Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Sally Mann på Fotografiska och en gatufotograf på jakt

Jag besökte Fotografiska häromdagen och tittade på utställningen med Sally Mann. Det var länge sedan jag såg något så deprimerande. För några år sedan såg jag en intressant film om henne och hennes fotograferande. Hon betraktas ju som en världsstjärna inom foto och jag såg därför fram emot den här utställningen.

Jag kan inte säga annat än att jag blev väldigt besviken över vad jag såg. Bilderna ser jag mer som ett symptom över hur dåligt hon mår för närvarande. Bilder på lik, liggande på marken där maskar och larver krälar fram ur kropparna. Vad som händer med våra kroppar efter döden har ju inte varit någon hemlighet för de flesta av oss. Det finns väl fortfarande somliga som tror något annat och just i USA har man ett nästan hysteriskt förhållande till åldrande och död och vi i Sverige hakar naturligtvis på. Smarta affärsmän, där som här, har naturligtvis gjort sig ofantligt rika på att "snygga till fasaden" förespeglande att det stoppar upp den biologiska klockan.

Sally Manns barn är nu vuxna och springer inte längre nakna framför hennes kamera. Hennes man har en muskelsjukdom som vanställer hans kropp och själv börjar hon bli gammal. Dödsångesten lyser igenom hennes bilder men det är bara så övertydligt. Kanske kan hon chocka en och annan amerikan men mig chockar hon inte. Jag fylls bara av avsmak. Men det är klart, en och annan dollar drar hon väl in på det här också.

En gatufotograf sitter på pass och inväntar intet ont anande objekt

Jag såg också OS-utställningen som väl inte bjöd på något särskilt uppseendeväckande. Det skulle väl i så fall vara de mycket taffliga bildtexterna som i de flesta fall verkar vara mycket klumpiga översättningar från engelskan. Jag tycker Fotografiska måste skärpa sig, just nu verkar man ha lagt i frihjulet.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-06-14 10:19 | Läst 2396 ggr. | Permalink
Bilderna på de ruttnade liken är minst 12 år gamla. Jag såg dom 2007 i Helsingfors, och hela utställningen bevakades av beväpnade vakter. Att hennes bilder väcker känslor förstår man. Dock inte att man vill förstöra hennes bilder och hota henne till livet (vilket varit fallet några gånger). Hela denna utställning är förmodligen samma som då i Helsingfors, då även barnbilderna visades. Många reagerar och personligen ville jag direkt gå ut från det rum där bilderna på de ruttnande liken hängde. Att bilderna på barnen kan ge såna stora reaktioner är dock svårare att förstå. Måste ha med betraktarens egna associationer och hämningar att göra, och hur man ser på nakenhet och barn. Ser man porr i halvnakna barn är det nog mest betraktarens egna perversa fantasier som spökar? Fast jag gillade bättre henns poetiska landskapsbilder från södern.

http://gelatin-silver.blogspot.com
Svar från pic-tor 2012-06-14 11:53
Jag har också svårt att förstå hur bilderna på barnen kan uppröra en del människor. Några av dem är ju väldigt fina. Personligen hade jag önskat att Fotografiska inte tagit in "likbilderna" utan i stället visat andra delar av Manns produktion. Risken är ju att besökarna för evigt kommer att förknippa Mann enbart med de här avskyvärda bilderna när hon i själva verket gjort så mycket annat.

/Torbjörn
Låter ju inte helt lovande... Hon hade en mycket fin utställning på Kulturhuset för 5 - 6 år sedan, så jag hade sett fram mot den här.

´Likbilderna´ och de av hennes mans kropp är rätt gamla projekt, även om det sistnämnda nog håller igång så länge han gör det. Och jag fruktar att det som verkligen chockar ´the moral majority´ i USA är nog dessvärre bilder på barn utan heltäckande klädsel....

Jag har ett fågelbestämningsprogram (helsvenskt) på min iPhone, och det visar sig att det är försett med åldersgräns i USA. Orsak: det engelska namnet på talgoxe är ´Great Tit`, och det har filtren hittat ! ;-)
Svar från pic-tor 2012-06-14 12:09
Du ska naturligtvis bilda dig en egen uppfattning av utställningen. Vad man tycker ena dagen kanske har reviderats till nästa gång man tittar på uitställningen. Det gäller naturligtvis generellt och jag brukar försöka se utställningar flera gånger för dagsformen kan ju variera från den ena dagen till den andra.
Att talgoxar är skadliga för barn i det stora landet i väster var en nyhet. Man kan tycka att det borde finnas mycket värre saker för moralens väktare att bevaka än bilder på halvnakna barn fotograferade av barnens mor.

/Torbjörn
Jag har nog redan bestämt att inte se utställningen,
den känns inte så intressant, av olika skäl.
/B
Svar från pic-tor 2012-06-14 17:06
Det finns ju delar av utställningen som är sevärda, speciellt om man är intresserad av gamla tekniker, men det bestående intrycket är ändå att man kunnat göra ett annorlunda urval.

/Torbjörn
Såg en dokumentär på Tv för något år sedan, och redan där reagerade jag mot detta morbida sökande. Som du säger är det knappast någon nyhet vad som händer med oss efter döden, känns lite som en sensationsjakt att hålla på med detta. Däremot dokumentationen av hennes man kan säkert vara någon form av utdraget sorgearbete. Hur som helst kommer jag att knalla dit och se utställningen eftersom jag har årskort. Själv tycker jag att hennes teknik är intressant och att hon är så konsekvent med att köra på i sin stil med gamla tekniker inger en viss respekt. Men som sagt, hon tillhör inte mina favoriter och jag har personligen inte riktigt förstått varför hon nått en sådan kultstatus som hon har inom ganska stora kretsar.
-affe
Svar från pic-tor 2012-06-14 17:12
Det ska bli intressant att höra vad du tycker om utställningen. Kanske ser jag den en gång till med nya ögon. Säg gärna till om du vill ha sällskap. Nu vet jag ju inte om hon har den här läggningen eller om det bara handlar om konstnärlig spekulation. För visst är det kittlande för somliga att få se halvnakna barn och bilder på döda människor.

/Torbjörn
Jag mådde illa när jag såg likbilderna. Barnbilderna har jag sett förut, några av dem gillar jag skarpt. Landskapsbilderna och de tidiga bilderna från 70 talet gillade jag. Hur som helst så kan man tycka som man vill om motiv valet från hennes sida, men hantverket hon gör är fantastiskt. Så om man funderar på gå dit eller ej så är det värt att se. Det är inte många som kommer hålla på med det i framtiden.
Svar från pic-tor 2012-06-14 17:17
Jag förstår att du mådde illa av de bilderna för jag kände likadant. Var sak har sin tid och döden får gärna vänta ett tag till. Som jag redan skrivit så tänker jag nog se utställningen ytterligare en gång och koncentrera mig på de levande.

/Torbjörn
Sahra G. 2012-06-14 17:51
Jag var där när utställningen öppnade men då var det så mycket folk att man inte riktigt kunde ta in bilderna. Idag gick dit igen och tittade lite närmare, men jag hoppade över likbilderna för känslan fanns liksom kvar i atmosfären runt dem så jag gick hellre åt andra hållet. Jag tycker nog att hon kunnat valt några andra bilder. Jag tror hon har andra som är bättre. Det blir spännande att se bilderna hon tagit av sin man som inte ska visas förens efter han pensioneras. Tror det blir mer känsla i dem och då inte äckel känsla får jag hoppas ha ha..
Ha en bra kväll./Sahra
Var själv på fotografiska i helgen. Blev faktiskt så illa berörd av hennes bilder att jag gick därifrån. Däremot gillade jag verkligen Julia Hetta. Färg och uttryck helt i min stil, så jag stanna de och såg hennes slideshow extra längre för att "tvätta bort" intrycken från Sally Ann. Håller med dig helt om att OS-utställningen inte var så kul, den lämnade mig rätt oberörd faktiskt. Ser fram emot nya utställningar till hösten. Ha det gott/ Elisabeth
Svar från pic-tor 2012-06-14 21:39
Jag missade Julia Hetta. Visades hennes bilder enbart i form av slideshow? Jag får kolla in hennes bilder vid nästa besök.

Trevlig helg
/Torbjörn



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg