Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Jag kom på ett fiffigt tillbehör till min Rolleiflex

Pysslade lite grand med mina två tvåögda spegelreflexkameror i dag, Rolleiflex från 40-talet och Yashica Mat-124 G från sent 70-tal. Kollade att allt fungerade som det ska och det verkar som om bägge fortfarande är i fin form. Den gamla Rolleiflexen har en något tydligare sökare än Yashican och det är något lättare att ställa in skärpan. Yashican har ett Yashinom 2,8/80 mm sökarobjektiv och jag tror inte Rolleiflexens dito är ljusstarkare. Det framgår tyvärr inte på det här exemplaret som saknar uppgift om både sökarobjektiv och serienummer. Får jag gissa så tror jag att det sitter en riktig, och bättre, spegel i Rolleiflexen. Yashicans spegel liknar mer någon typ av silverfolie. Jag gjorde ren den senare kameran för en tid sedan och sökarbilden blev ljusare men upp till Rolleiflexens nivå når den inte.

Överhuvudtaget är det inte så lätt att fokusera med de här kamerorna. Tar man landskapsbilder är det sällan problem men vill man ta porträtt och andra bilder på nära håll tar det lite tid att få in skärpan. Nu talat jag i och för sig bara för mig själv och de ögon jag har :). I alla fall så kom jag på ett litet tillbehör när jag pysslade om gamlingarna. Fiffigt, om jag får säga det själv. Det fungerar alldeles utmärkt till bägge kamerorna och jag återkommer i ärendet när jag testat det i skarpt läge.

On the move

On the move

Dörröppnaren

Dörröppnaren

One book, two readers

One book, two readers

Skate break

Skate break

After work

After work

Alla ovanstående bilder är digitala och automatfokuserade. Jag välkomnar utvecklingen av säkrare och snabbare autofokus och andra fokushjälpmedel, som t ex fokus peaking, vilket gör fotograferingen enklare och roligare.

Som sagt var, jag återkommer till mitt lilla tillbehör som fungerar alldeles utmärkt i "laboratoriemiljö", a k a mitt sovrum. Jag noterade att jag fortfarande har en hel del film kvar i kylskåpet och det är bäst att passa på att använda dem innan den annalkande hösten sveper in oss i kyla och mörker. Höstdagjämningen infaller nu på lördag den 22:a så än har vi sommar några dagar till :-)

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-09-18 17:44 | Läst 4328 ggr. | Permalink
Nu blev vi nyfikna! Ser fram emot fortsättningen! =)
Ha en fin dag!
Svar från pic-tor 2012-09-18 21:33
Fortsättning följer som sagt. Blir det bättre väder i morgon ska jag testa fiffigheten efter jobbet :). Du får hålla dig några dagar till.

/Torbjörn
Jamen, vilken teaser Tobbe! Och på Broströms (?) går du även utan oss!
Men jag gillar hela bunten av bilderna.
Ha en fin kväll!
//Ewa
Svar från pic-tor 2012-09-18 21:36
Nu blev du visst nyfiken Ewa :-). Nej, jag skulle aldrig drömma om att gå till Broströms utan dig eller de andra i fotofikagänget. Det här var i juni när solen sken så där starkt om du kommer i håg. Så ni var allt med. Vad roligt att du gillar bilderna.

/Torbjörn
Min Rolleiflex av relativt sent datum har både snittbild och mikroprismor, så den är mycket lätt att fokusera med. Däremot är den ljusa mattskivan mycket sämre till det än den mörka och murriga på min ca 30 år äldre Rolleicord. Fast när det mörknar blir det svårt att se. Men då finns ju fokusrattens meterskala. Jag har haft flera kameror genom åren med endast den fokusmöjligheten. Fungerar bra så länge man inte behöver använda stor bländaröppning.
Blir spännande att få se din uppfinning. Trevliga bilder som vanligt!
Svar från pic-tor 2012-09-18 21:39
Tack så mycket Olle! Det är kanske inte så mycket till uppfinning, snarare lite påhittighet. Redovisning kommer så småningom.

/Torbjörn
Fina bilder i s/v ton.Har själv samma problem med TLR och även med SLR kameror att få skärpan.
Det är nog ögonen det beror på synen är ej som förr i tiden.mvh/Bo-Lennart
Svar från pic-tor 2012-10-06 09:17
Tack Bo-Lennart. Det är lite knepigt med skärpeinställningen på de här gamla kamerorna och synen blir ju inte bättre med åren.

/Torbjörn



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg