Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Fiffigt tillbehör till Rolleiflex

För ett tag sedan skrev jag om ett fiffigt tillbehör till min gamla Rolleiflex. Inlägget kan läsas här. Nu har jag provat det fiffiga tillbehöret skarpt ute i fält. Det handlar om en vanlig lupp med 8x förstoring som jag helt enkelt ställer på sökarskivan och det fungerar hur bra som helst. Fast visst blir det lite omständligt och det tar lite tid. Först komponerar jag bilden utan lupp, sedan ställer jag dit luppen och finjusterar skärpan, därefter tar jag bilden utan lupp. Bäst fungerar det naturligtvis med stativ men det går utan också. Metoden är dock inte så lyckad för snapshots på stan :).

En lupp med 8x förstoring är till stor hjälp vid fokusering på nära håll

Det är bara att ställa den på sökarskivan

...och så här blev resultatet

Efter det att jag uppgraderade till Mountain Lion blev jag också tvungen att uppgradera mitt skannerprogram SilverFast Ai Studio till version 8. Dessutom var det nödvändigt med nya drivrutiner till min skanner, Epson V750 PRO, som fanns att ladda ned från Epsons engelska hemsida. På Epsons svenska hemsida kunde jag däremot inte finna den senaste drivrutinen. Efter allt detta så gick skanningen helt utan problem. Nu använde jag "piloten" i SilverFast och då går det fort och smidigt. Ska lära mig att "köra själv" så småningom men det tar lite tid att sätta sig in i ett helt nytt program, som version 8 är.

Filmen jag använde var Fuji Acros, framkallad i X-TOL. Testa lupp du också, om du nu inte redan har gjort det förstås.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-10-06 09:43 | Läst 1881 ggr. | Permalink
OK, snygga bilder med rätt skärpeläge, men varför inte helt enkelt använda den uppfällbara luppen i ljusschaktet? Är den sönder/borta i Ditt exemplar? Kan också behöva bytas till en som passar ens egen syn.

När jag körde med Rollei en gång i tiden fick jag använda luppen hela tiden (när jag ser sånt här börjar jag längta efter Rollein igen...).
Svar från pic-tor 2012-10-06 13:30
Självklart använder jag Rolleiflexens egna lupp också men jag tycker inte att den alltid räcker till. Speciellt vid fotografering av nära motiv skulle det ha varit bra med en lupp som har större förstoring än den som nu finns i kameran. Kanske går det att få en sådan ditsatt men det kostar nog mer än det smakar är jag rädd. Har du en Rolleiflex ska den naturligtvis användas också. Gamla, mekaniska kameror mår inte bra av att stå sysslolösa :). Tack för din kommentar Per.

/Torbjörn
Jag använder också den inbyggda flitigt. Inte minst för att slippa blänk i mattskivan.
8x lupp förstorar ju förstås mer än den inbyggdas ~2.5x.

Skärpan hamnade på rätt ställe i alla fall. :-)
Svar från pic-tor 2012-10-06 13:34
Problemet är att den inbyggda inte räcker till för mig vid fotografering av motiv på nära håll då skärpeinställningen blir mer kritisk. Den här lösa luppen gör det betydligt enklare men det blir förstås samtidigt omständligare så man får inte ha bråttom.

/Torbjörn
Bra hjälpmedel till en ordinarie luppen får prova en sån här .Fina bilder med skärpan rätt och behagliga gråskalor.mvh/Bo-Lennart
Svar från pic-tor 2012-10-06 19:40
Tack så mycket Bo-Lennart. Det är lite omständligt med den här extra luppen, men det fungerar. Testa gärna själv :).

/Torbjörn



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg