Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Att koppla på bildblicken

När man går i skogen för att plocka svamp brukar man säga att man kopplar på svampblicken. Slögår man där bland gran och tall ser man ingen svamp. Man måste skärpa till sig och genomsöka marken systematiskt.  Likadant är det när man fotograferar på stan.

Oavsett vad du fotograferar, om du har människor med på bild eller inte, så krävs det en ständig vaksamhet om det ska bli något. Jag talar naturligtvis i egen sak om hur det fungerar för mig och vilka bilder som jag attraheras av. Känslan styr hela tiden och det är alltid den första som bestämmer. Inte mycket dividerande. Motivet kan finnas där i stillhet och kan lätt fotograferas. Men det kan också kräva inväntande av bättre ljus eller att vissa objekt förflyttar sig i önskvärd riktning. Ibland sker ingenting av detta och då får man välja att antingen ta en något "sämre" bild eller så avstå helt och hållet. Ofta ryker den något sämre bilden när man sedan granskar dagens skörd i Lightroom. Fast ibland så ser man andra kvaliteter i den än man gjorde på plats. Därför tycker jag att man vid första granskningen ska vara restriktiv med att slänga bilder. En inte helt perfekt bild kan ha andra värden än de rent bildmässiga.

Två på en scooter

Två på en scooter

Lägger man hela tiden på sig en massa restriktioner och funderingar om vad som kan betraktas som fint och normalt hämmas man självklart i sitt fotograferande och bilderna blir också därefter. Det gäller att försöka koppla bort alla sådana tankar och låta känslan styra. Ge sig hän, sade man förut.

Stockholmsfjäril

Stockholmsfjäril

Obekväm får man inte vara och ibland måste man t o m böja på knäna. Den här typen av fotografering ägnar jag mig mycket åt och återvänder alltid till efter diverse utflykter till andra jaktmarker.

Steget före

Steget efter

Vaktar svarta hålet

Det svarta hålets väktare

Mellan för och akter

Mellan för och akter

Broperspektiv

Gluggen

Solfångare

Solfångaren

Korttricket

Korttricket

Hästtjejen

Hästtjejen

Bubbelmakaren

Bubbelmakaren och flickan

Bilderna som jag presenterar här har alla tillkommit utan en massa preludier. Jag har ibland fått vänta några sekunder på att folk förflyttat sig men i huvudsak har jag enbart ställt mig i position och tagit bilderna. De avspeglar naturligtvis min personlighet och vilka typer av bilder som tilltalar mig. Vi har alla olika smak och tar därför också olika bilder fast vi vandrar runt i samma kvarter.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-07-21 23:23 | Läst 5355 ggr. | Permalink
Fina bilder!

Mvh

Per
Svar från pic-tor 2012-07-22 17:44
Tack så mycket Per.

/Torbjörn
Härliga bilder Torbjörn! =)
Svar från pic-tor 2012-07-22 17:44
Tack Heléne.

/Torbjörn
Fina bilder och intressant med din jämförelse med svampen. Blir nästan lite sugen att gå ut på stan och leta " svamp". Är dålig på gatubilder men med dina bilder så väcks ett intresse att försöka.
Ha det bra
/Bert-Ola
Svar från pic-tor 2012-07-22 17:46
Tack Bert-Ola. Det finns likheter med svampplockning tycker i alla fall jag. Klart du ska göra en sväng på stan med bildblicken påkopplad.

/Torbjörn
När jag var liten hade jag 'murkelögon', till mina föräldrars glädje. ;)
Visa ord, Tobbe! Och en hel flod av inspirerande bilder! Till och med jag känner en dragning till att gå ut på stan, istället för att söka mig till skog och mark. :)
/Anna
Svar från pic-tor 2012-07-22 17:48
Tack Anna. Det var väldigt många år sedan jag plockade murklor men jag minns att de kunde vara knepiga att finna. Det är aldrig fel att dra en repa på stan :).

/Torbjörn
Intressant och läsvärt även bildmässigt.
Kul med fönstren på den sista bilden, samma tema där som bubblorna.
Svar från pic-tor 2012-07-23 23:30
Tack så mycket Margareta. Ja, den sista blev en riktig såpa :).

/Torbjörn



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg