Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Den stora festen

SM-finalerna i bandy spelades för sista gången i Uppsala 23–25 mars. För den här gången kanske man ska tillägga. Fr o m nästa år spelas finalerna i Solna på den s k Nationalarenan. Jag lyfter på den imaginära hatten och gratulerar Uppsala för de här 22 finalerna och önskar samtidigt Solna lycka till med de kommande fem. För kontraktet med Svenska bandyförbundet handlar om just fem finaler. Kanske det blir fler, kanske kan Uppsala få en ny chans när nödvändiga arenainvesteringar är gjorda.

Herrfinalen på söndagen är en riktig folkfest som för många börjar redan på förmiddagen med rejäl bandyfrukost på någon av krogarna i Uppsala. Busslaster med supportrar, den här gången från Lidköping och Sandviken, strömmar till och ger liv och färg åt staden. Kringarrangemangen vid Studenternas IP är många och efter matchen väntar festmiddag för de båda finallagen på slottet. För en bandyspelare måste det här vara det finaste som finns att uppleva. Tjugotusen människor på läktarna, perfekta arrangemang och en härlig stämning. Inget bråk mellan supportrarna utan enbart fest och glädje.

Stora idrottare finns inom många sporter och bandyn har naturligtvis sina. En av de allra största i världen, nu aktiva, är Daniel Berlin i Sandviken. Han är en artist på plan och att se honom spela är inget annat än en stor skönhetsupplevelse. Det här inlägget kan också ses som en hyllning till denne ödmjuke världsartist och naturligtvis till det fina bandylaget, tillika svenska mästare, Sandvikens AIK.

En annan stor världsartist återvänder efter några år i USA till Sverige. Jag talar naturligtvis om Marta som kommande säsong spelar för hårdsatsande Tyresö FF. För allt i världen, missa inte den unika chansen att få se en fantastiskt skicklig fotbollsspelare och artist. Festen kan börja.

Några matchbilder

Daniel Berlin, världsartist på bandyisen

Christoffer Edlund är en notorisk målgörare i SAIK med en härlig bandysving. Här gör han mål på straff...

...och alla i laget gratulerar. Villakeepern är naturligtvis inte lika glad

Daniel Berlin uppvaktas hårt av Jesper Bryngelsson i Villa

Ibland måste motståndarna ta till krokben för att stoppa Berlin

Rasmus Forslund valsar om med Villaspelare och domaren försöker hänga med

Svenska mästarna hyllas. Landshövdingen Peter Egardt knäpper händerna och verkar be en stilla bön om att bandyfinalen återvänder till Uppsala

Kvällstidningarna agerade snabbt

Bilder på människor som var där

Festen är över för denna gång och genast infinner sig en stor tomhetskänsla. Några dröjer sig kvar kring festområdet och pratar om det som de nyss varit med om. Nu längtar vi redan till nästa års final.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-03-26 17:40 | Läst 4527 ggr. | Permalink
Kul tillställning, brukar vara fin stämning på bandy vad jag hört,
synd bara att sm i mycket verkar vara en angelägenhet för sandviken och edsbyn. ;)
-affe
Svar från pic-tor 2012-03-26 18:10
Det är svårt att beskriva en känsla, man måste helt enkelt vara på plats. Jag hoppas Solna lyckas med att hålla den fina finaltraditionen vid liv och kanske t o m utveckla den. Sandviken hade ju tappat några världsspelare inför den här säsongen och var inte alls tippade att gå långt i slutspelet. Trots detta vinner man SM med seriens yngsta lag. Förutom alla duktiga spelare så finns en lång tradition att bygga på med många duktiga tränare och ledare. Hammarby var ju chanslöst i semi. För bandyns och alla stockholmsklubbars skull hoppas jag att Stockholm snabbt ser till att en bandyhall byggs. Nationalarenan vet jag inte om Hammarby t ex får tillgång till. Stockholm borde naturligtvis ha fler elitlag i bandy men då krävs som sagts minst en bandyhall.

/Torbjörn
alf109 2012-03-26 18:17
Jag tror också att bandyn som traditioner som "arbetarsport" har lite svårare att få ordentligt fotfäste här, även om Hammarby bandy är älskad av alla söderbor. Jag skulle tro att de flesta ungdomarna här vänder sig mot hockeyn i stället. Mycket handlar nog om traditioner, men visst borde stockholm fixa en hall, jag tror att ett nytt Zinken skulle funka bra.
-affe
Kul och jättebra bilder! Två synpunkter bara...

1. Var är bandyportföljerna?
2. Som Skaraborgare hade man gärna sett Villa som vinnare :)

//Per
Svar från pic-tor 2012-03-26 18:16
Tack så mycket Per! Bandyportföljerna fanns på plats, det kan jag intyga ;). Fast många har gått över till ryggsäck, bl a jag ;). Villa var helt utspelade i första halvlek men kom igen i andra och var mycket nära att kvittera. Villa är ett mycket trevligt bandylag och jag hade inte blivit speciellt ledsen om de hade vunnit. SAIK är dock ett bättre lag och segern var mycket rättvis. Det är bara att komma igen ;).

/Torbjörn
Har väntat på dina bilder för jag trodde nog att du var på plats för att uppleva matchen. Fina foton!

Jag har haft nöjet att få vara med en stund vid bandymiddagen många år sedan då mina flickor var musikanter vid tillställningen. Stämningen var mycket god även då, kan jag intyga.

Det där med portföljer; jag såg inga alls under min korta tur på stan när Villas supportrar leddes genom gatorna till Studenternas. Ryggsäckar framstår som en mycket mer praktisk accessoir. De väcker dock inte riktigt samma roande känslor som bandyportföljer...
Svar från pic-tor 2012-03-27 03:05
Tack Rauni! Jag skulle egentligen ha varit bortrest över helgen men planerna ändrades i sista sekund och vi lyckades få biljetter till den här underbara tillställningen. Tyvärr fick vi väl inte de bästa platserna men atmosfären finns ju överallt ;). Det är härligt att få känna glädje tillsammans med så många andra. Delad glädje är ju dubbel glädje ;).

/Torbjörn



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg