Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Det där med ramar

Oftast brukar jag lägga en tunn ram kring mina bilder som jag lägger ut på FS. Jag tycker dels att det är snyggt dels att det förhindrar att bilden "flyter ut" på den sida där den visas. Det blir i regel en tunn, svart ram men där jag valt svart som bakgrundsfärg blir ramen i stället grå. I regel tycker jag att svartvita bilder gör sig bättre med ram än de i färg, även om jag själv allt som oftast även där lägger en tunn, svart ram kring bilden. En gammal regel säger att man inte ska lägga en svart ram kring ett porträtt för då får bilden ett intryck av att vara en dödsruna. Det gäller också inramningen av printade kopior.

Vad säger ni? Är det förkastligt med ramar kring bilderna? Hade mina bilder här blivit bättre utan? Det är min lilla NEX 5N och Silver Efex Pro 2 som fått jobba här och de fungerar bra ihop.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-09-22 10:54 | Läst 4715 ggr. | Permalink
Det är väl en smaksak det där med ramar, men bild nummer 2 skulle nog se bra konstig ut utan. Här ramar den in trädet så bra och ger stuns åt bilden.
I dom andra 2 kan jag lika gärna vara utan.
Sen tycker jag nog överlag att dom här ramarna är för breda. Lite smalare kanske
Ha en skön lördag i regnet
Marianne
Svar från pic-tor 2012-09-25 17:15
Visst handlar det om tycke och smak. Jag använder ofta en tunn ram men ibland tycker jag att en bredare förstärker innehållet i bilden. Det händer att jag helt undviker att använda ramar också, fast kanske inte så ofta. Utprintade, oinramade bilder är inte särskilt roliga att titta på.

/Torbjörn
Smaksak, ibland funkar det ibland inte och beroende på i vilket sammanhang; papper, webb eller blogg. Du har visat tidigare att du är bra på att välja rätt sorts ram. Generellt gillar jag nog en lite tunnare ram än den som de här tre har. Trevlig helg!
//ewa
Svar från pic-tor 2012-09-25 17:19
Själv är jag inte särskilt förtjust i oinramade pappersbilder. Det ser "billigt" ut och framhäver inte fotografiet. Jag kör inte alltid med samma typ av ram utan brukar testa lite olika. Det är känslan som får avgöra. Den här dagen var jag på bred-ram-humör :-).

/Torbjörn
På svartvita bilder tycker jag det passar jättebra med svart ram runt, och dina bilder tror jag är fina i vilket som!! =)
Svar från pic-tor 2012-09-25 17:22
Håller med dig Heléne. Svart ram passar ofta väldigt bra till svartvita bilder. Jag tycker också den relativt breda ramen funkar till de här bilderna.

/Torbjörn
Jag tycker att de allra flesta svartvita foton blir mycket bättre med en svart ram runt, doc vill jag inte att den ska vara så bred som du valt här.

/Niklas
Svar från pic-tor 2012-09-25 17:24
Att svarta ramar gör sig bra till svartvita bilder är vi nog många som tycker och bredden på ramen kan man ju naturligtvis ha olika åsikter om.

/Torbjörn
Precis som du säger ramar hindrar bilden från att flyta ut. När jag gör fotoböcker brukar jag ha en ram men väldigt tunn. Just bara för att sätta gränsen för bilden så bilden inte flyter ut.....Hur bred ramen skall vara beror nog på sammanhanget...Tycker ramarna fungerar bra på dina bilder.... ,,,,.....
Svar från pic-tor 2012-09-25 17:29
Jag tycker inte det är snyggt när bilderna flyter ut över papperet utan jag vill att "gränssnittet" ska vara tydligt. Nu är det i och för sig ingen risk att de här bilderna flyter ut på den här sidan men jag tycker, liksom du, att det ändå fungerar.

/Torbjörn
Det är nog smaksaker, själv kör jag ofta utan ram runt bilderna både på skärm och när jag printar.
-affe
Svar från pic-tor 2012-09-25 17:33
Självklart handlar det om smak och jag är kanske inte konsekvent heller för smaken är ju, som bekant, inte helt konstant. Jag printar sällan med ram men däremot föredrar jag inramade pappersbilder framför oinramade dito.

/Torbjörn



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg