Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Brorsan har skaffat sig en dator

Brorsan har köpt sin första dator. Vid 64 års ålder. Vi sammanträffade vid Media Markt i Valbo, utanför Gävle, för någon vecka sedan och där genomfördes köpet av en 21,5 tums iMac. Vi firade händelsen med en lunch tillsammans innan vi for hem till honom för att installera den. Stefan har länge tänkt skaffa sig en dator men det har inte blivit av. Upprinnelsen till att det till slut blev av var ett bilbyte. Han sålde sin gamla Volvo och köpte en Toyota Auris. Toyota lägger tydligen ut all data om den egna bilen, såsom serviceintervaller, reparationer o dyl på hemsidan. När det gick upp för honom insåg han direkt vilken nytta han skulle ha av en dator.

Installationen av datorn var ju gjord i ett nafs eftersom det mesta redan var förinstallerat. Internetabonnemang med e-post och bredbandstelefoni hade beställts från Telia och modem med tillbehör var redan utskickat. Däremot var inte bredbandet "färdigt" hos Telia utan det skulle dröja en vecka. Mycket riktigt, efter en vecka fick Stefan ett brev med diverse "inloggningsuppgifter". Nu fungerade telefonin men fortfarande inte bredbandet. Lampan för bredbandet blinkade så Stefan ringde Telia som lät meddela att de inte var riktigt klara med inkopplingen. Efter några dagar lyste lampan med fast sken och det var bara att knappa in "inloggningsuppgifterna".

Jag försöker hjälpa honom via telefon femton mil bort och det är inte lätt. För en van datoranvändare är det nog svårt att sätta sig in i hur det är för en som slår på en dator för första gången. Efter en hel eftermiddag och halv kväll förstod jag att Telia inte hade skickat med korrekta inloggningsuppgifter för e-posten. Dagen därpå ringde jag därför upp Telia för min brors räkning och det visade sig då att man överhuvudtaget inte lagt upp något konto för honom? De lovade att de skulle skicka nödvändiga uppgifter via SMS till Stefan. I går kväll fick han hjälp av en granne att skriva in uppgifterna. Nu var det bara så att Telia hade glömt att skicka med "Användarnamn". Nytt telefonsamtal till Telia i dag och de lovade åter att via SMS skicka de uppgifter som saknades. Vad trevligt att du hjälper din bror, sade kvinnan jag pratade med. Det skulle vara ännu trevligare om Telia kunde göra rätt från början, tänkte jag säga tillbaka.

Så här blev min brors första kontakt med datorn och internetvärlden. I dag målar han huset och i kväll får vi se om allting fungerar.

I baksätet

I baksätet

Internetleverantörerna är visst de som får flest klagomål hos Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Man kan undra varför just de inte kan sköta sig? Jag har också haft mina duster med leverantörer som ljugit som en häst skenar i sin marknadsföring.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-07-13 11:02 | Läst 2357 ggr. | Permalink
Det problemet verkar vara tyvärr lite standard! Kul att det tillslut fungerade och att ni nu når varann på datorn också! mvh Danne
Svar från pic-tor 2012-07-17 12:15
Naturligtvis vill man ju att allt ska fungera vid leveransen och det är klart att vi blev besvikna på allt strul.

/Torbjörn
Ett utmärkt (och gratis för privatpersoner) program för fjärrsupport är TeamViewer. Funkar på både mac och windows, testa det.

Ha det gott! /Thomas
Svar från pic-tor 2012-07-17 12:16
Tack så mycket för tipset Thomas! Ska kolla upp den där tjänsten.

/Torbjörn
Det är tråkigt att man ska råka ut för sådant. Även om man vet lite om datorer så kan det ta en liten stund innan man fattar att man inte fått allt eller allt är uppsatt som det ska. Ofta får man med en bruksanvisning som inte är helt självklar. Är man då nybörjare så står man där som ett frågetecken. Jag hoppas att allt blir bra till slut.

/Gunnar
Svar från pic-tor 2012-07-17 12:20
Som jag skrev så är ju min bror ovan vid datorer och inlärningskurvan har varit jättebrant men det går sakta men säkert framåt.

/Torbjörn
Vilken klok bror du har som köpt sig en...................
Toyota Auris.
Ha en skön helg
Marianne
Svar från pic-tor 2012-07-17 12:23
Jag misstänker starkt att du själv har en Toyota Auris Marianne :)? Den är jättefin och Stefan är väldigt nöjd och man kan ju t o m säga att det var tack vare den som han till slut fick ändan ur vagnen och skaffade sig en dator.

/Torbjörn
Han måste haft maximal otur, jag har aldrig haft några problem med telia, men dom kanske blivit sämre de sista åren?
-affe
Svar från pic-tor 2012-07-17 12:26
Telia har varit slarviga och inte fullgjort det de ska göra. De hade t ex inte lagt upp användarkonto för Stefan. Lösenordet har heller inte fungerat. Nu har han fått nytt lösenord och då fungerar inposten men inte utposten. Så än är inte allt fixat. Det positiva med det här är att brorsan lärt sig ett och annat.

/Torbjörn
Hoppas att det har löst sig för din bror och att han får mycket glädje av internetvärlden. Hela världen ligger ju liksom för ens fötter, oavsett vilka intressen man har. Jag tycker väldigt mycket om din bild idag.
/ pia
Svar från pic-tor 2012-07-17 12:28
Tack så mycket Pia. Han gläder sig redan väldigt mycket åt internet och surfar varje dag. Vad roligt att du gillar min bild på barnen i baksätet.

/Torbjörn
Ibland skiter det sig bara, men du ( ni ) ska ha tur att ni fick nya uppgifter via SMS i alla fall...
Telias support är inte den bästa men även inte den sämsta. Bottenplatsen viker jag personligen till Comhem.

Det här hände mig på en internetsite: inloggning på en sida funkade inte. Klickar på "glömt lösenord" för att få ett nytt. Får ett mail om att jag kan logga in för att se mitt nya lösenord ( vilket jag inte kunde från början ) Moment 22?
Det slutade med att jag skapade en ny profil...


ha de
Harald
Svar från pic-tor 2012-07-17 12:35
Jag har haft lite olika leverantörer men har återvänt till Comhem som i det stora hela har fungerat bra. Vi har kabel-TV via Comhem i vår brf och jag har hela deras paket. Jag bor för långt från telestationen i Knivsta för att kunna se högupplöst TV via ADSL. Så f n är Comhem mitt bästa alternativ men jag vet att man bygger ut nätet i Knivsta och ganska så snart kommer det nog att finnas fler intressanta leverantörer.

/Torbjörn



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg