Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Trasigt bröd och sortering av svarta strumpor

När jag öppnade den nyinköpta brödpåsen i morse upptäckte jag att nästan alla brödskivor var "trasiga". Tyvärr förekommer det relativt ofta att flera brödskivor i en förpackning har stora hål och i en del fall är stora bitar borta. Man undrar naturligtvis hur den interna kvalitetskontrollen fungerar på våra stora bagerier när bröd med sådan här dålig kvalitet kan nå konsumenterna. Nu är ju brödpåsarna ofta försedda med bilder och mycket text så det är svårt att avgöra brödets kvalitet i butiken. Jag har aldrig någonsin klagat förut men nu ska jag skicka ett mejl till det här stora företaget och klaga och givetvis ska de få bildbevis. Naturligtvis förväntar jag mig att brödbilen stannar framför min port tidigt i morgon bitti och levererar ett antal påsar nybakat och "helt" matbröd :-).

Att sortera strumpor tillhör inte livets höjdpunkter direkt, och det gäller särskilt svarta strumpor. Jag har en tid prenumererat (?) på strumpor tillverkade av bambufibrer. Det är väldigt sköna strumpor men alla är svarta. I strumplådan samsas både nya och gamla strumpor och vid sorteringen försöker man naturligtvis para ihop de nya med varandra men det är inte lätt. Med tiden blir strumporna kortare så det kan man sortera efter men de flesta paren blir omaka. Nu för tiden är det ju så vanligt med partnerbyten så för en gångs skull kanske man ligger rätt :-).

Trasigt bröd

Osorterade svarta strumpor (lika mycket utanför bild)

Dagens inlägg är trivialt vid första påseende men livet är ju för de flesta av oss i allmänhet ganska så trivialt där sortering av svarta strumpor och bredning av smörgåsar är ständigt återkommande göromål.

I övrigt tycker jag att svarta strumpor borde förbjudas liksom att kvalitetskontrollen på våra bagerier borde skärpas. Kanske det t o m behövs ett nytt statligt verk för det senare :-).

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-10-16 12:11 | Läst 5783 ggr. | Permalink
Jag har bara svarta strumpor, och använder dem oftast i omaka par :)
Svar från pic-tor 2012-10-16 12:35
Tack för tipset Anders. Hädanefter blir det osorterat och omaka :-).

/Torbjörn
Du är rolig du Torbjörn, härligt inlägg! Kanske var de lite extra hungriga, kvalitetskontrollanterna. För smaka måste de väl ändå göra för att avgöra kvaliteten på smaken?! :-) Hoppas alla dina svarta strumpor har hittat rätt maka respektive make!
//Ewa
Svar från pic-tor 2012-10-16 12:38
Så du menar att kontrollanterna har provsmakat mitt bröd och sedan lagt tillbaka skivorna i påsen? Det var det fräckaste :).
Nej, nu ligger de svarta strumporna omaka i min låda och kivas :-).

/Torbjörn
Sortering av svarta strumpor är faktiskt en viktig fråga. Jag spenderar säkert flera timmar om året på det.
Kanske en stödgrupp borde bildas? ;-)

//Tommy
Svar från pic-tor 2012-10-16 12:40
Visst tar sorteringen av svarta strumpor bort mycket av vår kvalitetstid. Bildandet av en stödgrupp för de drabbade är ju en genialisk idé. Vad sägs om "Stödstrumpan" :)?

/Torbjörn
tomazon 2012-10-16 12:52
Haha! Ja det är ju perfekt och givetvis ska det vara en genusfri grupp. Vi behöver bara hitta någon som tar rodret. Hen bör ha lång erfarenhet av strumpsortering bara.
Hej
Ja, fast fördelen med svarta strumpor är väl just att de inte behöver sorteras. Så funkar det för mig - har bara svarta strumpor av ungefär samma sort!
Christer
Svar från pic-tor 2012-10-16 13:01
Det ligger något i vad du säger och kravet på ett förbud kanske var lite förhastat :). Som jag skrev till Anders så blir det osorterat och omaka i fortsättningen och jag hoppas att det inte leder till hälta :-).

/Torbjörn
Christer Sjöberg/BF/NV 2012-10-16 14:38
Ja, fast det kan ju också vara så att det är någon annan där hemma som säger åt en att sortera strumporna och då har man ju inte så mycket att välja på!
En lösning på strumpproblemet är att följa dessa regler:
1. Vid nyinköp kastas alla gamla strumpor, dvs köp alla på en gång från samma tillverkningsbatch.
2. Vid användning använder man strumporna samma tid (en dag) och tvättar först när alla ligger i tvättkorgen.
Dessa enkla regler säkerställer att alla strumpor förändras lika över tiden och att någon sortering därför inte behövs. :-)

En annan lösning är att köpa alla strumpor från Blacksocks. Deras Smarter Socks är RFID-märkta och med en speciell läsare och iPhone-app håller man reda på antalet tvättar, inköpsdatum, vänster/höger, vilka som hör ihop mm. Sortering ordnas med iPhone-appen. Man kan även mäta strumpornas svartnivå så man vet när de inte längre är svarta.

http://www.blacksocks.com/smartersocks_us.htm
Svar från pic-tor 2012-10-16 13:06
Onekligen en raffinerad metod den sista du beskriver. Kanske man helt enkelt skulle lämna bort sina svarta strumpor för sortering och ihopparning :-)? Eller köra osorterat? Ska sova på saken :).

/Torbjörn
Har aldrig lyckats köpa ett så håligt bröd, kan vara ett bra bildbevis för producenten!
Vad beträffar strumpor får de för min del gärna vara svarta, bara de håller. Är superirriterad på damsockar som det går hål på efter en dags användning, hinner ju inte ens få dem till tvättkorgen innan det är dags att kasta dem!
Så omaka par blir det gott om med tiden....
Svar från pic-tor 2012-10-17 21:05
Varje skiva i förpackningen hade stora hål och dessutom fanns långa sprickor som gjorde att brödskivorna knappt höll ihop. Det här inlägget är ju skrivet med en glimt i ögonvrån men inte är det särskilt kul att sortera strumpor. Jag måste säga att de här bambustrumporna har varit otroligt slitstarka och inget par är trasigt trots flitigt tvättande. Naturligtvis är mina svarta strumpor till största delen omaka också :).

/Torbjörn
Har också märkt att brödet ofta är trasigt. Dom kanske är slarviga när dom packar.Men förvänta dig inga nybakade bröd.En gång hittade vi en skruv i en limpskiva. Vi ringde bolaget och dom sa att vi skulle skicka in skruven. Vi tejpade fast den noggrannt på ett papper och vek om flera papper för att den inte skulle ramla ur kuvertet.Vi fick ett snabbt svar att, tyvärr skruven hade ramlat ur.......Tablå.Brödbolag erkänner nog inte sina misstag, det är min filosofi. Tror vi fick ett presentkort på 50 kr.Du måste skriva och tala om om du får nåt bröd.
Svarta strumpor tycker jag är utmärkt. Man kan ha omaka utan att det märks, vilket inte skulle vara så bra med färgade strumpor. Tänk dig röda och blå, det skulle ju synas på en gång. Kommer du ihåg Elisabet Broman. Hon var ofta sen till bussen på morgnarna. En dag kom hon med en blå och en brun strumpa. Det var på den tiden då man hade kjol på vintern , så strumporna var tjocka. Till saken hör att vi dessutom hade salskrivning i aulan och då skulle man gå fram och hämta papper längst fram och även lämna där när man var klar. Det blev en del fniss den dan, minns jag.
Du skriver så underhållande bloggar. Fick mig ett gott skratt.
Kram Marianne
Svar från pic-tor 2012-10-17 21:09
Leverantören erkände att de under en tid haft problem med just det här brödet. Märklig historia det där med skruven. Något färskt bröd har jag inte fått levererat till porten :), men jag fick också en brödcheck om 50 kr. Jag hoppas inte Elisabet fick men för livet efter strumpfadäsen :). Kul att du gillade det här inlägget Marianne :-).

Ha det gott

Torbjörn
Hål i brödet blir min sambo irriterad på, vem f-n har varit och ätit på brödet, har dom råttor på affären får jag ofta höra. Men det tycker jag är ganska lindrigt när jag nu hör på nyheterna att dom färgat fläskfilé så den skall se ut som oxfilé och sedan säljs som detta. Men märks inte det undrar jag. Känner man inte skillnad på fläsk och oxe då kan man ju lika gärna köpa fläsk.
Strumpor försöker vi köpa med någon liten text el. olika detaljer på. Då är det riktigt kul att sortera :-)
ing-marie
Svar från pic-tor 2012-10-17 21:16
Den färgade fläskfilén är ju en makalös historia. Nu vet jag inte om partiet hade nått konsumentledet eller om bedrägeriet upptäcktes innan. Det hade ju blivit en nätt förtjänst om det hade sålts till marknadspriset för oxfilé. Den fria, öppna marknaden är inte alltid så lätt att kontrollera och då kan tyvärr sådant här inträffa. Som jag redan skrivit ovan så tar jag inte så allvarligt på strumpsorteringen, som det kan verka, men det är trots det inte särskilt kul för det brukar bli massor när man väl kör igång tvättmaskinen.

/Torbjörn
Ler åt din strumpsortering. För att jag ska få ha mina strumpor i fred i min familj med tre killar är jag tvungen att köpa hjärtmönstrade, blommiga eller färggrant randiga strumpor...känns sådär faktiskt :-S Mvh Elisabeth
Svar från pic-tor 2012-10-17 21:23
Min yngste kille, som flyttar till ny lägenhet om två veckor, har alltid färggranna och mönstrade strumpor så där är det ingen match att skilja strumporna åt. Framgent blir det nästan enbart svarta som ska tvättas och sorteras och abonnemanget med leverantören är uppsagt. Strumpkorgen är nämligen överfull för de här bambustrumporna är otroligt slitstarka och sköna, och inte alls stickiga som man kanske kunde tro :).

/Torbjörn
Hmmmm, tycker du att det är "stora hål", köpte själv ett surdegsbröd, stort!! Såg jättegott ur, men hålet inuti va nästan lika stort så jag fick mig ett gott skratt.... :)
Och svarta strumpor är ju kalas!! Lätt att sortera och para. Köp marinblåa och din utmaning har börjat... :)

Hälsning från Stödstrumporna //Peter :)
Svar från pic-tor 2012-10-17 21:31
Tittar du noga så finns där också långa sprickor i brödskivorna vilket gjorde att de föll sönder om man hanterade dem lite oförsiktigt. Jag misstänker att bröd med stora håll inte får jäsa tillräckligt länge, eller vid fel temperatur. Surdegsbröd är mumma. Leverantören erkände att de haft problem med just det här brödet och jag har fått kompensation. Stickade man in en färgad tråd i olika kulörer skulle det underlätta sorteringen men det påverkar säkert slutpriset. Jag är inte så petig, som det kan verka, utan sorteringen går i ett huj :-).

/Torbjörn
Peter-L 2012-10-17 21:36
Torbjörn, som jag brukar säga..... "bättre ett hål i brödet än ett hål i strumpan"..... ;-)
Det är ett hårt liv vi lever.... ;-)



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg