Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Han såg på henne i smyg och när jag närmade mig lyfte måsarna

Jag hade en ledig dag och strosade runt vid Slussen och Skeppsbron i ett blåsigt och kallt Stockholm. Med mig hade jag Nex 5 N och några gamla Pentaxobjektiv. Jag gick här mest för att öva mig på manuell fotografering. Med den här M42-adaptern fungerar A-läget på kameran så man behöver bara bestämma vilken bländare man vill arbeta med, slutartiden bestämmer kameran. Autofokusen fungerar naturligtvis inte utan det är manuell fokusering som gäller och här är Sonys Focus Peaking-funktion ett utmärkt hjälpmedel. Jag med flera har skrivit om det tidigare så jag behöver inte orda mer om det men jag vill återigen understryka hur bra den här kameran fungerar med manuella objektiv. Manuella objektiv betyder oftast gamla objektiv – men inte alltid.  Samyang t ex tillverkar många, mycket prisvärda objektiv som klarar sig fint i många tester.

De kommer gående tillsammans, eller är de överhuvudtaget i sällskap? Det kan jag inte avgöra där jag står och spejar över båtarna som ligger förtöjda vid Slussen. Det kan vara så att hon går lite fortare än vad han gör och precis nedanför där jag står är hon på väg att passera honom. Då, precis då, ser han på henne i smyg lite snett från sidan. Vad tänker han på just då?

Jag strosar vidare ned mot Skeppsbron och ser stor flockar av måsar och trut. Jag har ett SMC Takumar 2,5/135 mm på Nexen och det är inget objektiv man normalt fotograferar fåglar med. Dessutom är det manuellt. I alla fall tar jag några bilder, mest för att träna mig själv att fokusera.

När jag närmade mig lyfte måsarna...

...men den modigaste av dem alla stod kvar

Vi har alla våra favoritmotiv som vi gärna håller oss till men andra motiv finns ju också där du går och står. Hela tiden.

På återseende

/Torbjörn


Inlagt 2012-03-16 11:42 | Läst 2166 ggr. | Permalink
Det är roligt att återanvända gamla objektiv. Dessutom återupplivar man sina gamla kunskaper kring manuell fotografering. Jag använder mina gamla nikonobjektiv i relativt stor omfattning, speciellt 35:an och 50 mm.
Svar från pic-tor 2012-03-16 16:48
Visst är det roligt att kunna använda sina gamla objektiv och gärna tillsammans med moderna, digitala kameror. Jag ska skaffa ytterligare en adapter till mina gamla Minoltaobjektiv. Har man tidigare erfarenhet av manuell fotografering är omställningen inte särskilt stor.

/Torbjörn
Jag kör Sony NEX 5 med manuella objektiv, bland annat Samyang 14/2.8, och Lensbaby, det funkar fint. Men Sonys eget pannkaksobjektiv på 16mm är bra.
Ja, skärpan sitter ju perfekt i dessa goa bilder.
Svar från pic-tor 2012-03-16 16:54
När jag inte använder manuella objektiv är det för det mesta zoomen 18-55 mm som sitter på kameran. Jag tycker att den är riktigt bra men den hade gärna fått ha t ex 2,8 rakt igenom. Då hade den förstås också blivit större och kanske klumpigare. Med pannkakan på blir ju Nexen en oerhört smidig kamera. Tack för kommentaren.

/Torbjörn
Hej Torbjörn!
Nexen ser ut att vara en riktig trevlig kamera, när man kör den med adapter påminner den mycket om Olympus XA som varit min följeslagare under många år på den analoga tiden. =)
Nu är XA en kompakt, men med manuell fokus och bländarförval, tiden bestämmer kameran.
Sista bilden på måsen är riktigt bra, kameran levererar verkligen!
Trevlig lördag /Lasse
Svar från pic-tor 2012-03-17 09:54
Tack så mycket Lasse! Nexen överraskar mer och mer. Från att i början ha varit tveksam till köpet gillar jag den bara mer och mer ;). Manuell fotografering, eller kanske ska det här i stället heta fotografering med manuella inslag, är väldigt givande. En annan känsla infinner sig liksom, men fotografering är ju kul oavsett hur den går till ;).
I dag blir det barnkalas för hela slanten ;).

Ha det gott
/Torbjörn



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg