Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Kafé Lyckan och hus med attityd

Psykiatrins hus håller på att färdigställas vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det kommer att bli ett hus med en skarp, tuff attityd. Det finns inte särskilt mycket mjukt och inbjudande i arkitekturen vad jag kan se. I hörnen har balkonger placerats, men de är indragna mot fasaden så att de spetsiga hörnen framhävs än mer. Kanske kommer de senare att byggas in och mjukas upp, men det vet jag inget om.

Vi påverkas alla av den omgivning vi lever i så arkitekturen spelar naturligtvis en stor roll för vårt välbefinnande. Jag uttalar mig enbart som lekman men huset väcker en hel del känslor hos mig. Här kommer psykiskt sjuka människor att vårdas och jag vet naturligtvis inget alls om hur de kommer att reagera på den attityd huset utstrålar. För mig har det här huset taggarna utåt och utstrålar en aggressiv attityd. Men som sagt var, jag är ju bara lekman och ingen expert.

Ett annat "bemötande" får man om man strosar runt i kvarteren kring Övre Slottsgatan. Här trivs i alla fall jag bättre och de gamla husen utstrålar en trivsam, välkomnande attityd. Det kanske inte går att bygga trivsamt i dag. För dyrt kanske?

Kafé Lyckan på S:t Johannesgatan

Psykiatrins hus. Grrr!

Det kommer att bli mycket fönsterputsning

Balkongerna skjuter ut likt vinkelhakar

Skarpt och vasst

Jag hoppas i alla fall att de människor som kommer att arbeta här har rätt attityd till sitt krävande arbete och till de patienter som så småningom kommer att fylla detta kantiga hus.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-07-18 15:00 | Läst 4062 ggr. | Permalink
Håller med dig! Det ser ut som nån slags bunker.....nästan fängelsekänsla över det...
Men bilderna var fina i alla fall! =)
Svar från pic-tor 2012-07-20 23:01
Tack Heléne. Det här är naturligtvis min tolkning och mina känslor inför det här huset och det ska bli spännande att se om de kvarstår när bygget är klart.

/Torbjörn
Stor skillnad på boendemiljön med låghus och gatstensbelagda gator mot den vassa arkitekturen på det nya huset.
Det kanske mjukas upp lite när allt är inredd,nu ser det ej inbjudande ut.
Förr när man åkte E 4:an kom man åtminstone i kanten av Uppsala nya E:an gick helt utanför upptäckte jag
när vi var på besök i Sthlm och Västerås för nån vecka sen.Bra svärta i bilderna.mvh/Bo-Lennart
Svar från pic-tor 2012-07-20 23:05
Tack Bo-Lennart. Uppsalaborna tycker nog att det är skönt att genomfartstrafiken går utanför stan numer men det är naturligtvis många som svänger in och tar en tur inne i staden. Kontrasten mellan gammalt och nytt är kanske vad arkitekterna tänkte på när de ritade det här huset. Det ska i alla fall bli spännande att se hur det tar sig när det blir färdigt.

/Torbjörn
Du har ju plåtat huset ur lite elak vinkel - det ser snällare ut härifrån :) http://www.flickr.com/photos/aferiksson/7441640844/in/photostream

Jag tillbringar nog hellre min tid i kafét än i det där huset dock ...
Svar från pic-tor 2012-07-20 23:12
Det är plåtat från ca 178 cm över gatunivå :). Jag kunde ha satt mig ned för att få det ännu "elakare" :). Rent bildmässigt/fotografiskt är det ett mycket intressant hus och jag ser fram emot när allt bråte har rensats bort omkring huset så att det går att få renare bilder. För några år sedan, när cafeet drevs i annan regi, besökte jag det ofta. Tyvärr har jag glömt bort vad det hette då.

/Torbjörn
Så vackra bilder! Gillar den sista allra mest. Visst känns äldre arkitektur mycket snällare, man får hoppas att det är trevligt invändigt. Ha det fint Torbjörn!
//ewa
Svar från pic-tor 2012-07-20 23:18
Tack så mycket Ewa. Jag gillar sista bilden också. Jag hoppas att interiören har lite rundare, mjukare former. Kontrasten mellan det yttre skalet, det vi ser, och insidan, det vi inte ser, är kanske idén bakom det här huset.

/Torbjörn
Förstår din känsla, samtidigt som jag kan uppskatta båda arkitekturerna. Som du säger det lite mjukt vänliga. Mot det lite hårda, men stilrena... Hoppas att besökarna får det bra!! Gillar sista bilden!!
Fortsatt bra sommar!! //Peter
Svar från pic-tor 2012-07-20 23:29
Tack Peter. Kontraster i arkitekturen skapar spänning och bryter likformighet och det är oftast positivt. Det här är egentligen första gången jag tittar på huset mer ingående och jag beskriver här mina första intryck. Det är inte alls säkert att jag känner likadant när huset och miljön kring det är färdigt.

/Torbjörn
Psyket på östra sjukhuset i Göteborg är i såfall ett exempel på att det går att bygga ett hus som det är läkande att vistas i. Väldigt fint och genomtänkt. Varmt och välkomnande. Så skulle alla sjuka få ha det. /annika
Svar från pic-tor 2012-07-20 23:32
Vi vet i det här skedet inget alls om hur interiören ser ut eller hur huset kommer att se ut när allt är färdigbyggt. Det ligger naturligtvis många tankar bakom ett sådant här bygge och jag hoppas att de som bestämmer tänkt rätt. Tack så mycket Annika för dina tanker.

/Torbjörn
Väldigt fina bilder på en skarp kåk!
Svar från pic-tor 2012-07-21 12:07
Tack så mycket Per. Skarp är den – kåken :).

/Torbjörn



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg