Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Några intryck från en spelmansstämma

Det är mycket Erik Sahlström i år. Den Uppländske spelmannen föddes i år för 100 år sedan och det firas på många sätt, vilket jag också nämnt i tidigare blogginlägg. Årets spelmansstämma, som också bär hans namn, präglades naturligtvis av jubileet. Parkeringen var smockfull till Ottarsborg i Vendel där stämman hölls i söndags. Mycket folk inne på området och naturligtvis massor med män och kvinnor med fioler, nyckelharpor, klarinetter, gitarrer, dragspel och munspel. En och annan cittra och kontrabas kunde man också se. Många nyckelharpor såg jag och harpan är ju också väldigt populär här i Uppland. Mycket beroende på Erik Sahlström naturligtvis. Ett år har gått sedan förra stämman och det märks tydligt hos några medan inte alls hos andra.

Å vad det spelades. Allspelet från scen leddes som vanligt av Eriks dotter Sonja och hon medverkade också senare tillsammans med sin familj när de spelade flera av Erik Sahlströms mycket vackra låtar. Hans låt Spelmansglädje är verkligen fin liksom den kanske inte lika kända Andakt.

I "buskarna" runt omkring och i de uppsatta tälten var musiken igång hela eftermiddagen. Låtskatten är enorm och det är otroligt att så många kommer ihåg alla låtar. De bara öser på nonstop. Det är alltid någon som "leder" och initierar låtarna men när idéerna tryter så är det alltid någon annan som drar några drag med stråken och så är man igång igen.

De här människorna bär på ett mycket rikt och varierat kulturarv. Det är vårt tillsammans och det är mycket väl värt att bevara och utveckla.

Några karaktärer förekommer på flera bilder men det är också mycket färgstarka personligheter. Både bildligt och bokstavligt.

Jag kan tänka mig att för många är den här kulturyttringen tämligen okänd. Ändå har vi här mycket av det ursprung som senare musiker utvecklat inom flera andre genrer. Under sommaren pågår stämmor på flera platser i landet men naturligtvis finns möjlighet att lyssna på den här typen av musik i andra sammanhang också. Hela året. De här människorna slutar aldrig att spela.

Jag hoppas att mina bilder ska förmedla en liten gnutta av den spelmansglädje som det fanns rikligt av den här härliga söndagen.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-07-23 12:43 | Läst 4792 ggr. | Permalink
Senap, ketchup och nyckelharpa ser ut att vara en bra kombination.
Inspirerande bilder som gör att jag nästan hör musiken genom dem.
Kul dam som matchat håret med blusen.
Svar från pic-tor 2012-07-23 23:11
Senap och ketchup går bra till vad som helst. Även nyckelharpor :). Musik har varit en ständig följeslagare i hela mitt liv och att få uppleva härlig, genuin musik tillsammans med gudabenådade musiker är bland det bästa jag vet. På en spelmansstämma är naturligtvis inte alla superduktiga men de får också vara med och bidra med det de kan och när de framåt kvällen åker hem har de lärt sig massor. "Gröna damen" är makalöst skicklig och höll igång ett stort gäng.
Tack för din kommentar Margareta.

/Torbjörn
Äkta spelglädje är skönt att se! Trevliga bilder/ mvh Danne
Svar från pic-tor 2012-07-23 23:12
Tack så mycket Dan. Jag håller med dig.

/Torbjörn
Fina bilder och bra berättat från spelmansstämman ett kulturarv som förs vidare av nya generationer.
Besökte Gammelstadens spelmansstämma veckan före midsommar,ett trevligt inslag var de Nordnorska
spelmanslagen.mvh/Bo-Lennart
Svar från pic-tor 2012-07-23 23:14
Tack Bo-Lennart. Är det Gammelstaden utanför Luleå du menar? Kanske såg du en och annan Hardangerfela också?

/Torbjörn
Jag kan riktigt höra spelmansmusiken från dina bilder. Damen med gröna håret är bara för skön
Marianne
Svar från pic-tor 2012-07-23 23:15
Tack så mycket Marianne. Damen med gröna håret var supercool och samtidigt makalöst skicklig på fiolen. En fröjd för både öga och öra.

/Torbjörn
Mycket nostalgi och "spelmansglädje" i dessa bilder, då jag är uppväxt i Örbyhus och även varit på denna stämma för många år sedan. Har faktiskt byggt en nyckelharpa med Erik Sahlström som lärare också. Kan nästan höra tonerna i buskarna och det verkar vara en bra dag vädermässigt också.

//Bert-Ola
Svar från pic-tor 2012-07-23 23:18
Tack Bert-Ola för trevlig kommentar. Så du har byggt en nyckelharpa med Erik Sahlström som lärare. Det var som sjutton! Då kanske du t o m kan spela hans fina Spelmansglädje också?

/Torbjörn
Det var Gammelstad utanför Luleå på Hägnans friluftsmuseum stämman pågår.
Hardangerfelor var säkert med något jag fick lära mig nu.
Pitepalt serveras alltid på stämman från tältkök,stor risk för paltkoma.
mvh/Bo-Lennart



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg