Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Menière

Jag har sedan 20 år tillbaka Menières sjukdom i mitt vänstra öra. Sjukdomen kom som ett brev på posten efter en vanlig öroninflammation. Den är vidrig och har präglat mitt liv sedan dess. Yrselattackerna är fruktansvärda och tröttheten efter dem sitter i flera dagar. Jag skriver dessa rader i efterdyningarna av en mycket kraftig attack i går kväll. I dag är det lugn och ro som gäller. Inga höga ljud naturligtvis. Stadens buller och bång undviker jag i dag och vännerna på Twang får fika och umgås utan min medverkan den här gången. Lugn och ro gäller i dag som sagt och neddragna persienner. Starkt ljus är också jobbigt sådana här dagar och solglasögon är ett måste. Jag trodde att Menière med tiden skulle avta men den har det senaste året varit väldigt aktiv. Det har lett till att jag blivit tillbakadragen och nedstämd och tillbringar största delen av tiden hemma. Resor är plågsamma och jag reser ogärna ensam.

Fotografering betyder mycket för mig nu. Det är avkopplande och är ett mycket bra exempel på skapande som leder fram till ett synbarligt resultat. Barnen är vuxna och klarar sig själva och arbetslivet är i avtagande och har mist nästan all betydelse. Den sociala samvaron är väl kanske det enda som återstår.

Det är vår och dags att vädra ut allt unket och instängt från vintern...

...som sakta men säkert släpper sitt grepp

I dag tänker jag unna mig en god och vällagad lunch på Grekens restaurang här i Knivsta. På hemvägen ska jag handla lite mat och sedan blir det lite pyssel hemmavid. Det finns alltid lite bilder att redigera,  intressanta bloggar att läsa och dito böcker att läsa. Apropå böcker så vill jag än en gång rekommendera, både troende och icke-troende,  Hans Furuhagens bok "Bibeln och arkeologerna" där han sammanfattar det senaste seklets arkeologiska undersökningar i mellanöstern med bäring mot bibelns berättelser. Lärorikt och intressant.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-04-18 12:03 | Läst 3890 ggr. | Permalink
Fina bilder, särskilt bild 2.
Svar från pic-tor 2012-04-18 14:34
Tack så mycket Magnus!

/Torbjörn
Tråkigt att höra om sjukdomen, som jag aldrig hört talas om förut. Lät inte så kul. Men som tur är du väldigt bra på den sociala biten.
Jag sitter oxå "fast" med ett grymt ryggskott. Kan inte göra nått i princip :-(
Svar från pic-tor 2012-04-18 14:36
Ryggskott är inte heller att leka med så det är lugna gatan som gäller för dig också ;). Tack för dina uppmuntrande ord :).

/Torbjörn
Menière kände jag inte till, det verkar sannerligen inte vara någon höjdare. Sköt om dig! Fina bilder och tack för boktipset!
Svar från pic-tor 2012-04-18 14:38
Tack så mycket Arne! Menière är ett skit som jag hoppas vetenskapen snart har en lösning på.

/Torbjörn
Jag får väl vinka till dig när jag passerar Knivsta på fredag eftermiddag när jag är på väg till årets första långhelg på torpet i Örbyhus.

Hade gott!
/Bernt
Svar från pic-tor 2012-04-18 14:41
Jag hade tänkt ta med tidtabellerna i dag till Twang men då kan du kanske fixa själv på fredag. Hoppas ni får en varm och skön helg i torpet.

/Torbjörn
kreatören 2012-04-18 16:31
Det blev inget Twang för mig heller idag var tvungen att passa in lite andra saker inför helgen. Det fixar sig säkert med tabellerna också, lite skrämmande att dom varnat för snöblask i helgen bara...
Tack för boktipset! Rekommenderar i min tur "Bronsåldersmordet" enn rafflande arkeologisk deckare eller vad man nu skall kalla den för. Infotainment i sin bästa form!
Krya på dig! Och hoppas det lugnar ner sig snart.
/Ylva
Svar från pic-tor 2012-04-18 15:04
Världen omkring mig har nu stannat upp och det mesta tycks vara sig likt ;). Jag ska med stor nyfikenhet införskaffa och läsa "Bronsåldersmordet".

/Torbjörn
Lider med dig. Sedan snart 10 år har jag den sk "kristallsjukan", lägesyrsel.
Vanliga åksjuketabletter hjälper för det mesta och jag går ingenstans utan dom.

Har du hört talas om "mältat havre"?
"En färsk studie av överläkaren och docenten Per Hanner vid Sahlgrenska i Göteborg har visat att Ménières kan minskas av den specialprocessade havren. Ménières är en sjukdom som kan kännetecknas av hörselnedsättning och tinnitus samt gå med kraftiga yrselanfall och illamående. Många Ménièrepatienter får också problem med magen. Orsaken till sjukdomen är okänd men man tror att det har att göra med ett förhöjt tryck i innerörat som orsakas av för mycket vätska i systemet som förbinder hörselsnäckan och balansorganet. SPC-Flaksen har visat sig minska framförallt yrselanfallen. SPC-Flakes stimulerar kroppens egen produktion av AF (antisekretorisk faktor) som reglerar vätskeflödet i cellerna samt har en stark antiinflammatorisk effekt.
Produkten finns att köpa på apoteket och går även att få på recept."
http://metrobloggen.se/sizezero/maltat_havre_bra_mot_crohn_menieres/
Svar från pic-tor 2012-04-19 10:27
Tack snälla Monica för dina rader. Jag känner till uppgifterna om "mältat havre" men har ännu inte testat. Det är kanske dags att göra det nu när skoven verkar komma allt tätare. Jag hoppas att du blir kvitt dina besvär eller i alla fall får lindring och jag ska gripa mitt, kanske sista, halmstrå mältat havre.

/Torbjörn
Låter inte trevligt, hoppas du mår bättre snart! Tack så mycket för boktipset den måste jag kolla in.
//ewa
Svar från pic-tor 2012-04-19 10:31
Tack för din omtanke Ewa. Attackerna går ju alltid över men är jobbiga så länge de håller på. Ska testa "mältat havre" som Monica tipsade om ;).

/Torbjörn
Tycker att gubben Menière hade gott kunnat lämna både dig och alla andra drabbade i fred! Det tar krafter att kampera ihop med en sådan här åkomma! Skönt för dig att ha intresset med foto som avledning. Själv hade jag oturen att drabbas av vestibularisneurit som har liknande symptom, orsakad av virus i balansnerven. Jag har haft turen att tillhöra de 50% som blir helt återställd.
Grekens restaurang ser man ju från tåget på väg till Stockholm. Kanske skulle man göra en lunchvisit i Knivsta någon gång bara för att äta och flanera (eller spankulera, enl J-O) runt med kameran.
Andra bilden är fin!
Svar från pic-tor 2012-04-19 10:46
Jag håller med dig angående Menière :). Den gubben har hälsat på väldigt ofta och intensivt sedan förra sommaren och jag hoppas att han nu drar iväg på några månader – minst ;). Fotografering fungerar väldigt bra i det här sammanhanget, i övrigt också naturligtvis. I Knivsta går det alldeles utmärkt att flanera omkring men det går också bra att spankulera ;). Förutom Grekens har vi ytterligare en restaurang, ett antal pizzerior och cafeer och naturligtvis Nova Park Hotell. Krusenberg hör ju också till Knivsta och det är ju ett toppenställe.

/Torbjörn



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg