Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Langen går...inte så bra

I helgen var det cykeltävlingar i Uppsala, Skandis Bike Weekend 2012. På lördagen kördes 104th Scandinavian Race i en 13 km-slinga runt Uppsala, totalt 20 mil, med målgång nedanför slottet. Det blev svensk seger genom Uppsalabon Jonas Ahlstrand, som vann före stallkompisarna Michael Olsson och Edwin Wilson. Alla tre kör för Team Cykel City.

Under cykeltävlingar är det oerhört viktigt att de tävlande får i sig vätska och näring. När det medhavda förrådet tar slut måste lagledningen se till att langningen efter sträckan fungerar.

Ibland fungerar det inte så bra...

Fyra bilder tagna och flaskan svävar hela tiden i luften. Har man en kamera med snabb serietagning är sådana här bilder möjliga att ta. Överhuvudtaget är det trevligt med en kamera som klarar av de allra flesta fotosituationer man kan hamna i.

Jycken övervakade så att inget otillåtet hamnade i flaskorna

Det var en ny erfarenhet för mig att fotografera snabba händelseförlopp med snabb serietagning. Min Sony A77 fungerade alldeles utmärkt och jag använde både sökaren och skärmen (i nedfällt läge). Objektivet jag använde var Sony 16-50/2,8 SSM. Eftersom jag hade känning av ryggskott och inte kunde böja mig särskilt mycket var den nedfällda LCD-skärmen väldigt användbar och jag kunde få en lämpligt låg bildvinkel.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-05-15 15:51 | Läst 2774 ggr. | Permalink
Det såg inte överbefolkat ut där du stod heller, apropå Raunis kommentar till mitt förbifartsinlägg i ämnet. Serietagning? Jo, det påstås att min kamera har det, men det läget har nog rostat ihop vid det här laget. ;)
Svar från pic-tor 2012-05-15 23:07
Publiken stod väl i huvudsak vid slottet och när målgången närmade sig var det hyggligt med folk. Har du snabb serietagning tycker jag naturligtvis att du ska testa det och det fungerar naturligtvis bäst med ett snabbfokuserande objektiv.

/Torbjörn
Det som är trist med 10 bilder per sekund är att det blir så mycket skräp att rensa (märkte jag när jag kollade Skandis GP i söndags) :)

Det var uppenbarligen bättre fotoväder i lördags, men då orkade jag inte masa mig ner på byn ...
Svar från pic-tor 2012-05-15 23:14
Visst är det så. Det följer med en hel del "skräp" men snabb seriebildstagning är absolut användbart vid cykellopp där man kan stå ganska nära med vidvinkel. Det kan bli en hel del intressanta förlopp du inte upptäcker vid vanlig fotografering.

/Torbjörn
Kul med flaskan som aldrig kom dit den skulle.
Hoppas ryggen är bättre
Marianne
Svar från pic-tor 2012-05-15 23:21
När jag tog de här bilderna hade jag en känsla av att langningen inte fungerade som den skulle. Det går ju så snabbt att man inte hinner se men jag hörde när flaskan dunsade i backen alldeles intill där jag stod. Väl hemma sedan så kunde jag se hela händelseförloppet. Kul och visst är funktionen användbar i vissa situationer. Ryggen är mycket bättre och jag har pysslat lite på tomten i dag ;).

/Torbjörn
En snabb serietagning har jag längtat efter vid något tillfälle. Jag hade möjligen hunnit med att få flaskan i tre bilder, men inte mer än så. Det ser ut som du fick uppleva någon av skurarna också? Cyklisterna garanterat för de kunde ju inte ta skydd någonstans.
Svar från pic-tor 2012-05-15 23:27
Den snabba serietagningen och insikten om att den faktiskt går att använda bildmässigt var en stor positiv överraskning för mig och jag har full förståelse för att du ibland har saknat den möjligheten. Den moderna tekniken är ju inte enbart till ondo ;). Lite regn fick vi allt över oss men det upphörde efter en stund. Cyklisterna var, på ren svenska, ganska så skitiga när de kom i mål ;).

/Torbjörn



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg