Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

En god cigarr

– Hur blir det med cigarren? Ska den också vara med?

Den mycket trevlige mannen sitter på Skeppsbron och solar sig. I handen har han en stor cigarr som han synbarligen njuter av i fulla drag. På min fråga om jag får ta några porträtt är det cigarren som bekymrar honom mest.

– Det är klart att cigarren ska vara med, svarar jag honom.

Jag får det intrycket att han firar något men känner spontant att jag inte vill fråga. Vill han berätta så får han göra det, vill han inte är det naturligtvis också OK.

– Jag har köpt en ny kamera och håller på att testa den, säger jag som någon slags introduktion till själva fotograferandet.

– Jaha du, blir det bra om jag sitter så här, svarar mannen avslappnat.

Dagen innan hade jag köpt en Sony A77 med objektivet 16-50/2,8 SSM. Så här i början är det rätt så ovant att fotografera med den här typen av sökare som sitter i den här kameran. Ovant men definitivt inte svårt för sökaren är fantastiskt fin.

Jag vrider zoomen till 50 mm men det känns lite för kort för porträtt och jag får gå väldigt nära tycker jag. Efter några bilder är jag nöjd och önskar den trevlige mannen en fortsatt trevlig dag. Han önskar mig detsamma och så skiljs våra vägar åt.

Den här kameran verkar vara en väldigt god cigarr ;). Fokuseringen fungerar alldeles utmärkt, i alla fall med de objektiv jag testat. Snabb och exakt. Den inbyggda stabiliseringen blir som gräddan på moset och det är inte många bilder hittills som blivit oskarpa. På FS är det annars rätt så vanligt med bilder som lider av skakningsoskärpa. Jag gillar verkligen att ljuset har återvänt och en del av det får gärna flöda in i mina kameror.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-03-24 11:26 | Läst 2698 ggr. | Permalink
Finfina porträtt vi får se här Torbjörn! Tredje bilden tilltalar mig mest, den där normalzoomen ser ut att vara en optik med hög optisk kvalité.
Hälsn. Leif M
Svar från pic-tor 2012-03-24 18:38
Tack Leif! Ja, den här kameran ligger nog i framkant vad gäller innovativ och samtidigt mycket användbar teknik. Den här zoomen verkar vara riktigt bra fast ibland tycker jag den är kort ;).

/Torbjörn
Hej Torbjörn!
Skarptecknande glugg, många zoomar håller inte riktigt måttet tycker jag.
Jag gillar också tredje bilden bäst, även om alla är bra.
- Sen måste jag erkänna att jag blir sugen på cigarr... =)
Trevlig lördag /Lasse
Svar från pic-tor 2012-03-24 18:45
Jag har några zoomar som är riktigt, riktigt bra. Dels den här och så fullformatszoomen SONY 28-75/2,8 SAM. Korta zoomar är väl i allmänhet lättare att konstruera med färre kompromisser vad gäller kvalitet t ex. Fjärde och femte bilden har jag korrigerat exponeringen i ansiktet och det blev inte särskilt lyckat när bilderna sedan blev uppladdade. Bilderna tappade kontrasten.
Jag förstår att du blev sugen på en Havanna när du såg den här njutningsmänniskan ;).

Ha det gott
/Torbjörn
Den tar ju fina kort den nya kameran också. :)
Jag har kört med nex:en och 5D:n om vart annat lite den senaste tiden. Det jag gillar med nex:en är formatet och den mycket fina 24:an, men jag retar mig på att jag missar fokus för ofta, 5D:n å andra sidan är ju en riktig klump i jämförelse, men fokusen är snabb och exakt, dessutom funkar det bättre på gatan när det behöver gå snabbt med sökare. Å andra sidan kan man "smygplåta" verkligen diskret med den uppfällbara skärmsökaren. Så bägge kamerorna har sina fördelar. Men jag skulle gärna ha en exaktare fokusering hos nexen, rutan är så stor att man ofta får grönt ljus och sedan visar det sig att den hittat fokus på något med hög kontrast i bakgrunden. Och ställer man in för den den mindre rutan har man ofta lyckats flytta den på skärmen när man skall plåta så man inte vet var fokus ligger. :)
-affe
Svar från pic-tor 2012-03-24 18:56
Den här kameran är riktigt bra. Inget snack om saken. Nexen fungerar i stort sett alldeles utmärkt men AF missar ibland och där finns en del att göra. En annan detalj som ibland irriterar mig är ofrivilliga inställningar. Kanske går de att undvika med mer intelligenta snabbinställningar från min sida. Det finns ju ingen kamera som är perfekt i alla lägen utan man får lära sig varje kameras förtjänster och tillkortakommanden och anpassa sig efter det. Jag ska i alla fall hårdtesta A77 på gatan för det jag hittills har sett är mycket lovande;).

Ha det gott
/Torbjörn
Du verkar ha hittat en god cigarr (Kameran alltså).
Lycka till i fortsättningen....
Svar från pic-tor 2012-03-24 18:57
Tack Jan-Olof! Även icke-rökare kan behöva en god cigarr ibland ;).

/Torbjörn
Tredje bilden är min favorit med, även om alla är fina.
Svar från pic-tor 2012-03-25 11:39
Tack Per! Kul att du gillar bilderna ;).

/Torbjörn
Mycket snygga svartvita foton. Beundrar ditt mod, där är jag inte ännu. Bild 2 och 3 är mina favoriter i serien. Trevlig söndag önskar jag dig/ Elisabeth
Svar från pic-tor 2012-03-25 11:43
Tack så mycket Elisabeth! Inte vet jag om det behövs särskilt mycket mod. Vem kan förresten motstå en kvinnas charm ;)? Det är bara att köra på, de allra flesta tycker det är roligt att bli uppmärksammade.

Ha det bra
/Torbjörn



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg