Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Ta mer porträtt!

I fotografins ungdom var det porträtt som gällde. Folk klädde upp sig och gick till fotografen. Det var högtidligt och minerna var oftast allvarliga och sammanbitna. Det berodde, inte bara på det högtidliga tillfället, utan också naturligtvis på att det var lågkänslig film det handlade om med långa exponeringstider. Man var tvungen att stå extremt still under ganska lång tid. När filmen så senare blev ljuskänsligare, i kombination med bättre studiobelysning, blev också minerna hos de avporträtterade mer avspända och naturliga.

Egentligen är det nog porträttfotografering jag gillar mest av allt. Jag gillar kontakten med människor och försöker skapa en lättsam och avspänd atmosfär kring fotograferingen. Det fungerar med de flesta människor men inte med alla. Det bästa är naturligtvis att lära känna de man ska porträttera under en längre tid och sprida fotograferingen till flera tillfällen.

De här porträtten är alla tagna under Kulturnatten i Uppsala. Fotoklubben hade ställt upp ett tält med en provisorisk studio. Vi hade en enkel bakgrund, som inte var helt slät, studioblixt med softbox och ett par blixtar som gav allmän belysning och lättade upp skuggor. Det var kallt i tältet på kvällen, endast tio grader, så det gällde att hålla ångan uppe. Både hos fotografen och de som blev fotograferade.

#2751091

#2751092

#2751094

#2751095

#2751096

#2751097

#2751093

Ljussättningen är A och O vid porträttfotografering. Här fanns inte så mycket tid till att testa olika ljussättningar, för folk kom förbi och hade inte tid att vänta alltför länge då det var andra saker som drog den här kvällen. Jag pratar hela tiden när jag fotograferar och försöker vara avslappnad och närvarande. Skämtar ofta och de får väldigt gärna skratta för då slappnar de av och kniper inte ihop munnen. Det senare är väldigt vanligt men det blir inte särskilt bra på bild. Att fånga personligheten är det man hela tiden eftersträvar och då är det naturligtvis en fördel att känna den man ska fotografera. Sedan är det en helt annan sak om man lyckas eller inte.

Ta mer porträtt!

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-09-25 18:48 | Läst 5078 ggr. | Permalink
Fina porträtt på fina människor.
Att det var kulturnatta, kan det ha bidragit till den avslappade stämningen på bilderna?
Svar från pic-tor 2012-10-02 09:45
Tack så mycket Jan-Olof. På Kulturnatten är alla människor uppsluppna och glada :)

/Torbjörn
Åh, så vackra porträtt! De känns så naturliga och fina i svartvitt.
//Ewa
Svar från pic-tor 2012-10-02 09:46
Tack så mycket Ewa. Porträtt blir ofta bra i svartvitt.

/Torbjörn
Jag skulle vilja fota mer porträtt men har svårt att fotografera för att jag för över min egen känsla av att absolut inte vilja bli fotograferad.... Så det hämmar mig lite, men nån gång ska jag ta klivet! =)
Dina bilder är underbara!
Svar från pic-tor 2012-10-02 09:54
Tack så mycket Heléne. Det kan finnas många olika känslor kring att fotografera andra människor och att själv bli fotograferad. Det viktiga är naturligtvis att man själv tycker det är roligt annars fungerar det inte. Du får träna på dina nära och kära först och sedan på några goda vänner. Det är också givande att gå en kurs i porträttfotografering. Tag klivet!

/Torbjörn
Jag gick en porträttkurs hos UFS och det var verkligen jättekul men man måste ju öva också. Det är lite svårt att få till lämpliga tillfällen och inte helt lätt att få bekanta att ställa upp. Inser att det är just kontakten med den/de man fotograferar som är så viktigt och att få dem att slappna av. Väldigt fina exempel du visar här även om det är lite knepigt med reflexer i glasögon.
Hälsningar Lena
Svar från pic-tor 2012-10-02 10:00
Tack så mycket Lena. Kontakten med dem man fotograferar är naturligtvis A och O vid porträttfotografering. Var och en har sina knep men jag försöker vara avslappnad och ge positiva kommentarer. Glasögon är knepiga och kräver anpassade fotovinklar och ljussättning. Sådana möjligheter hade vi tyvärr inte den här kvällen.

/Torbjörn
Så fina porträtt!! Skulle gärna ta fler porträtt och lära mig mer men det är inte lätt att få folk att ställa upp ;)
//Lizzan
Svar från pic-tor 2012-10-02 10:11
Tack så mycket Liselott. Det är inte alltid så lätt att få tag i personer att fotografera. Nu behöver man ju inta alltid göra det i en studio utan det går naturligtvis lika bra var som helst. Men har du möjlighet att få låna en studio ska du absolut prova för det är väldigt kul. En kurs i porträttfotografering är också väldigt givande.

/Torbjörn
Fina bilder, de gillar jag.
Svar från pic-tor 2012-10-02 10:11
Tack så mycket Stefan.

/Torbjörn
Jättefina porträtt och jag älskar att kolla på riktigt gamla sådana där människorna är uppklädda. Jag har också tagit en del porträtt och jag tycker det är kul om man kan få in en naturlighet hos personen. Barn är också roligt att fota.
Svar från pic-tor 2012-10-02 10:17
Tack så mycket Pia-kristina. Jag gillar också att titta på gamla porträtt och jag har länge drömt om en egen liten studio.

/Torbjörn



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg