Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Anpassning

Det handlar om anpassning. Vad? Allt egentligen. Vi kanske inte tänker på det men vi anpassar oss hela tiden. Pö om pö oftast men ibland över en natt. Den som inte kan anpassa sig får i regel det sämre eller kan t o m i värsta fall gå under. Människan har varit mästare på att anpassa sig och det är därför vi fortfarande finns till. Krokodilen har också varit duktig och har varit med bra länge nu. Fast det har varit kritiskt några gånger. En period lär det enbart ha funnits några tiotusentals människor totalt på hela jorden. Homo sapiens var de enda som överlevde medan de andra människoarterna dog ut. Förmodligen hade det med anpassningsförmågan att göra. Neandertalarna kunde inte anpassa sig till den nya situationen trots att de bevisligen levde ihop med Homo sapiens och också fick livsduglig avkomma tillsammans. Vi bär fortfarande på en liten gnutta Neandertalar-DNA från den tiden. Fast vi har ju haft tur också. Då tänker jag naturligtvis på kometen som tog död på så gott som alla dinosaurier. Jag tror knappast att vi hade haft tid att anpassa oss i deras värld förrän vi blivit uppätna.

Själv håller jag på att anpassa mig till nya förhållanden. Jag har ätit cortison i snart 40 år och det sätter sina spår lite här och där. Det påverkar bl a blodsockret. Jag har ändå haft tur som klarat mig så länge. Det handlar naturligtvis inte bara om tur utan om – just det, anpassning. Tvingas man äta cortison under lång tid gäller det att man äter och dricker rätt och sköter sin kropp. Många kan, eller vill inte, anpassa sig till den nya situationen och då slutar det i regel också illa. 

Efter att en längre tid ha legat på gränsen är nu mitt blodsocker en aning för högt. Trots att jag ätit rätt och motionerat flitigt. En ny situation har inträtt. Anpassning är det åter igen som gäller. Köp av årskort till gymet och gruppträningen i sporthallen i Knivsta, köp av nya joggingskor för intensivare motion och så ett litet piller till lunch. Inget att gnälla över utan det är bara att gilla läget och köra på.

Det blir mindre tid över till fotografering och bildredigering vid datorn för nu är det träning i olika former varje dag som gäller. Jag ska därför börja sälja av mycket av min fotoutrustning och bara behålla det som jag har mest användning för. Anpassning här också m a o.

En typisk bild från Uppsala och som säkert finns i tiotusentals versioner. Här är min version från förmiddagen. I förgrunden Gamla torget.

Så följer några bilder från torghandeln i förmiddags på Fyris torg.

Restaurang Stationen vid Resecentrum

Allt fotograferat med Sony A850 och Minolta 50/1,4

Ja, så ser livet ut för närvarande med ständiga stick i fingrarna för blodsockerkontroll. För jag tänker inte låta det skena iväg utan har gett mig sjutton på att fixa det här. Mätare har jag till en början lånat från Vårdcentralen men tänker nog skaffa en egen. I sammanhanget kan jag avslöja att intensiv stavgång i 75-90 minuter sänker blodsockernivån till normal nivå. Så jag säger bara "Keep on", som Jerry.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-08-11 19:04 | Läst 2460 ggr. | Permalink
Du får väl helt enkelt kombinera motion och fotograferande och ha med dig en liten kamera i midjeväska eller nåt :)

Om du gått till Vaksala Torg i stället hade det kanske varit mer spännande ... http://www.unt.se/uppsala/tumult-vid-torghandeln-1814377.aspx
Svar från pic-tor 2012-08-11 19:27
En kamera fastspänd på huvudet är kanske ännu bättre. Ska fundera på saken :). Hur kunde jag glömma bort Vaksala torg en lördagsförmiddag? I OS-tider är man ju bortskämd med repriser men det är väl inget att hoppas på här :).

/Torbjörn
Härligt Torbjörn - det gäller att anpassa sig, det har jag också fått erfara.
Men, detta klarar du galant. Med din " go" finns inget annat alternativ.
Ha en skön söndag
Marianne
Underbar serie bilder i läcker svartvitt! Så krispigt, så härligt, så fint! =)
Vill man gå vidare får man anpassa sig...Du till dina sockervärden och jag till min nyupptäckta astma....Det är bara att "knalla" på så kommer man framåt......Så tror jag i alla fall ;-)



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg