Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Varför skitar vi ned våra bilder?

Jag hakar på Bengans blogginlägg från i går angående skillnaden mellan analoga och digitala svartvita bilder. Varför vill så många efterlikna kornet i den svartvita filmen när de konverterar en digital bild till svartvitt? Jag har också ställt mig själv den frågan flera gånger. En gång när jag lade ut en digital svartvit bild på FS fick jag kommentaren att bilden var bra men hade blivit bättre om jag lagt på lite korn. Jag fick dock aldrig veta vad det var som hade blivit bättre.

Den digitala bilden har sitt uttryck och den analoga sitt. Kan vi inte nöja oss med att konstatera att det är så. Att det är två skilda tekniker som ger olika kvalitéer. Digitala bilder är ju också uppbyggda av "korn" i form av pixlar, precis som Thomas Meldert påpekar i ett svar till Bengans inlägg.  Sensorer är dessutom av skiftande kvalitet och avger olika typer av brus. Räcker det inte med den naturligt förekommande "smutsen" i den digitala bilden utan att vi dessutom måste lägga till konstgjord, analogliknande smuts? 

Nu finns det ju flera program, av vilket Silver Efex Pro 2 kanske är det mest kända, som gör konverteringen till svartvitt relativt enkel. Men som alltid gäller regeln "skit in, skit ut". Kvalitén på den slutgiltiga bilden är ju direkt avhängig originalet. För att få bra resultat måste man naturligtvis lägga lika stor omsorg på "färgbilden" nu som annars.

Exempel på icke-nedsmutsade, svartvita, digitala bilder. Hade de blivit bättre med pålagd, analogliknande smuts?

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-06-08 10:04 | Läst 3003 ggr. | Permalink
Min egen gissning/slutsats är att den gamla tekniken och dess resultat känns retro, kan se ut som "mer hantverk" etc. Att efterlikna resultaten från film i digitala bilder är nog för att man vill inte "bara ha digitala färgbilder som blivit konverterade till svartvitt".

Det är kanske enklare att "skita ner" digital bildkvalité till filmkvalité än tvärtom?
Nils Bergqvist 2012-06-08 16:22
Inga som helst problem att få digitalliknande bilder analogt. Bara att sätta en teknisk högkontrastfilm, typ Rollei ATP m.fl, i kameran och sedan framkalla i avsedd kontrastutjämnande framkallare. Det blir kornlöst, slätt och svårkopierat med en rak och tråkigt platt tonskala.

http://gelatin-silver.blogspot.com
Svar från pic-tor 2012-06-09 16:40
Det ligger nog en hel del i ditt resonemang Rei. Väldigt många som gått över till digitalt har fortfarande den analoga, svartvita bilden i "färskt minne" så det är inte så konstigt att de fortsättningsvis också vill behålla samma uttryck.

/Torbjörn
Svar från pic-tor 2012-06-09 16:42
@Nils. Så du ratar allt vad digitala bilder heter?

/Torbjörn
Och jag kanske känner att bilden jag visar är det viktigaste!
Och talar inte motivet/bilden till betraktaren,
så hjälper nog inte en "retroinramning"!? ;)

Men obs, det är bara så här jag ser det för mina bilder!
För alla blir saliga på sin fason! :)
/B
Svar från pic-tor 2012-06-09 16:48
Visst är det som du skriver Bengt. Jag är ju bara lite nyfiken på att få veta varför så många gör allt för att få den digitala bilden att likna den analoga. Det händer ju att jag själv gör det också. Den digitala bilden är trots allt en ganska ny företeelse för många så "övergången" från analogt till heldigitalt uttryck kanske dröjer många år än. Det är ju naturligtvis också avhängigt många andra saker som sensorernas utveckling, RAW-konverterare, bildbehandlingsprogram etc.

/Torbjörn
På samma sätt kan man fråga sig varför göra bilden svartvit när verkligheten är i färg? Motiven ovan tycker jag fungerar utmärkt både i svartvitt och utan pålagda korn. Det skulle förmodligen av många upplevas "fel" om ett foto av en nutida bil/företagslogga/etc. behandlas så det ser ut att vara fotograferat för hundra år sedan. Men när bilderna övergår från att dokumentärt skildra verkligheten till konst tycker jag "reglerna" kan lösas upp.
Svar från pic-tor 2012-06-09 16:55
Inom konsten är naturligtvis allt tillåtet. Inom vissa fotogenrer är det väldigt vanligt att konvertera till svartvitt, t ex gatu- och porträttfotografering. Det handlar till syvende och sist om vilket uttryck man vill att bilden ska ha. Svartvitt är ju en abstraktion av färg och i lyckliga fall förstärker den svartvita bilden huvudmotivet och tonar ned de omgivande elementen. (Se också mitt svar till Bengt).

/Torbjörn
Ibland tänker jag att folk tycker så himla mycket, och särskild om vad andra producerar.
Huvudsaken är väl att man själv är nöjd med resultaten!
Svar från pic-tor 2012-06-09 17:05
Jag kanske uttryckte mig lite slarvigt i inlägget men jag tillför ju också "analoga uttryck" till den digitala bilden (se rubriken "vi"). Min stilla undran rör varför vi gör det och varför vi inte accepterar det uttryck som den "rena" digitala bilden ger. Jag anklagar ingen, jag skrev inlägget av ren nyfikenhet efter att ha läst Bengans inlägg på samma tema. Naturligtvis får var och en göra som den vill. Vad får dig att tro att jag menar något annat? Vi befinner oss fortfarande i en brytningstid mellan den analoga och den digitala bilden och jag är naturligtvis nyfiken att få veta när våra (i huvudsak svartvita) bilder blir heldigitala till sitt uttryck.

/Torbjörn
lersaker 2012-06-09 18:09
Det är nog jag som uttryckte mej slarvigt här.
Med folk menar jag inte dej personligen, utan flödet av bloggar där många uttrycker både vilsenhet och osäkerhet över vad som är "rätt".
Någonstans måste man kanske bestämma sej för vad man själv tycker är rätt och hålla sej till det.
Strunta i moden, strömningar eller hur dem man har som förebilder gör.
Det var det jag försökte uttrycka, generellt och inte menat som ett personligt påhopp!
Väl-agnat tycker jag - fem som nappade är ju inte illa! :)
Ha de'
Johan
När jag läst alla de här bloggarna som avhandlar ämnet så skulle jag vilja lägga till ytterligare en regel: "Färg in, skit ut" :-)

Idag ska jag gå på Gun Gallery och se skitbilder av Saul Leiter.

Trevlig helg! /Thomas
Svar från pic-tor 2012-06-09 17:21
Du menar att man aldrig ska konvertera en digital(färgbild) bild till svartvitt? Leica har ju en lösning på det problemet med den svartvita sensorn. Det ska verkligen bli intressant att se om de får några efterföljare. De ideala hade kanske varit utbytbara sensorer där man lätt kan skjuta in den sensor man för tillfället vill ha. Kanske får vi en sådan lösning i framtiden för de mest exklusiva och dyra kamerorna. Personligen tycker jag det är väldigt praktiskt att från samma digitala fil kunna göra bilder i både färg och svartvitt och jag tycker också att de konverteringsprogram som i dag finns gör ett bra jobb. Saul Leiter har jag ännu inte sett så jag hoppas utställningen pågår ett tag till.

/Torbjörn
Tomasz 2012-06-10 13:40
Nej då, jag tycker att man kan göra hur man vill. Jag kom på efteråt att min kommentar var ganska yxig och kan uppfattas som kritisk. Men i själva verket ville jag bara skriva något roligt, jag lyckades nog inte så bra.

Saul Leiter:s bilder var härliga att se. Tyvärr ganska få, så om du går och ser dem ska du nog ha något annat ärende hit samtidigt.

Ha det gott! /Thomas



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg