ens kameraval. Men kamerornas potential råder det ingen som helst tvivel om. Lite småmissar i hanteringen finns det och de kommer förmodligen att rättas till i kommande modeller. Jag skulle t ex vilja ha en ON/OFF-knapp till menyerna för att förhindra ofrivilliga ändringar.

På återseende

/Torbjörn


Inlagt 2012-03-12 18:30 | Läst 1904 ggr. | Permalink
85 mm och 135 mm, det ger ju rejält med tele, vad har du för cropfaktor på NEX-en? Lite "smyg"-fotografering blir det ju, men teleperspektivet är inte alltför framträdande. Snygga bilder alltså.
Och ON/OFF-knapp? är inte ON/OFF nerlagt?
Svar från pic-tor 2012-03-12 18:47
Cropfaktorn är 1,5 och 135:an ger telekänsla. "Smygfaktorn" är kanske lite högre men det går alldeles utmärkt att prata med varandra ;). OK då, det går lika bra med en Expert-knapp ;).

/Torbjörn
Använder i väntan på Sigmas 19/2,8 NEX:en nästan uteslutande manuellt. Tycker att det oftast fungerar ganska bra att ställa skärpan men jag använder mycket oftare förstoring samt letar delar av motivet än den lite `okänsliga´ peakingfunktionen. Skulle önska att det gick att ställa känsligheten på funktionen med en ratt.
Fina bilder och den där 135:an verkar riktigt bra.

/Stephan
Svar från pic-tor 2012-03-13 10:24
Manuellt fungerar förvånansvärt bra och jag ska testa utan peakingfunktion också. Fast jag tycker att den i de flesta fall fungerar alldeles utmärkt. Det jag inte riktigt fått kläm på är när skärpan i vissa fall är maximal då peakingfärgen "är på" länge under fokuseringen. De här gamla Pentaxglasen är alla mycket bra och jag hade 85:an som normaloptik till min Spotmatic innan jag köpte 35:an. När jag bodde i studentkorridor köpte jag och en kompis en penninglott va 14 dag och en gång vann vi 1 000 kr. Min andel räckte till att finansiera köpet av 35:an;).

/Torbjörn



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg