Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

En stund i Lund och nu vet jag vem som sköt Olof Palme

Under min vecka i Skåne besökte jag en dag Lund. Det var första gången. Jag har passerat staden ett flertal gånger tidigare men aldrig stannat till. En stund i Lund. Under ferietid dessutom. Som bekant är ju staden landets ledande universitetsstad om man räknar till antalet studerande. Är man anställd vid Uppsala universitet så är det här inte något man pratar så väldigt mycket om. Rivaliteten mellan de två lärosätena har pågått länge och är välbekant för de flesta.

Jag hade tänkt mig strosa runt i staden och ägna mig åt lite gatufotografering. Då måste det naturligtvis finnas något att fotografera också. Människor alltså. Den här torsdagen kändes dock staden vara övergiven av dess invånare. Visst fanns det lite turister som strövade runt kring universitetet likt strörenar på fjället. Så glest kändes det. Slutsats. Semester- och ferietid är ingen bra tid för gatufotografering. I alla fall inte i Lund.

Domkyrkan är en koloss som fullständigt dominerar den gamla stadskärnan. Den tynger ned och ger karaktär åt hela staden känns det som. Staden upplevs prydlig och prudentlig när man som turist vandrar runt på gatorna. Nästan återhållet. Det saknas något. Liv och rörelse. Folk som pratar högt och gestikulerar. Men i stället är det tyst och det är som om människorna viskar i sina samtal eller förblir tysta, begrundande, sittande på en bänk. Visst svischar det förbi ett gäng ungdomar på skateboards under några sekunder och en kille med gitarr står på Lilla Fiskaregatan och sjunger Bob Dylans "Don't think twice it's all right" riktigt, riktigt bra. Men tyst. Liksom för att inte störa friden. Jag stannar ändå en stund och lyssnar för han är duktig. En fattig student? Kanske. I alla fall musikalisk.

Jag vandrar runt i Stadsträdgården och går in på det enda kaféet jag kan finna där. Tyvärr ska de precis stänga. Klockan är bara tre på em och jag undrar varför. Det blir trubadurafton klockan fem, får jag till svar, och de måste förbereda den. I ett hörn av uteserveringen håller en av trubadurerna på att sjunga upp sig men jag går vidare. Den stora Stadsträdgården ligger nästan helt öde. Ett plank är fullproppat med graffiti. Några riktigt bra. Ett fåtal människor ser jag när jag förgäves söker efter en glasskiosk eller en ynka liten servering. Märkligt vad det är dött i hela den här stora trädgården. Återhållet liksom.

På vägen tillbaka mot centralstationen och bilparkeringen stöter jag så ihop med mannen som avslöjar vem som sköt Olof Palme. Han sitter på en pall på trottoaren och håller upp en skylt där det i klartext står att "Herr Y" sköt Palme. På händerna har han svarta handskar. Naturligtvis stannar jag en stund och mannen börjar prata. Det blir en makalös berättelse om mord flera generationer tillbaka i tiden, om intressanta Ulricehamnsbor och så naturligtvis om Palmes mördare. På min fråga om varför han tror att "Herr Y" mördade Palme svarar han:

– Han sa alltid att han skulle skjuta Palme och så hade han en stor kärlek till vapen. Jag har själv sett hans Magnumrevolver, ja t o m hållit i den. Det måste vara han.

För mig lät "bevisen" inte särskilt övertygande men jag lät honom ändå fortsätta sin berättelse. Förmodligen är mannen välkänd i staden och vad jag kunde se så verkade han uppskatta att han fick bli lyssnad till. En liten stund i Lund. 

De här målarna är de första jag stöter på när jag har parkerat bilen

Domkyrkan dominerar stadsbilden i den centrala staden

Likt strörenar på fjället strövar några turister omkring vid universitetet

Några sitter lugnt på en bänk och begrundar tillvaron

Mannen med de imponerande knävelborrarna spände uppfordrande blicken i mig

Don't think twice it's all right

Dressmanns rea intresserar oss inte

- Nu sticker jag hem, sade mannen och hoppade på sin HD

Stilla cykeltur

Det sensationella avslöjandet

Jag har hållit i herr Y:s Magnumrevolver

En sista bild från mitt besök i Lund

Det jag skriver här är de omedelbara känslor jag får när jag vandrar runt i Lund. Mitt första besök i staden är det och som jämförelse skulle det vara intressant att göra ett nytt under terminstid när staden fylls av vetgiriga studenter och deras lärare.

Nästa inlägg kommer att handla om skräckupplevelsen i Skövde utan "k".

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-08-12 22:37 | Läst 3633 ggr. | Permalink
Gillar Domkyrkan mot bakgrunden av Altocumulus! :-)
Apropå Palme-mordet, har du läst bröderna Putiainens bok inuti labyrinten?
Rekommenderas om du är intresserad av en saklig genomgång av kända fakta från främst mordnatten.
-affe



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg