Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

När det regnar manna...

Sony har lagt på en rem och nu regnar det verkligen manna från himlen. Intressanta kameror med en hel del ny teknik är på gång som naturligtvis väcker intresse. Tyvärr saknar jag sked för närvarande så de här godbitarna lär enbart bli skådebröd – om nu inte fru Fortuna hälsar på förstås. Men varför ska hon göra det precis nu när hon varit osynlig så länge.

Maktkamp

Maktkamp

Hur som helst är det roligt att se att utvecklingen går framåt och det verkar som om fullformatet (håller med Alf om att det är ett knasigt begrepp, nomenklaturen borde ses över) är på frammarsch. Jag tänker naturligtvis på Sonys lilla läckerbit RX1 där man i en mycket liten kamerakropp lyckats klämma in en sensor i den storleken. Senare lär det också komma en Nex i fullformat. Det ska bli spännande att se hur den nya A99:an kommer att mottas av användarna. Om vi kommer att ta bättre bilder med de här nya kamerorna är naturligtvis inte givet men kanske kommer vi att ta fler annorlunda bilder än vad vi brukar göra tack vare den avancerade tekniken, och kanske vi till och med kommer att gilla det. Den som lever får se.

Men eftersom jag saknar sked för närvarande så jag får väl harva på som vanligt ett tag till.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-09-12 22:11 | Läst 3031 ggr. | Permalink
Samma här, men bra nyfiken blir man!
Fin ögonblicksbild av familjelivet!

Per
Svar från pic-tor 2012-09-13 10:04
Jag hoppas vi får se de nya kamerorna på Fotomässan 23–25 november. Familjelivet kan vara påfrestande ibland :)

/Torbjörn
Kommer ihåg att jag läste för ett par år sedan; underskatta aldrig Sony;) Kul med dessa nya små kameror även om jag när det gäller FF (full format ;) faktiskt föredrar en fullvuxen kamera att hålla i. Tror att den nya lilla RX1 är mer av en styrkedemonstration än en helt genomtänkt produkt. Varför i hela friden inte gjort den aningen större och byggt in en sökare.Tror även att ergonomin vunnit på detta. Beträffande skedar tycker jag du reder dig bra med det du har;)


/Stephan
Svar från pic-tor 2012-09-13 10:14
Det råder ju inget tvivel om att Sony har stått för mycket av nytänkandet inom foto den senaste tiden och driver på utvecklingen. Som intresserad amatör är det naturligtvis roligt att få ta del av allt det nya som kommer och varför ska vi inte bejaka den tekniska utvecklingen? Strategin bakom RX1 är kanske KO i första ronden :). Vi kommer nog att få se den kameran med inbyggd sökare så småningom men Sonyfolket var nog väldigt ivriga med att få visa vad de kan åstadkomma redan nu.
Inte är det nödvändigt för mig att skaffa nya grejer, det har du rätt i. Jag blir knappast bättre fotograf för det men vem saknar i dag sin svartvita TV?

/Torbjörn
Mmm, jag får lite en känsla av att RX1 är "titta vad vi kan" på ungefär samma sätt som företagets 500 mm som kostar dubbelt så mycket som Nikons motsvarighet. Jag tror dock inte att det hindrar att de kommer att sälja allt de kan leverera på samma sätt som Fuji gjorde med sin X100 när den var nu.

Bra kamera är det med all sannolikhet - i synnerhet om man slantar upp några ytterligare tusenlappar för en optisk eller elektronisk sökare, och den kan nog till och med vara vettig för en del fotografer som annars skulle tänka sig vissa tyska kameror som saknar nästan allt vad modern teknik heter :)

Det är hur som helst kul att tekniken går framåt, oavsett vad man tycker om just den här kameran ...
Svar från pic-tor 2012-09-13 10:19
Jag håller nog med dig här, man vill visa att man är bäst i klassen :). Samtidigt tror jag att RX1 ligger rätt i tiden även om den kanske inte gillas av alla. Man testar hur produkten slår innan man utvecklar den vidare. Kul är det i alla fall att få vara med på den här resan.

/Torbjörn
Kul att Sony visar framfötterna A99:an blir spännande att se hur den kommer att prestera, och om den kompakta faller väl ut skulle det vara kul om de tog upp kampen och gjorde en äkta mätsökarkamera med M-bajonett. De har ju kunnandet så varför inte, kanske även laddad med en hybridsökare som fujin som komplement.
-affe
Ps. när det regnar flyglar har den fattige inga noter, eller hur det var. ;)
Anders F. Eriksson 2012-09-13 01:11
M-bajonett går ju att åstadkomma redan med NEX. Mätsökare tvivlar jag på att de kommer göra, i och med att de har sina EVF med peaking. Det som förmodligen kommer är en NEX med småbildssensor :)
alf109 2012-09-13 01:27
Det är just det att en M-bajonett är tämligen värdelös utan en mätsökarkamera anser jag. Min tanke var alltså inte att bara kunna använda optiken utan att göra en mätsökarkamera som kan konkurrera med Leica. Att sätta Leica-M gluggar på kameror som är byggda för autofokus är lite som att spika med en skiftnyckel, visst går det men det är inte direkt optimalt.
Svar från pic-tor 2012-09-13 10:39
Blir A99 en stor framgång kommer det naturligtvis att leda till att även Canon, Nikon m fl blir tvungna att utveckla systemkameror med EVF-sökare. Tekniken är fortfarande ganska ny men utvecklas ju hela tiden. Personligen tror jag inte att mätsökartekniken har någon framtid för det är trots allt gammal teknik och nackdelen med spegelreflexkamerornas slamrande speglar är nog i och med SLT-tekniken också snart ett minne blott. Focus peaking tycker jag själv är ett suveränt hjälpmedel vid manuell fokusering. Men vart tekniken tar vägen vet ju ingen på förhand. Vi kan bara spekulera.

/Torbjörn
Jag hade ju några korn på min tallrik som iaf räckte till en RX-100. Min första, men kanske inte min sista, Sonykamera. Den är verkligen ett nöje att använda. Liten, rapp och ett bra bildresultat!
Svar från pic-tor 2012-09-13 10:43
Ja, Sony har verkligen dukat upp ett smakfullt smörgåsbord på sistone och man vill naturligtvis smaka på allt med risk för magknip och bankrutt :-)

/Torbjörn
Om Fru Fortuna skulle knacka på hos dig så påminn henne om att hon glömt mig! Jag har hört mycket positivt från Sony-anhängare och när man läser om de senaste kamerorna så, tja varför inte. En vacker dag ska jag ju uppdatera och det är inte sagt att jag stannar i min ringhörna. Trassel med objektiv blir det ju, men, men. Härlig bild!
//Ewa
Svar från pic-tor 2012-09-13 17:12
Jag lovar att påminna fru Fortuna om hon skulle knacka på min dörr och du gör förhoppningsvis detsamma om hon knackar på din dörr först :). Vilket kameramärke man använder är naturligtvis helt ointressant. Man tar det man gillar och trivs med. Sony verkar ha mycket intressant på gång just nu. Om några år är det kanske Canons tur att presentera något banbrytande. Det är ungefär som ett långdistanslopp; det är alltid någon som drar i täten men det skiftar hela tiden.

Ha det gott i din ringhörna

/Torbjörn



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg