Tobbes blogg
Delsbostämman
Jag drog till det vackra Hälsingland för att bevista Delsbostämman. Den avhölls på den mycket vackert belägna Hembygdsgården. Allspelet höll på att avslutas när vi anlände och resten av dagen ägnades åt buskspel. Man går runt med sitt instrument och ansluter till alla möjliga konstellationer. Själv går vi runt och lyssnar och njuter i fulla drag. Det är inte säkert att alla kan låtarna som spelas med en gång men efter ett tags lyssnande och prövande är stråken i full gång. Här är det fiolen som dominerar över nyckelharpan. I Uppland är det mer jämspelt, kanske t o m att nyckelharpan har ett litet övertag. Några dragspel ser man naturligtvis också och flera som spelar kontrabas. Klarinett såg jag endast en musikant som spelade. Jag hade gärna sett flera för klarinett är ett favoritinstrument som passar väldigt bra till den här typen av musik.
Låtarna man spelar är i många fall mycket gamla och en hel del av dem finns inte ens nedtecknade. De förs vidare till nästa generation bl a genom de spelmansstämmor som arrangeras runt om i landet. Det var roligt att se så många unga som spelade, antingen för sig själva eller tillsammans med de äldre. Många låtar lär man sig genom att härma de äldre och mer erfarna.
En något udda företeelse på stämman var Puchorkestern. Jag kallar den för det för alla körde Puchmopeder. Orkestern var förstärkt med en fem man stark doakör och countryrock stod här på menyn.
En rolig grej på stämman var demonstrationen av den s k Bygelgitarren från Bunnemusic. Jag testade den naturligtvis och med lite genvägar gick det alldeles utmärkt att spela Beatles gamla Nowhere Man. Gitarren har fyra strängar och är stämd i D-dur. Med lösa strängar spelas D-ackordet och med hjälp av bygeln kan även ackorden G och A spelas. Varje ackord har en egen färg på greppbrädan. Gärdebylåten spelades av ett helt gäng under ledning av en lärare som markerade med foten på tre färgade plattor vilket ackord som skulle användas. Kul och intressant och klangen från instrumentet var förvånansvärt bra. Det går också att plugga in i en förstärkare om man vill ösa på.
Vid pass fyra på em kom så det väntade regnet och människorna flydde fältet. Många med fiolen under armen.
Alla bilder är tagna med Sony A77 tillsammans med, i huvudsak, zoomen 16-50/2,8 SSM. Men även den gamla Minoltanormalen 50/1,4 kom till användning. Ungt och gammalt tillsammans. Igen.
De unga stormar fram och di gamle får vackert kliva åt sidan
Allt har en baksida
Små "koppar" har också öron
Några spelade s k laidback musik
Vi tycker att husse och matte är bäst
Karins var också där
De unga härmar de äldre
Puchorkestern höll sig med fem doagubbar
Spelmansglädje
Bygelgitarr demonstreras och väcker mycket stort intresse
Gör som jag och besök någon spelmansstämma i sommar. Det är folkligt och gemytligt och det spelas härlig musik av skickliga spelemän. Skänk dem en applåd då och då och de spelar ännu bättre. De har i de allra flesta fall inget emot att bli fotograferade.
Eric Sahlströms spelmansstämma äger rum 21–22 juli i Vendel, Uppland. Eric Sahlsträm var ju en gigant inom folkmusiken och var väl den som gjorde nyckelharpan känd för den breda allmänheten. Det är i år 100 år sedan han föddes och till hans minne arrangeras bl a en utställning på Upplandsmuseet och en massa aktiviteter på Uppsala Konseert & Kongress. Festligheterna avslutas med att Benny Anderssons orkester spelar på Vaksala torg. En stor speleman hyllas av en annan stor speleman. Allt detta sker den 25 augusti. Mer finns att läsa här.
Fler bilder kan ses i mitt album Delsbostämman.
På återseende
/Torbjörn
/Torbjörn
/Torbjörn
Många fina bilder !!
Apropå Erik Sahlström så har jag fotat o spelat med hans son Sigurd Sahlström vid ett flertal tillfällen i sommar.
//Hans
/Torbjörn
/Torbjörn
Du saknades igår på fikat! :-)
//Ewa
/Torbjörn